Bátorítás a pestisdoktoroknak


Az elmúlt hetekben, a koronavírus-járvány világméretűvé válásakor Albert Camus 1947-es regénye, A pestis a sikerlisták élére került Olaszországban (háromszor többet vettek belőle, mint korábban), Franciaországban egy hét alatt több mint 1600 darab fogyott, Japánban pedig kénytelenek voltak korlátozni a megvásárolható kötetek számát (egy ember csak egyet vehetett), és február óta több mint hétszer (!) nyomták újra a regényt, így ez idő alatt több mint 150 ezer példányt értékesítettek belőle.

A Jelenkor Kiadó megújult Camus-életműsorozatában A száműzetés és az ország, valamint az Előadások és beszédek után tavaly óta A pestis Vargyas Zoltán új fordításában olvasható. Mától pedig előjegyezhető az októberben megjelenő A bukás, amit Dunajcsik Mátyás fordított újra.

Most egy exkluzív Camus-szöveget olvashattok a Nyugati tér blogon, ami csak 30 (!) napig elérhető ezen a felületen. Az itt következő töredék egy másik szöveggel együtt 1947-ben jelent meg a Cahiers de La Pléiade című folyóiratban, Jegyzetek A pestishez (Archives de La Peste) címen. Nagy valószínűséggel 1941-ben íródott, hat évvel A pestis megjelenése előtt, és a regényhez végzett előmunkálatok részét képezi.

A szöveg a jogtulajdonos rendelkezése értelmében sajnos, már nem elérhető.

A Bátorítás a pestisdoktoroknak című írásról olvashatsz elemzést a Könyves Magazinon és a Népszavában.

Tudj meg többet Albert Camus-ről a szerző alábbi hivatalos oldalain:

www.twitter.com/AlbertCamusOff

www.instagram.com/albertcamusofficial

www.facebook.com/AlbertCamusAuthor/