Hangos és halk csodák


Hívhatjuk Télapónak, Mikulásnak vagy Santa Clausnak, érkezhet december 5-én, 6-án vagy épp karácsony reggelén, épp itt volt már az ideje, hogy valaki elmesélje ennek a különös, fehér szakállú fickónak a történetét. Mert ha jól belegondolunk, azért akad pár nyitott kérdés vele kapcsolatban. Vajon a Mikulás is volt gyerek, kik nevelték föl, hogy repülhet rénszarvasokkal? Nagy szerencse, hogy ezeket a fontos kérdéseket épp Matt Haig válaszolja meg nekünk varázslatos meseregényében, mely 2015-ös megjelenése óta a karácsonyvárás fontos kelléke szerte a világon.

Szabó Lea írása a Nyugati tér blognak

„A képtelenség nem más, mint az elképzelhető, amit egyelőre még elképzelhetetlennek találsz.” Így hangzik a regény egyik sokat idézett tételmondata, és valljuk be, korábban elképzelhetetlennek tartott eseményekből 2021-ben sem volt hiány, a Netflix épp alkalmas pillanatban pottyantotta A fiú, akit Karácsonynak hívnak filmadaptációját az ablakba kiakasztott, csíkos zokninkba. Úgy tűnik, az ajándék betalált: a november 24-ei premier hetében ez volt második legnézettebb film Magyarországon.

A rendező, Gil Kenan egyik nagy érdeme, hogy kreatívan nyúlt a hányattatott sorsú, kis Nikolas meséjéhez, például kerettörténetbe illesztette. Három testvér hallgatja a mesét egy különösen nehéz élethelyzetben, egy titokzatos családtag tolmácsolásában. A gyerekszoba padlója néha havas táj, máskor a falak és a bútorok egy árnyjáték kellékei – hiszen a történetek sem ismernek idő- és térbeli korlátokat, ide-oda vándorolnak, eltűnnek, hogy aztán később új köntösben bukkanjanak fel.

Fotó: imdb.com

Másfél órába sűríteni és filmnyelvre átültetni egy filozófiai kérdéseket boncolgató, szépirodalmi igényességgel megírt szöveget nem könnyű feladat, de Gil Kenannak sikerült izgalmas mozit csinálnia. A lenyűgöző képi világ, a bravúros színészi alakítások, a digitális technikával életre keltett állatszereplők elvarázsolják a nézőt. Mégis, akik már úgy ülnek le a tévé/számítógép elé, hogy korábban olvasták a könyvet, azokban maradhat némi hiányérzet. A szüneteket és a csendet hiányolhatják ebből a bő másfél órából, mert A fiú, akit Karácsonynak hívnak alapvetően egy hangos film. A gonoszkodó szereplők kiabálással és zajkeltéssel nyomatékosítják igazukat, de a troll vagy a tűzijátékot hintő tündér sem a csendes fajtából való. És mintha éppen a képzeletnek nem maradna elegendő hely a nagy csinnadrattában.

Matt Haig szövege ennél sokkal szelídebb és csendesebb, a történet is lassabban folyik. Teret ad a fantáziának, időt hagy az együtt gondolkodásra. A regény nyelve is árnyaltabb, Magyari Andrea fordításában olyan szép és humoros szavak születtek, mint az óhajtósóhajtás, a hazudni képtelen tündér Igazmondó Glimpi lett, a vidám kis koboldlány, Noosh a Bohóka nevet kapta. A manók a regényben koboldok és Elfhelm Koboldfalva. Az illusztrátor, Chris Mould részletgazdag, fekete-fehér ceruzarajzai pedig csak „aláfestik”, nem uralják a történetet. A mese az olvasó képzeletében születik meg egy varázslatos pillanatban, mert ahogy az idős Nikolas írja egyik karácsonyi levelében: „A világ igenis tele van csodával.” Idén karácsonykor válogathatunk hangos és halk csodák között, a film után visszakanyarodhatunk a könyvhöz, és ha csendre vágyunk, újra fellapozhatjuk azt. Jó utat a messzi Északra!