Prímszámok hóesésben


Bödőcs Tibor új könyve Prímszámok hóesésben címmel jelent meg az idei Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra. Új könyvének „miniatűrjeiből” mozaikszerűen rajzolódik ki jelen világunk tragikomikus képe. Groteszk Buddha-tanmeséktől a XX. század szörnyűséges történelmét felvillantó történeteken, valamint egy fiktív filozófiatörténeten, sőt napjaink háborús borzalmain át jutunk el az abszurd, mai magyar valóságig… és tovább (egészen bolygónk fekete humorral elképzelt sorsáig).

Íme egy kis ízelítő a kötetből.

Első Teljes Magyar Akadémiai Nagyszótár
(I–CXCIX. kötet)
(Részletek)

béke (fn) Lásd: háború.

demokrácia (fn) népuralom, ahol a népnek jogában áll saját jogait sárba tipró vezetőket is választani. Fajtái: alulszabályozott, csálé, fasisztoid, felülvezérelt, hibrid, horpadt, lötyögős, meggyalázott, működő, pöttyös, túlirányított. Né’, má’, milyen egy csálé demokrácia az ott, he!

diktatúra (fn) önkényuralom. Nemritkán demokráciának nevezi magát. Előnye, hogy szombat este sokkal csendesebb a belváros. Totalitárius verziójának hátránya, hogy mindenki úgy fütyül, ahogy a kedves vezető táncol, sok ártatlan ül börtönben, rengeteg bűnös flangál szabadon, annyiféle vélemény van, ahány mosópormárka (1), meg hogy szombat este tíz után nincs nyitva semmi a belvárosban.

fasizmus (fn) holisztikus világnézet. A diktatúra egyik alesete, melyben pontosan megszabják, kit kell gyűlölni, milyen ruhában, milyen étrend mellett, minek a nevében, kiért, meddig, hogyan, milyen arckifejezéssel. Jellemző rá, hogy hívei nem nevetik ki a többieket, akármilyen vicces zokniban parádézzanak is azok. A fasizmus térdzoknija erőt ad! Lásd: autópálya-építés, fajbiológia, szögesdrót, díszszemle, hullaszag, büszkeség, meszesgödrök. Többnyire vérmentes, lakodalmas változata a populizmus.

fasz (fn) 1. hím nemi szerv. Egyél, államtitkár uram, abból a bálnafaszos szendvicsből is, finom. 2. kellemetlen, gyanús ember. Ki a fasz az ott a Zeneakadémia főbejáratánál? 3. közelebbről nem meghatározott hely. Hova tegyem a lexikonokat? Baszd csak le oda a faszba! 4. semmi. Mit tudsz erről az óegyiptomi naphimnuszról? Lófaszt se!

felvilágosodás (fn) történelmi folyamat, mely után a bamba, kiskorú emberiségből akár a rációtól megkergült felnőtt is válhat. A felvilágosodás nélkül most nem írhatnám itt le, hogy a felvilágosodás nélkül most nem írhatnám itt le! Lásd: nagy francia forradalom, guillotine, haladás, antiklerikalizmus, tudományos pozitivizmus, ész, terror, értelem, enciklopédia.

forradalom (fn) gyors, radikális változás, melynek során új, gyors, radikális változásra szoruló helyzet áll elő a társadalmi életben. Tovább kell küzdenünk a forradalom eredményeit megőrzendő – mondta el a pártfőtitkár a mai akasztások kapcsán. Fajtái: mosogatószer-polgári radikális, kommunista amuzikális, metoojakobinus-vegetáriánus, ökoanarchista wagneriánus, fitneszmaoista, macsófeminista-trappista. Lásd: igazságtétel, lámpavas, tiszta lap, új világ, exhumálások, utcaátnevezések, rekvirálás.

geci (mn) rosszindulatú. Ne legyél má’ geci, tanár úr, múlt héten befejeztük a felvilágosodást, nem?

háború (fn) 1. fegyveres konfliktus, melyben egy szelíd nép megtámad egy agresszívet, hogy békében élhessenek együtt. 2. az igazságtalan békét megelőző értelmetlen gyilkosságok összessége. Fejbe lövünk benneteket, mielőtt a lábunkra léptek, mert ezt a háborút ti kezdtétek.