Fitz József-Könyvdíjat kapott a Libri Kiadó


Fitz József-Könyvdíjat kapott a Libri Kiadó, Csányi Vilmos: Íme az ember című kötetének megjelentetéséért.

A díjat a Magyar Könyvtárosok Egyesülete veszprémi vándorgyűlésén adták át. A Fitz József-könyvdíjra a könyvtárosok tesznek javaslatot a Magyar Könyvtárosok Egyesülete elnökségének, a könyvtárakban országszerte legnagyobb sikert aratott, legértékesebbnek tartott művek díjazására.   

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete a 2015-ben megjelent kötetek közül Csányi Vilmos: Íme az Ember című kötetét is felterjesztette  Fitz József-könyvdíjra az Emberi Erőforrások Minisztériumaa felé. 

A díj odaítélésének indoklása a következő volt: Csányi Vilmosaz emberi faj fáradhatatlan kutatója, hol tudományos, hol szépirodalmi ihletettségű műveiben tesz arra kísérletet, hogy felkutassa az emberi létkérdésekre adható válaszokat. Az emberi fajok vizsgálata során a genetika világában is kalandozik azért, hogy megvizsgálja, milyen mértékben kötődik fajunk az állatvilághoz, s mi tesz bennünket emberré. Az emberi tulajdonságok és képességek vizsgálatával részletgazdag képet kaphat az olvasó arról, hogyan alakultak ki az emberre jellemző tulajdonság együttesek. Ez a Libri Kiadónál megjelent kiadvány már borító illusztrációjával is gondolkodásra késztet. Vajon honnan származik az ember? Milyen kapcsolatban állunk az állati fajokkal? A szemléletes példákkal, kiválóan illusztrált könyv sorra veszi az emberi evolúció legfontosabb állomásait nem csupán a biológiai és pszichológiai, hanem a társadalmi és kulturális vonatkozásokat is közérthetően, de tudományos alapossággal bemutatva.