Elon Musk életrajza ősszel jelenik meg magyarul a világpremierrel egy időben


Steve Jobs, Leonardo Da Vinci és Albert Einstein életrajzírója, Walter Isaacson új könyvvel jelentkezik; korunk egyik legizgalmasabb és legellentmondásosabb innovátoráról szóló munkája a világpremierrel egy időben jelenik meg magyarul. Az amerikai Simon & Schuster kiadóvállalat ma hozta nyilvánosságra a hírt: ősszel jelenik meg Elon Musk nagyszabású életrajza. A kötet egyszerre több mint harminc országban, köztük a Helikon Kiadó gondozásában Magyarországon is a könyvesboltokba kerül.

Walter Isaacson eddigi munkáihoz méltó alapossággal írta meg Elon Musk történetét, amelyben egészen közelről ismerhetjük meg az embert, aki elképesztő álmainak megvalósítása érdekében megszegte szinte az összes létező szabályt, aki segített átevezni a világot az elektromos járművek, a magán űrkutatás és a mesterséges intelligencia korszakába. És persze még a Twittert is megvette.

Dél-Afrikában töltött gyerekkorában Elon Muskot rendszeresen megverték az iskolában. Egy nap egy pár kölyök, miután lelökte a lépcsőn, úgy összerugdalta, hogy felismerhetetlenségig torzult az arca; egy hétig feküdt kórházban.

De a fizikai sebek elenyészőek voltak azokhoz az érzelmi sérülésekhez képest, amelyeket – mérnök, máskülönben megnyerő modorú, de megrögzött hazudozó – édesapja okozott neki. Apja hatása komoly nyomot hagyott Musk pszichéjén. Kemény, de sebezhető fiúvá, majd férfivá tette, aki hajlamos volt a hirtelen, Jekyll és Hyde-szerű hangulatingadozásokra. Rendkívül magas kockázattűrő képessége, erősen konfliktusos és gyakran mániákus viselkedése, már-már földöntúli küldetéstudata és érzéketlensége időnként pusztító volt a környezete számára.

2022 elején – egy olyan év után, amikor harmincegy rakétát állított pályára a SpaceX, egymillió autót adott el a Tesla, ő maga pedig a világ leggazdagabb emberévé vált – töredelmesen vallott konfliktusos természetéről.

„Életem jelentős részében, de az elmúlt nagyjából tizennégy évben egészen biztosan válságüzemmódban működtem, ezen egész egyszerűen változtatnom kellett.”

Nem épp vidám kijelentés, közel sem hangzik úgy, mint egy újévi fogadalom. Ráadásul miközben ezt mondta, titokban éppen a világ egyik legnagyobb játszótere, a Twitter megvásárlásáról tárgyalt. A játszótéri zaklatások emléke folyamatosan kísértette, így inkább megvette az egész játszóteret.

Walter Isaacson amerikai író, újságíró és történész, korábban az Aspen Intézet vezetője, a CNN elnöke és a Time magazin szerkesztője volt, most a Tulane egyetem professzora. A tudomány és a politika történetének olyan meghatározó alakjairól írt korábban nagy sikerű életrajzokat, mint Leonardo da Vinci, Albert Einstein, Jennifer Doudna (A kódfejtő), Benjamin Franklin és Henry Kissinger. 2011-ben jelent meg az Apple elnökéről, Steve Jobsról szóló könyve, amit 47 nyelvre fordítottak le, és 2019-ben elnyerte érte a rangos Gerald Loeb-díjat. 2023-ban az Amerikai Egyesült Államok elnöke National Humanities Medal kitüntetésben részesítette.

Isaacson két éven át követte Muskot, részt vett a megbeszélésein, együtt végigjárták a gyárait, hosszú órákon át tartó beszélgetéseket folytatott vele, de kérdezte a családját, a barátait, a munkatársait és az ellenfeleit is róla.

Az októberben, magyarul a Helikon Kiadó gondozásában megjelenő könyv különleges betekintést nyújt Elon Musk sikereinek és kudarcainak történeteibe, és soha nem látott közelségből vizsgálja meg, hogy Musk démonjai vajon zálogai-e az innovációnak és a kreativitásnak.