Bréking – 2021 Goncourt-díjasa: Mohamed Mbougar Sarr


Mohamed Mbougar Sarr szenegáli író Az emberek legtitkosabb emlékezete (La plus secrète mémoire des hommes) című, 2021 augusztusában, az Éditions Philippe Reynél megjelent könyve nyerte az idei Goncourt-díjat. Az elismerést, Franciaország legnagyobb presztízsű irodalmi díját most először nyerte el fekete-afrikai író.

A regény története szerint 2018-ban egy fiatal szenegáli író, Diégane Latyr Faye Párizsban rábukkan egy legendás könyvre, az 1938-ban kiadott Az embertelenség labirintusa című kötetre. A mű szerzőjét „a néger Rimbaud”-ként emlegették annak idején, aki a könyve megjelenését kísérő botrányok miatt nyomtalanul eltűnt. Diégane nyomozni kezd a titokzatos T. C. Elimane után, és a gyarmatosítás meg a soá tragédiájával szembesül. Szenegál, Argentína, Franciaország… vajon milyen igazság várja majd a labirintus közepén?

Diégane Párizsban összejár egy csoport fiatal afrikai íróval, akik figyelnek egymásra, folyton beszélgetnek, vitatkoznak, isznak, szeretkeznek, és rengeteget töprengenek azon, mit is jelent száműzetésben alkotni. Diégane két nőhöz vonzódik: a démoni Sigához, aki nagy titkok tudója, és az öntörvényű fotóriporterhez, Aidához.

Az emberek legtitkosabb emlékezete villódzóan ötletes, lebilincselő olvasmány, középpontjában ott az állandó döntési kényszer: írni vagy élni? És annak vágya, hogy meghaladják az Afrika és a Nyugat között feszülő ellentét leegyszerűsítő képletét. A könyv mindenekelőtt óda az irodalomhoz és az irodalom időtlen hatalmához, nyelvezete gazdag, könnyedén vált líraiból akár szikáran tényszerűvé is. Az izgalmas regényt szellemes irodalmi és lételméleti gondolatfutamok gazdagítják. Az emberek legtitkosabb emlékezete mindvégig meglepetésekkel szolgál és elbűvöl. A regény várhatóan 2022-ben jelenik meg magyarul a Park Kiadó gondozásában.

A friss Goncourt-díjas Mohamed Mbougar Sarr 1990-ben született Dakarban. Irodalmat és filozófiát tanult a párizsi École des hautes études en sciences sociales-on. Első regénye, a Testvériség (Terre Ceinte) korábban már elnyerte a Grand Prix du Roman Métis-t, a Prix Ahmadou Kouroumát és a French Voices Grand Prize-t.

A nyitókép: az Éditions Philippe Rey FB-oldala