A Tündérkönyvtárosok köztünk élnek


A Kolibri Kiadó és Bosnyák Viktória, a Tündérboszorkány-trilógia szerzője, a Tündérkönyvtárosok Szövetségével karöltve minden évben keresi és meg is találja a köztünk élő Tündérkönyvtárosokat. Olyan kitüntetés ez, amelyet nemcsak úgy önkényesen osztogatunk, komoly feltételeknek kell megfelelniük azoknak, akik az elismerő oklevelek boldog és büszke tulajdonosai szeretnének lenni. De hogyan is lehet valakiből Tündérkönyvtáros?

Még mielőtt bárki azt gondolná, nem, nem kötelező ehhez a kitüntetéshez olyan ráncos és mogorva néninek lenni, mint a Tündérboszorkány Morc Arankája. Erre a kitüntető címre minden olyan felnőtt nevezhető, aki gyermekkönyvtárban dolgozik, és legalább öt, az intézményébe járó, olvasókártyával rendelkező tanuló ajánlja őt egy rövid írásos indoklásban. A nevezéseket a Kolibri Kiadó e-mail-címére juttatják el a lelkes diákok, ahol a szerkesztőség ellenőrzi az ajánlásokat, majd az év egy különleges (és titkos) pillanatában elkezdjük szervezni az ünnepélyes Tündérkönyvtáros ünnepséget, ahol átadjuk az okleveleket.

Az idei ceremónia december 11-re, egy kellemesen csípős szombat délelőttre esett, amikor is ellepték a kedves tündérek a – könyvtárosokat egyébként sem nélkülöző – Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Sárkányos Gyerekkönyvtárát. A csodálatos helyszínhez egy igazi meglepetéssel is készültünk, ugyanis Kiss Eszter, a Katona József Színház művésze egy Tündérboszorkány-részlet felolvasásával szórakoztatta a rendezvény résztvevőit. Az eseményről szerencsére felvétel is készült, így mindenki részese lehet az ünnepségnek, amelyet a pandémiára való tekintettel zárt körben tudtunk csak megtartani. Íme:

Köszönjük az ifjú olvasók kedves jelöléseit, köszönjük Bosnyák Viktóriának, hogy évről évre velünk együtt izgulja végig a jelölési folyamatot és köszönti az új Tündérkönyvtárosokat, és végül, de nem utolsósorban, köszönjük a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Sárkányos Gyerekkönyvtárának, hogy biztosította a helyszínt a rendezvényhez.

Ne feledjétek, folyamatosan keressük a köztünk élő Tündérkönyvtárosokat!