Boldog Roald Dahl-napot nekünk!


Pontosan 104 évvel ezelőtt, ezen a napon, 1916. szeptember 13-án született a kivételes humoráról, egyszerre groteszk és szerethető látásmódjáról híres mesemondó, akinek barátságos óriása, Róka ura, Matildája már nemcsak a gyerekkönyvek között, a polcokon kaptak helyet, hanem meghódították a filmvásznat is. Boldog születésnapot, Roald Dahl! 

Roald Dahl tartalmas és kalandos élete során írt novellát, regényt, forgatókönyvet, még a Playboy magazinban is publikált történeteket. És bár pilótaként, sőt kémként is teljesített szolgálatot ideig-óráig, hírnevet leginkább mégis a gyerekeknek szóló történeteivel, könyveivel – melyből számtalan jelent meg idehaza is – szerzett, s lett a világ egyik legismertebb és legkedveltebb írója. Mr. Dahl humoros történetei és karakteres figurái nem is annyira légből kapottak, mint hinnénk, hiszen ő maga annyi csínyt eszelt ki és vitt véghez gyerekként, hogy szülőként ma is elszörnyednénk tettei láttán. Egyszer az ifjú Roald azt találta viccesnek, hogy testvére vőlegényének pipáját kecskekakival töltötte meg, de szívesen bujtotta fel iskolatársait különféle rémtettekre, amiért persze kemény büntetés volt a jutalma. Életét végigkísérték a csibészségek, melyből rengeteg muníciót gyűjtött, írásaiban saját élményei is visszaköszönnek, ezeket tetten érhetjük Dahl groteszk, kifordított világában. Roald Dahl könyveit akár gyerekként, akár felnőttként forgatjuk, egy dolog biztos: soha nem akarunk igazán felnőni. Hiszen örök gyereknek lenni sokkal szórakoztatóbb!

Születésnapján minden évben eszünkbe jut, mennyire jó lenne újra gyereknek lenni, és végigcsinálni vele azt a sok csínyt, amit ifjúként elkövetett. Most arra gondoltunk, néhány szórakoztató, ám sokkal veszélytelenebb Roald Dahl-fejtörővel lepünk meg benneteket, hogy együtt emlékezzünk rá.

Jó szórakozást, ünnepeljétek velünk a kivételes meseíró születésnapját! Boldog Roald Dahl-napot nekünk!