Adventi diafilmszemle


A diafilmet kicsi, henger alakú (általában piros) doboz rejti, hatalmas öröm rábukkanni az adventi kalendáriumban, és az egész család örömét leli benne. Nem is kell hozzá más, csak egy besötétített szoba és a diavetítő, na, meg valaki, aki mesél, és máris új életre kel a dobozba zárt mese – élményt ad kicsiknek, nagyoknak egyaránt, közel 70 éve. Minden év szeptemberében nemcsak az iskolába térnek vissza a gyerekek, de új diafilmek is megjelennek: az idén hat újdonsággal lettünk gazdagabbak, és novemberben két újabb mesével is előrukkolt a Diafilmgyártó.

Lendvai Gabriella, a Diafilmgyártó ügyvezetőjének írása a Nyugati tér blogon

A meseválogatásnál idén is szem előtt tartottuk, hogy készüljön a legkisebbeknek is diafilm, így a Maszat-sorozat egyik izgalmas epizódját – Maszat űrhajózik – dolgoztuk át. Berg Judit meséjét, ahogy a könyvekben, úgy diafilmen is Agócs Írisz rajzai illusztrálják.

De ennek a korosztálynak ajánljuk a Kippkopp a fűbent is. Marék Veronika tündéri rajzai láttán reméljük, a kicsik is kedvet kapnak majd felfedezni, mennyi titkot rejt a nyári rét. Én megszámoltam, azon a kalandos úton, melyen Kippkopp játszótársat keres, 14 különféle kis teremtmény bukkan fel a mesében.

A 3-4 éveseknek már vetíthetjük Fecske László meséjét, Az Aranyhal legendáját is. A tenger világát, a színes vízi élőlényeket ábrázoló, csodálatosan szép illusztrációk – melyek Hajdú Zsófi munkái, ahogy a Kukás Sanyi és a kalóz rajzai is – biztosan elnyerik tetszésüket. Ráadásul a történet is szívhez szóló: megtudhatjuk, milyen utat kellett bejárnia a kis Aranyhalnak, aki jóságával elnyeri a minden kívánságot teljesítő varázserőt. Fecske László Fehérgyarmaton él, már több meséjét ismerhetjük, sőt diafilmje is van, a Kacifántország, amit Kőhalmi Adél illusztrált 2019-ben.

Régi ismerősünk, Bömbi is újra diafilmre került. 100 éve született a történet írója, Romhányi József, ez az évforduló adta az apropót, hogy felújítsuk és felfrissítsük, alászínezzük a Tankó Béla rajzaival készült mesét. A bátor kis oroszlán vicces rímekben megírt története reméljük mostantól nemcsak a szülők, de a gyerekek kedvence is lesz.

Archívumunkból kerültek elő azok a rajzok, amelyeket Friedrich Gábor készített Andersen Vadhattyúk című meséjéhez. Minket elvarázsoltak ezek a festményszerű illusztrációk, és arra gondoltunk, biztosan más romantikus lelkű diafilmrajongónak is elnyerné tetszését, így újra megjelentettük. És hogy ne lehessen a korábbi mesével összekeverni, a felújított változat A tizenegy hattyú címet viseli.

A legkülönlegesebb kiadványunkat hagytam utoljára. A Kedd Stúdió tavaly keresett meg minket azzal az ötlettel, hogy animációs sorozatuk, a Naszreddin hodzsa meséi egyes epizódjaiból közösen készítsünk diafilmet. A film nekem nagyon tetszett, de úgy gondoltam, hogy a szellemes történetek jó része inkább nagyobb gyerekeknek vagy felnőtteknek való. Végül sikerült négy mesét kiválasztanom, amiből megszületett A csökönyös csodaló című diafilm. A Kúnos Ignác gyűjtötte történeteket Gerdelics Miklós álmodta filmre – ő írta a forgatókönyvet és ő készítette a grafikákat is. A hodzsák a keleti világban a közösség legokosabb emberei, afféle tanítók. Egyik legismertebb képviselőjük volt Naszreddin, akinek nevéhez tréfás események és szellemes mondások egész sora fűződik; a sorozat alcíme is ezt tükrözi: Bölcs bolondságok, bolond bölcsességek. Reméljük, ezeket az egyszerű kis történeteket megértik a legkisebbek is – ám ha nem így lenne, a diafilm azért is jó, mert vetítés közben megállhatunk és megbeszélgethetjük a látottakat-hallottakat.