ABBA mindenek felett


A napokban egy olyan esszenciális ABBA-könyv jelenik meg a Helikon Kiadó jóvoltából, amelynek minden hazai rajongó okkal örülhet. Az ABBA című, sok képet tartalmazó, rendkívül olvasmányos kiadványt az a Carl Magnus Palm jegyzi, akit a világ legnagyobb ABBA-történészének tartanak. Palm az elmúlt évtizedekben számos művet publikált a zenekarról, sőt, több velük kapcsolatos projektben is részt vett.

Káli-Rozmis Károly interjúja Carl Magnus Palmmal a Nyugati tér blogon

Az ABBA a második köteted, ami magyarul is megjelenik.
– Szerintem nagyszerű, hogy a könyveimet más nyelveken is olvassák. A magyar talán nem annyira ismert nyelv, mint az angol, úgyhogy nagyon örülök annak, hogy az ABBA a magyar rajongók számára is elérhető lesz.

– Már több könyv is született a zenekarról Magyarországon. De ilyen, mint ez a szépen kidolgozott képes biográfia, még nem jelent meg. Kinek ajánlanád ezt a kötetet? 
– Az ABBA olyanoknak íródott, akik amellett, hogy kíváncsiak a svéd csapat történetére és szeretik nézegetni a zenekarról készült képeket, nem érdekli őket minden apró részlet. Bevallom, nagyon szórakoztató volt ezen dolgozni, mert nem éreztem azt a súlyos felelősséget, hogy minden apró részletet bele kell foglalnom a kötetbe. Ugyanakkor szerettem volna kicsit szórakoztató is lenni, így a szöveg nyelvezete is könnyedebb lett, és úgy érzem, sikerült másképp elmesélnem a történetüket. A könyvben egyébként nagyon sok nagyszerű kép van az ABBA-ról. Remélem, hogy a magyar olvasók is örömüket lelik majd benne.


– Milyen típusú szerző vagy? Mi a munkamódszered?
– Azt mondhatom, hogy azok közé tartozom, akik 9-től 5-ig írnak, de néha az is előfordul, hogy jóval korábban kelek, és abba sem hagyom a munkát késő délutánig. Mivel szabadúszó író vagyok, igyekszem fegyelmezett lenni, és motiválnom kell magam, hogy haladjanak a dolgok. Néha szünetet tartok, hogy aztán új szemlélettel térhessek vissza, és ez nagyon jól befolyásolja az írási folyamatot.

– Milyen forrásokat használtál ehhez a könyvhöz?
– Alapvetően interjúkat szoktam készíteni azokkal, akik az ABBA-tagok mellett fontosak a zenekar történetében. Ezek mellett a beszélgetések mellett jó, ha vannak más források is, amikhez vissza lehet nyúlni, ilyenek a korabeli dokumentumok, sajtóközlemények, naplóbejegyzések is. Nagy rajongója vagyok egyébként a régi újságcikkeknek is! De használom a régi rádió- és tévéműsorokat is, amelyek mindig tartalmaznak olyan információt, ami számomra hasznos lehet.

– Hogyan kezdtél el az ABBA-val foglalkozni?
– Az 1994-es The Complete Recording Sessions volt az első könyv, amit az ABBA-ról írtam. Egy hasonló tematikájú, a The Beatles-ről szóló kötet inspirált, és eldöntöttem, hogy én is valami hasonlót szeretnék. Először egy svéd énekesnőről írtam, de a következő projektem már az ABBA volt. Azért választottam őket, mert nagyon szeretem a zenekart, és akkortájt még nem készült róluk ilyen nagyszabású könyv. Úgy gondoltam, ez nagy, de reális kihívás lehet számomra, hogy róluk és a munkásságukról írhassak. Valahogy így kezdődött a dolog.

– Ehhez, a most magyarul is megjelent könyvhöz az ABBA-tagokkal is konzultáltál, ugye?
– Igen, az összes ABBA-taggal és az őket kísérő zenészekkel is készítettem interjút, és emellett hozzáférhettem olyan archív feljegyzésekhez is, amelyekről nyomon lehetett követni a felvételi dátumokat, a dalok régi munkacímeit és mindenféle más érdekességet is. Lehetőségem volt arra is, hogy Bjorn, Benny és Michael B. Tretow, a hangmérnökük társaságában meghallgathassák a kiadatlan felvételeket. Néhány évtizeddel később már szinte mindent digitalizáltak, így jóval többet hallhattam ezekből a dobozban maradt dalokból és alternatív keverésekből. Ezért döntöttem úgy, hogy elkészítem a könyv új kiadását, ami négyszer annyi információt tartalmaz, mint az eredeti változat.

Carl Magnus Palm
fotó: Teresa Wedelin

– Az ABBA-tagok mit szóltak a könyvedhez?
– A kiadás előtt szerettem volna, ha Benny és Björn elolvassa a kéziratot, hogy megnézze, nincs-e benne valami hiba vagy tévedés. Amikor elolvasták, mindketten azt mondták, hogy

„Ez tényleg nagyszerű munka, nagyon jó!”

Még előszót is írtak az első kiadáshoz. Amikor az új változat megjelent, akkor Björn nagyon szép dolgokat nyilatkozott a könyvről egy svéd lapnak. De általában nem szoktak semmit mondani a könyveimről, aminek az az oka, hogy ezek független művek, és nem az ő kérésükre vagy jóváhagyásukkal készültek. Abban viszont biztos vagyok, hogy értékelik az általam végzett munkát.

– Mit gondolsz a Voyage albumról és koncertről?
– Úgy vélem, az album sokkal jobb lett, mint amire számítottunk. Szerintem a zenekar szuper munkát végzett. Az abszolút kedvencem a Don’t Shut Me Down, de az Ode to Freedom és a No Doubt About It is nagyon tetszik! Ami az ABBA Voyage show-t illeti, szerintem az is rendkívül szórakoztató és látványos produkció, amit elképesztő módon sikerült megcsinálniuk.

– Van kedvenc ABBA-lemezed és dalod?
– Igen, a Voulez-Vous, mert jól ötvözi a későbbi albumok komolyságát a korai lemezek poposabb hangvételével. Ugyanakkor nagyon izgalmas albumnak tartom, mert van benne egy olyanfajta kétségbeesés, ami nagyon magával ragad. Kedvenc dalom? Lehetetlen csak egyet választani, de általában a The Winner Takes It Allt szoktam mondani, mert ez jó példája annak, hogyan kell tökéletes popdalt írni! Ugyanakkor meg vagyok győződve arról, hogy ez a legjobb dolog, amit Agnetha valaha is énekelt.

– Mit gondolsz, miben rejlik az ABBA mai napig tartó hatalmas sikere? 
– Az ABBA a megfelelő időben érkezett, a megfelelő zenei stílussal, ezek mellett ott volt a letisztult külső és egy kicsi szerencse is. De alapvetően a zenéjük volt a népszerűségük lényege; a dalaik nagyon jól voltak megírva, és remek volt a hangszerelésük is. Ugyanakkor fontos volt a rendkívül tiszta, botrányoktól mentes imázs, amely messze állt attól, hogy fenyegető legyen, és ennek mindig nagy közönsége van.