Díjeső – a Nyugati tér irodalmi díj kislexikona 6. rész


Díjeső sorozatunkban ez az első és a legfrissebb magyar irodalmi díj, amelyet bemutatunk, és amit először 2024. április 10-én adtak át. Reményi József Tamás (1949. április 10. – 2023. november 10.) kritikus és szerkesztő emlékére tavaly novemberben Németh Gábor író, forgatókönyvíró, szerkesztő és Darvasi Ferenc szerkesztő, kritikus – Reményi József Tamás özvegyének, Reményi Györgyinek, valamint Reményi József Tamás három fiának, Bálintnak, Bencének és Mártonnak egyetértésével és hozzájárulásával – úgy döntött, megalapítja a Reményi József Tamás-díjat.

Németh Gábor és Darvasi Ferenc, a Reményi József Tamás-díj alapítói az átadón

Az elismerés alapítólevele kitér arra, hogy „a díjjal a kiváló kritikus és szerkesztő Reményi József Tamás emlékét szeretnék ápolni, és azokat az irodalomkritikusokat és könyvkiadói szerkesztőket jutalmazni, akik munkájukban az ő szellemi-szakmai örökségét, igényességét, nyitottságát viszik tovább. Tehát olyan széles látókörű, kimagasló kritikusi, szerkesztői képességekkel rendelkező, az irodalmi irányzatok tekintetében nem elfogult személyeket, akik jelentős és aktív szerepet töltenek be a magyar irodalmi közösségben, közbeszédben, annak alakulására befolyást gyakorolnak, kritikáik nagy hatást váltanak ki szakmai körökben, illetve jelentős kiadványok létrehozásában, akár teljes életművek gondozásában vesznek részt, vagy kiadóépítői tevékenységük megkérdőjelezhetetlen”.

Az alapítók célkitűzésének értelmében olyan személy nyerheti el a jutalmat, aki – akárcsak a díj névadója – a kortárs és 20. századi magyar irodalom területén kamatoztatta mint kritikus és/vagy mint szerkesztő a képességeit. A kuratórium tagjai – Balajthy Ágnes kritikus, irodalomtörténész; Darvasi Ferenc szerkesztő, kritikus; Jánossy Lajos író, kritikus, szerkesztő; Lapis József kritikus, irodalomtörténész, szerkesztő; Mikola Gyöngyi kritikus, irodalomtörténész; Wirth Imre író, szerkesztő, muzeológus

első alkalommal Nagy Boglárka, a Jelenkor Kiadó vezetője részesült az elismerésben, amelyet 2024. április 10-én, Reményi József Tamás 75. születésnapján a Nyitott Műhelyben adtak át neki.

Nagy Boglárka, a Jelenkor Kiadó vezetője a díjátadó után

Az esten a résztvevők felidézték Reményi József Tamás személyét, irodalmi pályáját, Nagy Boglárkát Szolláth Dávid irodalomtörténész laudálta.