A fák ölelése


Dunajcsik Mátyás írása a Nyugati tér blognak

Az izlandi erdészeti hivatal nemrég közleményt adott ki, amelyben azt ajánlja, hogy amíg a karantén idején arra várunk, hogy végre újra megölelhessük a barátainkat és a szeretteinket, a testünkben egyre elviselhetetlenebbé váló bőréhségünket enyhítsük fák ölelésével. Erre talán nincs is jobb alkalom, mint a mai, a madarak és fák napja. De valójában az lenne a legjobb, ha mindennap meg tudnánk ölelni egy fát. Ehhez pedig keresve se találhatnánk jobb szakirodalmat, mint Sirokai Mátyás Lomboldal című kötetét, amelyet gyanúm szerint hamarosan receptre fognak felírni az orvosok és a pszichiáterek karanténszorongás kezelésére.

Örülök, hogy tavaly ősszel még volt lehetőségem Mátyást vendégül látni németországi otthonomban, és megmutathattam neki a szász erdőket, valamint a város melletti Szász Svájc oly sok romantikus festőt is megihlető hegyeit és sziklaformációit. Sőt még fára mászási tudományát is megcsodálhattam egy rövid pihenő alkalmával.

Sirokai közelében lenni nagyon hasonlít ahhoz, amit a fák társaságában érez az ember. Nyugalom, lassúság, napsütés. Élet. Mivel az én lelki alkatom sokkal inkább az éjszaka sötétjében zaklatott gyorsasággal hullámzó halállal van eljegyezve, így ezekre a sajátommal olyannyira ellentétes töltetű impulzusokra különösen ki vagyok éhezve. Szerencsére ezeknek az energiáknak egy része most már nyomtatott formában konzerválva is elérhető a Lomboldal formájában.

Ez a kötet szolgált a fenti videó alapjául, amelyhez a Lomboldal két részletén kívül egy saját új verset is felhasználtam, valamint részleteket Deleuze – Guattari Mille Plateaux és Peter Wohlleben A fák titkos élete című munkáiból, továbbá Nemes Nagy Ágnes Űrhajó és jegenyék című versét. A felvétel elején hallható ének szövege az óészaki Edda-versekből, a Szigdríva-énekből való, ami Tandori Dezső fordításában így hangzik magyarul: 

„Üdv néked, napfény, üdv nektek, nap fiai, üdv neked, lánya az éjnek. Nyugodt és nyájas szemmel, jó szívvel nézzetek ránk, diadalunkat dicsérve! Üdv néktek, ázok, üdv, áz istennők, üdv, áldott termőföld! Te áldj bennünket boldog elmével, bűvös erővel örökkön.”

A nyitókép Sirokai Mátyás Lomboldal című kötetének részlete, a borítót Tillai Tamás tervezte.