Nádas Péter Budapestje


Nádas Péter 1942. október 14-én született Budapesten. A Nádas Péter Budapestje eseménysorozat keretében 2022. szeptember 30. és október 2. között a szerző életműve által inspirált programok várják az érdeklődőket, melyekkel a Budapest Brand és a Jelenkor Kiadó az idén 80. születésnapját ünneplő írót köszönti.

„S így aztán már kicsi gyerekként, még nem jártam iskolába, elég világosan érzékeltem azokat a mérhetetlen különbségeket, repedéseket, réseket, árkokat és szakadékokat, szülővárosom bonyolult, sokszorosan behatárolt, mégis összefüggő családtörténeti topográfiáját,  amely a túlélő szokásrendek és az egyéni adottságok mentén fűzte össze és választotta el a város különös emberi tenyészeteit; az oldás és a kötés azonban szigorúan a szóbeliség mögött, saját konvencióitól mintegy elszigetelve vagy fedetten működött. Ma már világos, hogy ettől a mély és banális ismerettől, az emberi tenyészet kapcsolati hálójának ismeretétől van az embernek egyáltalán szülővárosa, s ezért nem tudja aztán egyetlen más várossal a sajátját felcserélni.”

E sorokat Nádas Péter Világló részletek című memoárjában olvashatjuk. Az 1942. október 14-én, Budapesten született írót idén ősszel több európai főváros is ünnepli, elsőként Budapest köszönti. A részletes programot a https://enbudapestem.hu/nadaspeterbudapestje oldalon érhetik el.

Nádas Péternek nemcsak irodalmi műveit – regényeit, elbeszéléseit, esszéit és drámáit –, de fényképeit is jól ismerheti a nagyközönség. Fotóit legutóbb 2012-ben, a Petőfi Irodalmi Múzeumban állította ki, ősszel pedig újra Nádas-tárlat nyílik a városban, Minimo. A sötétség színei címmel a Deák Erika Galériában. A kiállítás képei között beszélget majd Nádas Péterrel Szűcs Attila festőművész szeptember 30-án. A kiállításon látható képekből egy különleges, limitált példányszámban elérhető kiadvány is készül, amit a galériában, a Libri könyvesboltokban és a libri.hu-n tudnak majd megvásárolni.

„Ha már van két szemem a térlátáshoz, és van egy drága smartphonom fényképezési funkcióval, akkor néha mégis megnyomtam a gombot. Arra is elég gyorsan rájöttem, hogy a mélység hiányával és a plakatív színekkel mi mindent lehet kezdeni. A sötétség színeit például az emberi szemnél jóval pontosabban érzékeli. Mindent világosabban is lát, mint ahogy az emberi szem látja. Talán ezért sem viseli el az élfényeket. Ahhoz, hogy színeket érzékeljen, kell ugyan neki egy minimális fénymennyiség, ha ellenben a fénymennyiség a minimálisból átfordul a semmibe, akkor elképesztő színfoltokat kever belőle nagyfiús zavarában, és igen érdekes valőröket képez a pixeljeivel a kijelzőn. Mondhatni, a szerkezet mérnöki gyengéivel kezdtem játszani. Korábban már a legzseniálisabban megalkotott színes nyersanyag, a polaroid gyengéivel is szívesen eljátszadoztam.”

A Nádas Péter gombosszegi kertjében álló vadkörtefáról készült polaroidképek kísérik a Saját halál című könyv szövegét is. Dömötör András három hangra komponált a műből felolvasószínházi előadást, amelynek ősbemutatója augusztus végén volt Pannonhalmán, most a budapesti közönség is hallhatja szeptember 30-án, ahogy a szöveg Fullajtár Andrea, Hegedűs D. Géza és Ötvös András hangján szólal meg Vranik Krisztián hanghatásaival kísérve.

Nádas Péter a pannonhalmi Arcus Temporum Művészeti Fesztiválon a Saját halál ősbemutatója után
A képen balról jobbra: Vranik Krisztián, Ötvös András, Dömötör András, Nádas Péter, Fullajtár Andrea és Hegedűs D. Géza

A Hiány két hang között – Haydn, Nádas és az Esterházyak címmel különleges koncert lesz október 1-én: hang és szó, szünet és jelentés, hézag és hiány, hangzás és nyelvzene. „Az az igazság, hogy ifjú emberként Haydn mesterhez jártam kontrapunktra” – írja Nádas Péter Haydn a panelban című esszéjében, amellyel barátjától, Esterházy Pétertől búcsúzik. A szöveget ezen az estén maga a szerző olvassa fel két zenemű között. Haydn 45. és 46. szimfóniáját az ugyancsak kísérletező, új formákat kereső formáció, a Budapest Sound Collective szólaltatja meg, Dubóczky Gergely karmester vezényletével.

Október 2-án, vasárnap városszerte sétálhatunk Nádas Péter irodalmi hőseinek nyomában vagy a Világló részletek soraira hagyatkozva bejárhatjuk a szerző gyermekkorának fontos helyszíneit a Svábhegyen vagy az Újlipótvárosban.

„Nem volt apelláta, délre a vasárnapi ebédnek készen kellett lennie. Amikor delet harangoznak, a levesnek forrón az asztalon gőzölögnie. Nem mintha a nagyapám így kívánta volna. Az anyai nagyapámra gondolok, a Tauber nagyapára. Ahogy ismertem, neki jó lett volna egykor, langyosan, ilyen dolgokra ő nem adott. Különben is alig evett.”

Így kezdődik Nádas Péter memoárja, a Világló részletek. Ha húslevesben épp nem is, különleges gasztroélményben mindenképpen részük lehet azoknak, akik velünk tartanak a Salamon Magda Egy csipet józan íz című szakácskönyve ihlette vasárnap délelőtti piacozáson, ahol őstermelők, közös főzés, Nádas-felolvasások és persze könyvek várják az ételek iránt is fogékony olvasót. Talán még arra is fény derül, mi mindent termel Salamon Magda és Nádas Péter a gombosszegi kert magaságyásaiban.

„Sokat is kellett aztán gondolkodnom, miként lett volna, ha a nagyanyám nem ismerkedik meg a nagyapámmal, s akkor az anyám sem születhetett volna meg és nem ismerkedett volna meg az apámmal, s akkor ugyan mi jött volna ki ebből. Nem tudtam megmondani. Én aztán világ életemben csaknem ugyanazokról a dolgokról gondolkodtam, legfeljebb a gondolkodás művelete nem hagyott el, hanem egyre mélyült a barázdáival.”

Október 2-án este beszélgetésre hívjuk az olvasókat, Kustos Júlia és Vincze Bence kérdezi majd Nádas Pétert életről és irodalomról. És egy különleges Gergye Krisztián-produkcióval zárul a Nádas Péter Budapestje rendezvénysorozat.

„Szóval, száz szónak (…) is egy a vége, olvassátok el a Párhuzamos történeteket, utána az Emlékiratok könyvét, A Bibliát és az Egy családregény végét se hagyjátok ki, aztán folytassátok a Rémtörténetekkel, vagy olvassatok bármilyen sorrendben, de olvassatok Nádas Pétert!” – írta néhány hete Ott Anna a Jelenkor Kiadó oldalán, és most örömmel jelentjük be, hogy a legutóbbi regényt „beszélhetjük ki” a Nádas Péter Budapestje rendezvény alatt, hiszen három alkalommal is lesz élőben #olvassnádast – Sárközy Bence, Tompa Andrea és Sipos Balázs segítségével értelmezhetjük ezt a „feszélyező, nyugtalanító, sőt felkavaró olvasmány”-t, a Rémtörténeteket.

Az olvasók szeptember 30. és október 2. között, olyan élménnyel lesznek gazdagabbak, melyet Földényi F. László így fogalmazott meg Nádas memoárja kapcsán: „A Világló részletekben is sorsok keresztezik egymást – többnyire a családtagok sorsai –, s amíg az egyik előtérben van, addig a másik búvópatakként folytatja az útját, és viszont. Kronológia helyett az emlékezés asszociációs mechanizmusa alakítja ki a mesélés szerkezetét. Ettől a könyv olyan univerzum benyomását kelti, amelynek nincsen centruma. Pontosabban mindig az a centrum, amiről éppen szó van. Az adott centrumból számos erővonal indul ki, s bármelyiket kezdi nyomon követni, az maga is egy újabb centrumhoz vezet el.” Reméljük, így látják majd ezen az őszön Nádas Péter Budapestjét.