Bréking: újabb Ferrante-sorozat készül!


Most kaptuk a hírt, a magyarul szeptemberben megjelenő, A felnőttek hazug élete című Elena Ferrante-regényből a Netflix és a Fandango közösen gyárt sorozatot.

Elena Ferrantét 2016-ban a Time magazin az év 100 legbefolyásosabb személye közé választotta, könyveit 45 nyelven olvashatjuk világszerte. Leghíresebb műve, a Nápolyi regények eddig 15 millió példányban kelt el. A filmes adaptációk száma is gyarapszik. 2018 őszén jelentették be, hogy Maggie Gyllenhaal forgatókönyvet ír a Nő a sötétben-ből, és ő maga rendezi majd az ennek alapján készülő filmet is. A szereplőgárdáról már kiszivárogtak információk – a stáblistán Olivia Colman, Dakota Johnson, Peter Sarsgaard és Jessie Buckley neve is szerepel –, a premier időpontja viszont még nem került nyilvánosságra. Létezik filmes változata a Tékozló szeretetnek és az Amikor elhagytaknak is. Legutóbb a Nápolyi regények első három részéből – Briliáns barátnőm, Az új név története, Aki megszökik és aki marad – készült és készül sorozat a Fandango produceri közreműködésével.

„Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy sorozatot készíthetünk A felnőttek hazug élete című regény alapján – nyilatkozta Felipe Tewes, a Netflix nem angol nyelvű saját gyártású sorozatok osztályának igazgatója. – Elena Ferrante könyvei Olaszországban és a világon mindenütt máshol is inspirálják az olvasókat, így kivételes lehetőség számunkra, hogy legfrissebb történetét mi filmesíthetjük meg.”

„Boldogok vagyunk, hogy hozzájárulhatunk Elena Ferrante különleges világának népszerűsítéséhez – mondta el Domenico Procacci, a Fandango alapítója. – Az Edizioni E/O kiadójának vezetői közeli barátaim. Büszke vagyok rá, hogy együtt kalauzolhatjuk az olvasókat Elena Ferrante világának egy újabb szegletébe. Nagy kalandnak ígérkezik ez a forgatás, remek partnerünkkel, a Netflixszel alig várjuk, hogy belevágjunk.” A Fandango 1989-es megalakulása óta több mint 100 filmet forgatott. A cég többek között olyan rendezőkkel dolgozott az elmúlt években, mint Nanni Moretti, Matteo Garrone, Paolo Sorrentino, Michelangelo Antonioni, Emir Kusturica, Rolf De Heer, Milcho Mancevski, Emanuele Crialese, Richard Lowenstein, Gabriele Muccino, Francesca Comencini, Daniele Vicari, Luciano Ligabue, Ferzan Ozpetek, Susanna Nicchiarelli, François Girard. A Fandango gyártotta a négy évadot megért Gomorra sorozatot, valamint a Briliáns barátnőm mindhárom évadát (a harmadik évad forgatásának híréről itt írtunk).

A felnőttek hazug élete tavaly novemberben jelent meg olaszul az Edizioni E/O-nál, nemzetközi premierje idén szeptember 1-jén lesz 25 ország, köztük Magyarország és a Park Könyvkiadó részvételével.

De miről is szól az új regény? Valami baljós dolog történik Giovanna bájos gyermekarcával, és lassanként kiütközik rajta a kamaszok rusnya undoksága. A gyermekarc szépségének elillanását követően az új ábrázat utáni hajsza két Nápoly közt zajlik, amelyeket testvéri szálak kötnek össze, s amelyek kölcsönösen rettegik és gyűlölik egymást. Az egyik Nápoly odafönt pózol, az erényesség álcáját magára öltve, a másik odalenn található, a mélyben, harsánynak és közönségesnek tettetve magát. Giovanna e két Nápoly közt ingázik, hol alázúdulva a mélybe, hol felkapaszkodva a magaslatokra, és mindeközben eltévelyedve tapasztalja, hogy sem odafönn, sem a mélyben nem talál megnyugvást.