5 könyv – május utolsó vasárnapjára


Május utolsó vasárnapja minden gyereknek öröm, hiszen őket ünnepeljük ezen a napon. Izgalmas programok várják ilyenkor a kicsiket és nagyobbakat, de – legalább egy fagyi erejéig – a már majdnem felnőttekről sem feledkeznek meg a szülők. De azt is tudjuk, hogy az élmény mellé ajándéknak erre a vasárnapra is tökéletes választás lehet a könyv.

Ezen a héten minden korosztálynak ajánlunk egy jó történetet, amelyet – be kell vallanunk – nemcsak a gyerekek fognak élvezni, hanem mi, felnőttek is, akár együtt olvassuk azt a csemetékkel, akár titokban, egyedül lapozzuk fel, hogy picit újraéljük a saját gyerekkorunkat.

2–5 éveseknek:
A víz útja
(Kolibri Kiadó, fordította: Krivánszky Emőke)

Kísérd el a vizet kalandos útján, hogy megtudd, honnan hova jut, és milyen állatok laknak a közelében!

A könyv más-más szinten, egyszerre szól a különböző korosztályokhoz, így minden gyermek számára lehetővé teszi, hogy aktívan részt vegyen az olvasásban – legyen szó akár az ismeretek bővítéséről, a képzelet megmozgatásáról vagy a rímek csengése feletti örömről. Minden oldalon új szereplők tűnnek fel, és régiek bújnak meg, ami arra készteti a gyerekeket, hogy tökéletesítsék a megfigyelőkészségüket, és fejlesszék a szókincsüket.

Susannah Lloyd–Paddy Donnelly: Itt sárkány lészen
(Kolibri Kiadó, fordította: Horváth Vivien)

„Egyet se féljen, kedvesem! Tudom, a barlangok rémületesek tudnak lenni. Én azonban egy bátor, rettenthetetlen lovag volnék, és én magam fogom megkeresni azt a sárkányt! E szent pillanatban!
»ITT SÁRKÁNY LÉSZEN« – ígéri a térkép.”

Így hát a lovag útra kel az X-szel jelölt helyre, hogy bizonyítsa a fenevad létezését. Hátrahagyott kincsek, gyanús csontok kísérik, amerre csak jár, és számtalan jel sugallja, hogy forduljon vissza. De csak nem találja a sárkányt…

6–10 éveseknek
Geronimo Stilton: Leonardo szárnyai
(Kolibri Kiadó, fordította: Csömöri Zsuzsi)

„Beszállás! Kezdődik az időutazás! Szuper szórakoztató kalandok várnak rátok a távoli múltban… Vagy ne legyen a nevem Kolumbusz, az időutazó lakóbusz!”

Geronimo Stilton ismét beleveti magát a történelem forgatagába, ezúttal egy extraegeres itáliai kaland vár rá! A híres Leonardo da Vinci egy igazi zseni! Kár, hogy állandóan új találmányokon töri a fejét anélkül, hogy egyet is befejezne. Ezzel bizony sok bajt zúdít a segédje fejére. Szerencsére Kolumbusz fedélzetén Geronimo és barátai megérkeznek a reneszánsz Firenzébe, és mindenféle fura szerkezet alakját öltik magukra, hogy kihúzzák Leonardóékat a pácból…

10–14 éveseknek
Minecraft – Még érdekesebb építmények
(Kolibri Kiadó, fordította: Fekete-Kovács Kristóf)

Szeretnél a fák közt egy függőházban élni?
Kipróbálnál egy saját parkourpályát?
Vagy csak új technikákat tanulnál?

Tervezd meg, építsd fel és tedd egyedivé ezt a több mint 20 új miniprojektet, az űrrakétától kezdve a bányavasúton és világítótornyon át a dzsungelszentélyig.
Ez az útmutató lépésről lépésre mutatja be az építés fortélyait kezdőknek és haladóknak egyaránt. Sajátítsd el az új trükköket, és gyakorold a bevált praktikákat, miközben életre kelted a Még érdekesebb építményeket!

14+ éveseknek
Stephan Lee: K-Pop – Szigorúan bizalmas!
(Kolibri Kiadó, fordította: Horváth Vivien)

Candace Park mesterien játssza a szerepét, ő a tökéletes, engedelmes koreai-amerikai diáklány. De a valódi tehetségét – a hangját – mindenki elől elrejti. Amikor beválasztják az egyik leghíresebb K-pop-cég első lányegyüttesének gyakornoki programjába, végre lehetősége nyílik arra, hogy megmutassa magát a világ előtt.
Ám a K-pop-gyakornokok élete nehezebb és kimerítőbb, mint azt valaha gondolta volna. Szöulba költözik, ahol próbál ellavírozni a hierarchiák és új szabályok bonyolult rendszerében.
Mi a legfontosabb előírás? Nincs randizás, ami elég hamar lehetetlen küldetéssé válik. Minél közelebb kerül a rivaldafényhez, annál bonyolultabb elkerülni a botrányokat.
Csak egy kérdés marad a végén: megéri?