5 könyv – anyák napjára


Ismét közeledik május első vasárnapja, ami egyeseknek a már alig várt közös pillanatok izgalmát hozza el, másokban viszont rátenyerel a pánikgombra, hisz megint jön egy ünnep, amire ajándékkal illik készülni, de olyan nehéz jól választani… Legyen a szokásos csoki-virág kombináció? Az olyan unalmas. Vagy közös program? Lehetetlen mindenkinek megfelelő időpontot találni. Vajon mivel fejezhetnénk ki legjobban a hálánkat, hogy világra hoztak és hosszú éveken keresztül gondoskodtak rólunk? Manapság talán az idő a legnagyobb kincs, az énidő pedig sokszor luxusnak számít. Adjunk hát alkalmat arra, hogy édesanyánk kikapcsoljon, és néhány órát önmagával töltsön egy különleges világban, amihez a kulcs nem más, mint egy kiváló könyv.

E heti válogatásunkban öt remek kötetet ajánlunk, amelyek mind-mind más helyekre repítik el szeretett anyukánkat vagy nagymamánkat.

Tompa Andrea: Sokszor nem halunk meg
(Jelenkor Kiadó)

„…ha az én anyám nem olvasta volna már Tompa Andrea ötödik regényét, akkor ezzel ajándékoznám meg, biztos vagyok benne. Csakhogy a tavaly megjelent könyvet ő maga adta a kezembe pár hete, hogy feltétlen olvassam el. Én pedig hálás szívvel ajánlom tovább nektek a regényt, amelyet bár elsősorban holokauszttörténetként szoktak emlegetni, legalább annyira (szerintem sokkal inkább) a mindenkori anyaságról és az örökbefogadásról mesél a szerző, olyan érzékenyen, olyan igazul, olyan elegánsan kikerülve minden túlzást, pátoszt, giccset és olcsóságot, ahogy csak kevesen tudnak.” – Kurucz Adrienn soraival ajánljuk Tompa Andrea Sokszor nem halunk meg című regényét. A teljes írást a wmn.hu-n találjátok.

Agatha Christie: Baljós tavasz
(Helikon Kiadó, fordította: Borbás Mária, Etédi Péter, György Horváth László, Kállai Tibor, Katona Tamás, Prekop Gabriella, Sipos Katalin)

Agatha Christie legújabb gyűjteményes kötetét Gabó olvas ajánlja a moly.hu oldalon: „A Krimi királynőjének legfrissebb, évszakhoz köthető novelláskötete is hozza a tőle megszokott színvonalat. Ez a harmadik szezonális novellagyűjtemény Agatha Christie-től, amely már a hangulatos borító élénk színeivel a tavaszt idézi, szellemes történeteivel garantáltan kellemes kikapcsolódást nyújt a műfaj kedvelőinek. (…) Mindig szívesen olvasom ezeket a rövid írásait, és általában mindegyik gyűjteményben van kettő-három, ami még új számomra. Tetszett a kötet végén a jegyzék, melyik novella hol, mikor jelent meg eredetileg. Jó szívvel ajánlom mindenkinek, aki klasszikus krimire, nyomozásra vágyik.”

Alba Donati: Könyvesbolt Toszkánában
(Park Kiadó, fordította: Todero Anna)

„Körbejárták a kertet, lefotóztak minden zugot, minden részletet, és közben ilyen mondatokat hallok:
Nem, anyám imádná ezt a helyet.
Csinálok pár képet, és elküldöm anyának.
Anyám holnap jön a barátnőivel.
Amiből arra lehet következtetni, amit egyébként már tudtunk, hogy a nők tartják életben a könyvkiadást, és ezek az anyák képesek voltak átadni az olvasás szeretetét a gyerekeiknek.”

Minden olvasást szerető édesanyának szívből ajánljuk Alba Donati naplószerűen megírt történetét különleges könyvesboltjáról, amelyet 180 fős szülőfalujában nyitott, miután évekig dolgozott az olasz könyvkiadásban, és a legjelentősebb világhírű szerzőkkel működhetett együtt.

Angie Cruz: Meg ne fulladj egy pohár vízben
(Libri Kiadó, fordította: Mesterházi Mónika)

Angie Cruz Meg ne fulladj egy pohár vízben című kötetét számtalan irodalmi díjjal jutalmazták, a The New York Times pedig a 2022-es év száz legkiemelkedőbb könyve közé választotta. A regény a dominikai származású Cara Romero története, aki egyedülálló anyaként, a kisfiával érkezett New York latin-amerikai bevándorlók által lakott negyedébe. Cara túláradó mesélőkedve és szeretni való esendősége magával ragadja az olvasót, és megismerhetjük, milyen az, ha valaki napról napra a társadalom peremén kénytelen egyensúlyozni.

Szűcs Péter, a Dharma szerzője Angie Cruz regényét választotta a soron következő PetersPlanet Könyvklub közös olvasmányának.

David Walliams: Gengszter nagyi újra lecsap
(Kolibri Kiadó, fordította: Kövesdi Miklós Gábor)

Az anyukák mellett a nagymamákról se feledkezzünk meg! Tökéletes társ ehhez David Walliams – a nagyik legelkötelezettebb híve, aki megírta a már klasszikusnak számító Gengszter nagyi folytatását, melyben visszatér Ben és a Fekete Macska, a koronaékszereknek viszont lába kél… Ismét egy észveszejtő kaland kerekedik ki az egészből, amit a legjobb, ha közösen olvas a család, hogy mindenki foghassa a hasát a nevetéstől.