Koncentre ruccant át Budapestre a világhírű krimiíró


Villámlátogatást tett Budapesten szerdán Jo Nesbo, a világhírű norvég krimiíró. Az MTI-nek adott interjúban elmondta: Harry Hole figurája egy repülőúton született meg a fejében, és nem is számított rá, hogy első regénykísérletét ki is fogják adni – olvasható a hvg.hu-n. Nesbo első gyerekkönyve, a Doktor Proktor pukipora szintén ezekben a napokban jelent meg.

Jo Nesbo szerdán a Lotz teremben találkozott néhány újságíróval, majd a rajongóinak dedikálta műveit. Az MTI arról értesült, hogy látogatásának fő célja egy zárt körű koncert volt, amelyet egy nagy telekommunikációs cég szervezett.

A szerző látogatásának különös aktualitást adott, hogy a XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra időzítve jelent meg a Harry Hole-történetek első darabja, a Denevérember. A történet Ausztráliában játszódik, ahol a tengerparton holtan találnak egy fiatal norvég nőt. Harry Hole nyomozója ezért Sydney-be utazik, hogy segítségére legyen ottani kollégáinak.

A Könyvfesztiválon azonban nemcsak ez a könyve várta a szerzőt: a Kolibri Kiadó megjelentette gyerekkönyv-sorozatának első darabját, a Doktor Proktor pukiporát. Jo Nesbo szerint amikor még lánya kicsi volt, gyakran mesélt neki. “Mindig előre kikötötte, milyen elemeket szeretne látni a történetben, dinoszauruszt, krumplit, boszorkányt. Máskor meg egy kislányt szeretett volna, aki azért egy kicsit hasonlít rá. Ennél a történetnél viszont szeretett volna egy kisfiút. Abban a korban volt, amikor egy kicsit félt a fiúktól, ezért azt kérte, hogy ez a kisfiú tényleg legyen pici. Így született meg Nilly és Lisa. Nillyt magassága miatt magányos, Lisa pedig azért mert a barátja elköltözött. Aztán összebarátkoznak a szomszédban lakó kétbalkezes professzorral, aki felfedezte a pukiport. Ezt próbálja eladni az amerikai űrprogramnak, hogy általa jutassák fel az asztronautákat az űrbe” – ismertette a könyv születését Jo Nesbo, aki épp a sorozat negyedik kötetén dolgozik.

A teljes írás itt olvasható.