5 dolog, amit nem tudtál a lovagokról!


Kisagy professzor és okos Nyuszi egyiptomi körútjuk után meg sem állnak a lovagkorig, hogy beavassák a kisiskolás olvasókat ezekbe a különleges, rettenthetetlen lovagok uralta hétköznapokba. Sarah Devos legújabb könyvében bemutatja a középkor legfontosabb mérföldköveit, a feudális rendszer csínját-bínját és a korszak hőseinek – a lovagoknak – titkaiba is bepillantást enged. A szerző közérthető stílusban (Wekerle Szabolcs fordításában) Heleen Brulot rajzaival kiegészítve bebizonyítja, hogy a történelem lehet vicces is, a tanulás és a szórakozás nem zárja ki egymást.

És miről ismerszik meg egy igazi lovag? Hoztunk egy kis részletet a Nahát, ezek a lovagok! című kötetből, hogy biztosan felismerjétek, ha találkoztok eggyel:

  1. Egy lovag mindig lovon közlekedik! Őt aztán sosem lehet kocsin látni! A lovagok szerint a kocsikázás a puhányoknak való.
  2. Ha egy kisfiú lovag szeretett volna lenni, már hétéves korában megkezdte „tanulmányait”. Tanítómestere azonban nem saját kastélytulajdonos apukája volt, hanem mindig egy másik várúr (gyakran családtag), akihez beállt szolgálni. A középkorban teljesen megszokott volt, hogy a szülők (bizonyos időre) elcserélték a gyerekeiket!
  3. Hiába imádtak harcolni meg verekedni, a lovagoknak általában kedvesen és kulturáltan kellett viselkedniük. Egyszóval elvárás volt, hogy udvariasak legyenek. A jó modorra annyira ügyeltek, hogy összeállítottak egyfajta lovagi kódexet. Ebben megszabták, hogyan kell viselniük magukat hölgyek társaságában, és hogy mit jelent a lovageszmény.
  4. Képzeld el a helyzetet: lovag vagy, épp sehol sincs háború, te pedig bambára unod magad a váradban. Ilyenkor nyilván te is jelentkeznél résztvevőnek egy lovagi tornára, nem igaz? Jó, a részvétel nem ingyenes, de bőven megéri, mert a hírnév és a közönség szeretete mellett ékszereket és pénzt nyerhetsz, sőt az is lehet, hogy te is, a lovad is vadonatúj felszereléssel lesztek gazdagabbak a végén!
  5. Hol aludtak? Ha éppen nem úton voltak a kedves lovag urak, akkor a természetesen a lovagvárakban húzták meg magukat. Akárcsak otthon nálatok, a várban is mindenkinek megvolt a maga helye. A hűbérúr és családja a felső emeleteken lakott. Saját szobája csak a várúrnak volt. A többi szolga lent aludt, ugyanott, ahová a munkája kötötte: a szakács és a kukták a konyhában, a kovács a kovácsműhelyben, és így tovább. A lovagoknak valamivel jobb dolguk volt, ők a lovagteremben húzták a lóbőrt, az összes marcona katona együtt. Szép kis hangzavar lehetett!