KönyvekrőlÍrók – Papp Diána


Mit olvasol most?
Semmit. Két könyv között vagyok, mindkettőt szerkesztem épp, de szerencsére nagyon szuperek, így nem tűnik munkának a feladat. Ja, és egyébként újságcikkeket mindig olvasok, hiszen „civilben”, vagyis inkább főállásban a Nők Lapjánál vezetőszerkesztőként dolgozom. Mindenevő vagyok, bármilyen könyvbe szívesen belekezdek, de a tapasztalat azt mutatja, hogy jobban kikapcsolnak mostanában az én regényeimhez hasonló stílusú könnyed, mégis elgondolkodtató regények. És nem utolsósorban tanulni is tudok belőlük. Bár ilyen céllal még soha nem vettem kezembe könyvet.

Kik azok a szerzők, akiknek az új könyveit gondolkodás nélkül megveszed?
Nicole Krauss. De volt kötete, ami csalódást okozott. De ezt mint egyszerű olvasó mondom, eszembe se jutna bárkit is (szakmailag) bírálni. Egyszerűen van, hogy nem jön be a sztori vagy a hangulat.
Vagy Adriana Trigiani. Néhány könyvét kiadták itthon, aztán egyszer csak semmi. Nagyon szomorú vagyok.
És még sokan mások. Általában semmi közük egymáshoz. Bár ha nagyon gondolkodnék, biztos találnék valami mögöttes filozófiát.

Milyen nem szépirodalmi műfajú könyvet olvasol legtöbbször?  
Szakácskönyvet. Ugron Zsolna könyve csodálatos például. Vagy Jamie bármelyik szakácskönyve, Jamie-t imádom. Aztán szeretem a zenészéletrajzokat is. Ez új felfedezés. Útikönyvből csak a regénybe oltottakat szeretem. Esetleg ha egy szép albumról van szó, receptekkel, na az is jó.

Szerinted melyik a legfontosabb könyv, amit minden tizenévesnek meg kellene ismernie?
Az Adrian Mole-regényeket. És a Kincskeresőt meg a Tüskevárat. vagyis azon talán már túlvan addigra, mire betölti a tízet.

Melyik könyv volt a legnagyobb hatással rád életed során?
Nem tudok ilyet mondani. Főleg, hogy ezek nem tartós hatások. Akkor mély nyomot hagynak, aztán évekkel később újraolvasom, és kiderül, hogy egy sorára sem emlékszem (ki tehet róla vajon?), vagy már nem értem, mit szerethettem annyira benne annak idején.

A könyvespolcodon melyik könyv jelenléte lenne a legmeglepőbb az olvasóid számára?

A Jaco Pastorius életéről szóló.

Melyik könyv volt a legnagyobb olvasmányélményed  a közelmúltban?

Hisham Matar – Egy eltűnés anatómiája. Magával ragadott a maga tömörségével, lebegésével, hangulatával.