Karácsony Jamie-vel


Jamie Oliver főzőműsoraival és szakácskönyveivel világszerte forradalmasította az otthoni főzést, a „pucér szakács”-ból lett sztárséf több mint húsz éve nagy kedvence a magyar közönségnek is. A brit konyha fenegyerekétől az idei karácsonyi szezonra az Egy – Egyserpenyős csodák című szakácskönyvét ajánljuk. Ezúttal idő- és edénytakarékos receptekből válogathatunk a hétköznapokra, de akár az ünnepi menü is készülhet az útmutatásai alapján. Kedvcsinálóként próbáljátok ki a karácsonyi tésztát!

KARÁCSONYI TÉSZTA

SERTÉSKOLBI, ZSÁLYA, VÖRÖSHAGYMA, GESZTENYE ÉS SZERECSENDIÓ
1 ADAG  ÖSSZESEN 16 PERC

125 g friss lasagne tésztalap
1 szál sertéskolbász
1 szelet sovány füstölt baconszalonna
¼ fej kis méretű lila hagyma
1 szál zsálya
15 g parmezán sajt
5 szem tisztított, egész főtt gesztenye (zacskós)
1 egész szerecsendió a reszeléshez

Forralj vizet a vízforralóban. Aprósütemény-kiszúróval vagy éles késsel vagdosd vidám, ünnepi formákra a lasagnelapokat, a leeső részeket tépkedd darabokra. Kis golyóbisokban préseld ki a kolbászhúst a héjából. Csíkozd vékonyra a szalonnaszeletet. Hámozd meg és szeleteld vékonyra a lila hagymát. Csipkedd le a zsálya leveleit. Reszeld finomra a parmezánt. Tegyél a tűzhelyre nagy lángon egy 28 cm átmérőjű serpenyőt.

Amint felhevült, spriccelj bele kevés olívaolajat, dobd rá a kolbászgolyóbisokat és a szalonnacsíkokat, forgasd össze. Mikor a kolbász és a szalonna is enyhén megpirult, add hozzá a hagymaszeleteket és a zsályaleveleket, morzsold bele a gesztenyéket, és süsd 2 percig. Szórd rá az összes tésztát, majd óvatosan öntsd fel annyi lobogva forró vízzel a vízforralóból, amennyi épp ellepi – ez úgy 300 ml. Élénken gyöngyöztesd nagyjából 4 percig, vagy míg a tészta magába szívja a víz nagy részét, és pompás, selymes szószod képződik. Keverd rendszeresen, és ha szükséges, hígítsd még egy löttyintés vízzel. Zárd el a lángot, forgasd hozzá a parmezánt, és ízesítsd tökéletesre. Ízlés szerint finomra reszelt szerecsendióval és egy leheletnyi extraszűz olívaolajjal fejezd be, már ha szeretnéd.

KCALZSÍRTEL. ZSÍRFEHÉRJESZÉNH.CUKORROST
526 kcal22,3 g8,4 g24,6 g57,8 g6,2 g1,4 g3,9 g

Nyitókép: Jamie Oliver: Egy Park Kiadó, 2023 © Jamie Oliver Enterprises Limited (2022 ONE) Fotó: David Loftus, Richard Clatworthy