„Rendet teremt a rendetlenségben” – Polcz Alaine és Gubás Gabi


100 évvel ezelőtt, 1922. október 7-én született Polcz Alaine. A centenárium apropóján a Jelenkor Kiadó arra kért tíz ismert embert, írja meg, milyen kapcsolat fűzi, fűzte őt Polcz Alaine-hez – az íróhoz, a pszichológushoz, a tanatológushoz, vagy Polcz Alaine életművéhez.

A mai írás szerzője Gubás Gabi színésznő, aki Teljes lényeddel című önálló estjén Polcz Alaine életén kísérli meg végigvezetni a hallgatóságot, egészen fiatal korától az utolsó napokig.

Gubás Gabi exkluzív írása a Nyugati tér blogon

Bár én nem ismerhettem őt személyesen, teljes lényemmel érzem, értem és szeretem őt, és ezáltal hitelesen át is adom.

Polcz Alaine számomra a legnagyobb hatású alkotó asszonyok közé tartozik. Írásaival tudatosan dolgozta fel újra és újra a vele történteket, eközben pedig finoman tanítja meg olvasóját élni, túlélni és meghalni. A színházi est, amelyet B. Török Fruzsina írt és rendezett, éppen erre az attitűdre fókuszál, s lépésről lépésre vezeti a nézőt azon az úton, melynek a végén mindannyian elsajátíthatjuk azt a különleges valamit – nevezzük „élettechnikának” –, amit egyedül Polcz Alaine adhat nekünk.

Bármennyire is sötét témának gondoljuk az emberi bukást, szenvedést, a halált és a gyászt, Polcz Alaine nagyon fontos dologra világít rá. Mégpedig arra, hogy minden az emberért van: minden azért történik velünk, hogy többek lehessünk, és valami jobb felé tarthassunk. Inspiráló, erőt adó, példamutató életút az övé. Aki olvassa a könyveit, úgy érezheti: egy forrásra lelt, amelyből saját életéhez nyerhet energiát.

Polcz Alaine fáradhatatlanul mutatott rá a világ legegyszerűbb és legbonyolultabb kérdéseire is, amiket az életben szinte mindenki feltesz magának. Az ő esetében a jelentős különbség az, hogy legtöbbször válaszokat is talált. Életművének megismerésével és az annak elsajátítására törekvő, és tanító és felkészítő foglalkozás által az olvasó és a közönség utakat reményt, vigaszt és erőt fedez fel, és megoldókulcsot kap saját életéhez.

Polcz Alaine rendet teremt a rendetlenségben. Forradalmi gondolkodásmódjának alapja a felismerés: az ember minden tragédiát és veszteséget képes a saját javára fordítani. Kikezdhetetlen őszinteséggel tárja fel saját életének fájdalmas epizódjait úgy, ahogy az ember csak a legjobb barátaival beszél. Polcz Alaine képes közösséget kovácsolni, amelynek a közös nevezője nem más, mint a közös emberi sors. Emberek vagyunk, és itt kell tudnunk boldogulni. Ehhez Polcz Alaine és az ő tapasztalata, életszeretete minden segítséget meg is ad.

A képhez használt fotó a Teljes lényeddel című előadáson készült Gubás Gabiról.