Winkler Nóra ajánlata a hétvégére


Irtó kellemetlen idő van, nem is annyira a hideg, hanem a szél miatt, és igaz, hogy a hó maga az jó, de ez a fényhiányos orkán nem. Ha véletlenül elállna és kisütne a nap, akkor sétát javaslok. Egy kör a Margitszigeten nagyon szép, a Vitorlázó Repülőtér viszont egyenesen metafizikai élmény tud lenni.

A téli depresszió ellen tényleg csodákra képes a mozgás, az ember menet közben el se hiszi, hogy ennyire jól tud esni. Ha viszont marad a szeles, szürke semmi, és ennek ellenére összeszedjük magunkat, muszáj erős élmény-csomagokért indulni. Például meg lehet nézni Kádár Béla hihetetlenül jó kis képeit a Virág Judit Galériában, mondjuk a vidám, színes Anyaság-ot vagy amiktől szintén teljesen odavagyok, A konstruktív város, Diagonális kompozíció, Konstrukció figurával címűeket, amik sokkal üdébbek és játékosabbak, mint nevük alapján képzelnénk.

Onnan pedig én átmennék a Pozsonyi út legelejére a Maródi Cukrászdába, ahol vagy egy krémest kérnék, mert az nagy erősségük vagy gesztenyepürét, mert ott olyan, amilyennek lennie kell. Selymes, sűrű, telt a gesztenye, rajta kemény, igazi a tejszínhab.

Folytatható, de alternatív útvonal is lehet, a Knoll Galéria a Liszt Ferenc tér egyik házának első emeletén. Nemes Csaba új festményeit nézném meg itt, amiket apja 60-70-es évekbeli amatőr, de alapos fotói alapján festett. Valahogy annyi személyesség és érzelem van bennük, jó erős a hangulatuk és nemcsak a jelenetek – zárszámadás a termelőszövetkezetben, utcakép és asztaltársaság –de a színek is, hozzák vissza a múltat. Fogok itt tárlatvezetést tartani, aki szeretne csatlakozni, írjon egy mailt; nora@norawinkler.com. A galériából pedig átsietnék a Két Szerecsenbe és kérnék egy Csokoládés Meglepetést, ami – kérdésre ők is elárulják – fekete- és fehércsoki mousse, mellé apró kockákra vágott gyömbéres körte.

Aki még nem látta, vasárnap estig nézheti meg a Szépműben Nemes Marcell egykori magángyűjteményéből rendezett kiállítást. Elég megdöbbentő látni a nagyságrendjét ennek az egykorvolt kollekciónak, azt, ahogyan a Klein Mózesként született bányavállalkozó Európa egyik legfontosabb gyűjteményét összerakta. Továbbá kiderül, hogy Velencében egy, a Canal Grand partján álló kedves palazzo is az övé volt, méghozzá az, ahol ma a Peggy Guggenheim Múzeum működik.

Peggy szintén elképesztő gyűjtő volt és fantasztikus napszemüvegeket viselt. Ha már nem mentünk Velencébe karneválra, legalább gondolatban elkanyarodtunk arra.

Ízelítő abból, milyen is Winkler Nórával tölteni a hétvégét. Itt láthatjátok Nóra tavalyi könyvének, a Csillagtúrának bemutatóján készült videót.

Csillagtúra könyvbemutató from Aron Erdohati on Vimeo.