Nincs karácsony, csak az Élet Napja – öt ünnep a messzi-messzi galaxisból


Közeleg a karácsony, a keresztény kultúrkör, így a mi galaxisunk egyik legfontosabb ünnepe. A fiktív univerzumokat alkotóik a mi világunk képéből kiindulva teremtik, ezért nem meglepő, hogy abban a messzi-messzi galaxisban is vannak fontos ünnepek. Most öt olyat mutatunk be, amit a hálaadás vagy a karácsony ihletett.

Földi Bence írása a Nyugati tér blognak

A Boonta Est

A Kolibri Kiadó gondozásában 2015-ben megjelent Star Wars – Amiről tudnod kell és érdemes című referenciakötet szerint a kánonban is a Tatuin bolygó egyik régi ünnepéről van szó. A Galaktikus Köztársaság végnapjaiban ezzel az eseménysorozattal tisztelegtek egy istenséggé vált hutt, Boonta Hestilic Shad’ruu előtt.

Fotó: Artlanduk

Hutt istenség? Ez még a Star Warshoz képest is furán hangzik, ugye? A ma már nem a kánonba tartozó történetek hutt folklórja szerint egy nagy hatalmú hutt hadúrról van szó, aki a Xim Birodalom felett aratott győzelme után emelkedett isteni rangra. A Legendákban mindenesetre a Boonta Estet több bolygón ünnepelték, a kánonban egyelőre a Tatuinról ismerjük.

A Köztársasági Vásár

A Star Wars legújabb korszaka a Köztársaság Fénykora. A Baljós árnyak előtt mintegy kétszáz évvel zajló eseményeket (mivel egy multimédiás projektről van szó) főként könyvekben és képregényekben mesélik el, de a korszak visszaköszönt már VR-játékból is. Sőt, az elkövetkező években várható az érában játszódó akció-kalandjáték is, az Eclipse (Napfogyatkozás), valamint a korszak végén játszódó élőszereplős sorozat is, a The Acolyte (Az akolitus).

A korszak egyik fontos eseménysorozata a Köztársasági Vásár, amit Cavan Scott Viharfellegek című regényéből ismerhetünk alaposabban. A szerző a Köztársasági Vásárokat a mi galaxisunk Világkiállításaihoz hasonlította, a rendezvénysorozat célja az volt, hogy az akkor még csupán terjeszkedő Galaktikus Köztársaság egységét megmutassa, és érzékeltesse, hogy a Köztársaság kilábalt az egy évvel korábban megtapasztalt nagy hiperűr-katasztrófa okozta válságból. A Lina Soh főkancellár ötleteként a Valo bolygón a yavini csata előtt 231 évvel megrendezett vásár előtt komoly fejlesztéseket eszközöltek a fővárosban, még egy új űrkikötőt is létesítettek. A valói Köztársasági Vásár megnyitója utáni napon azonban kitört a káosz: a nihil megtámadta a résztvevőket, a merényletnek voltak halálos áldozatai is.

Fotó: Reddit

Az Ősök Ünnepe

A Skywalker-saga záródarabjában, a Skywalker korában is belecsöppenünk egy izgalmas fesztiválba, amikor hőseink a Pasaana bolygó Tiltott Völgyébe érkeztek. A főként a helyi aki-akik, de külvilágiak részvételével is zajló ünnepség C–3PO szerint az édességeiről és a színes papírsárkányairól volt nevezetes.

A külvilágiakat örömmel fogadták és sokuknak színes nyakláncot is ajándékoztak az őslakosok. A Kolibri Kiadó gondozásában 2019-ben megjelent Skywalker kora – Képes útmutató szerint egyébként félmillió résztvevője volt egy-egy ünnepnek, közülük kb. 5000-en érkeztek más bolygókról. A nagy közös táncesemények mellett a jövőt jelentő, körberajongott gyerekeknek meséltek történeteket, de az aki-akik ekkor rótták le tiszteletüket elhunyt rokonaik előtt – rituálisan elégették a különféle vegyszerekkel kezelt jelképeket és bábukat, amik színes füsttel hamvadtak el, merthogy az Ősök Ünnepének ez volt a lényege: a múlt tisztelete és a jövőbe tekintés.

Fotó: StarWars.com

Csupán negyvenkét évente tartották meg – ez pedig a film készítőinek tisztelgése volt a Skywalker kora előtt 42 évvel bemutatott első Star Wars film, az Egy új remény előtt. (Más kérdés, hogy az imént említett Képes útmutató szerint az ünnepséget kétévente tartják, nem 42 évente, de az utóbbi információ a filmben hangzott el, így feltehetően ez a helyes.)

A Birodalom Napja

A Birodalom Napját akkor ünnepelték a messzi-messzi galaxisban, amikor Palpatine főkancellár véget vetett a klónháborúknak és a Galaktikus Köztársaságnak azzal, hogy A Sith-ek bosszújában látott módon kikiáltotta a Galaktikus Birodalmat.

A Birodalom Napját a Star Wars: Lázadók animációs sorozatból is ismert módon, katonai parádéval, a Glory to the Empire (Dicsőség a Birodalomnak) című himnusz lejátszásával, valamint beszédekkel ünnepelték Birodalom-szerte a megszállt bolygókon, sőt, Palpatine beszédét is közvetítették, ám a felvételen fiatalabbnak és a valóságosnál jobb állapotúnak tűnt.

Ahogy az a katonai diktatúrákban lenni szokott, az eseményen kötelező volt a részvétel. Érdekesség, hogy a Birodalom kikiáltásának napján született Ezra Bridger, a Lázadók főszereplője, aki minden valószínűség szerint élőszereplős formában is visszatérhet majd a készülő Ahsoka című sorozatban.

Az Élet Napja

A minden idők egyik legkínosabb Star Wars-tartalma, az 1978-as The Star Wars Holiday Special tévéfilm egy vuki ünnep, az Élet Napja köré szerveződött. A film története szerint az Egy új reményben megismert Csubakka és Han Solo ellátogatnak a vukik bolygójára, a Kashyyykra (amelyet itt még Kazzooknak neveznek), hogy megünnepeljék az Élet Napját.

A minden évben, ősz végén megrendezett Élet Napján a vukik a kultúrájukban mélyen gyökerező értékeket ünnepelték: a családot, a vidámságot és a harmóniát. Hagyományosan a fénygömbökkel feldíszített Élet Fájánál rendezték az ünnepségeket és lakomákat a Kashyyykon, ám a Birodalom elnyomása utáni időszakban galaxisszerte meghonosodott ez a tradíció. A legkülönfélébb lények mindenféle dekorációkat készítettek, így ünnepelték az Élet Napján a szabadságot és a békét, a nap végén pedig együtt énekeltek bátorságról és az egymás iránti szeretetről.

Fotó: Belloflostsouls.net

Bár az ünnep eredetileg egy kánonon kívüli tartalomban bukkant fel, azóta átszivárgott a kánonba is – legutóbb egy Life Day Treasury (Életnapi kincsestár) című antológiában olvashattunk az Élet Napjáról. További érdekesség, hogy a Holiday Specialt eredetileg hálaadáskor mutatták be az Egyesült Államokban. Ám az Élet Napja fokozatosan átalakult a messzi-messzi galaxis karácsonyává, a 2020-ban bemutatott The Lego Star Wars Holiday Special animációs filmben már egyértelműen ilyen felfogásban szerepelt.

A cikk szerzője, Földi Bence, újságíró, a Ziro.hu Star Wars hír- és véleményportál főszerkesztője, korábban több Star Wars-kötetet is fordított a Kolibri Kiadónak