Léleksimogató desszert Jamie-vel – nem csak borús napokra


Jamie Oliver legfrissebb szakácskönyve, az Együtt az eredetivel szinte egyszerre jelent meg magyarul, és olyan recepteket, sőt ételsorokat tartalmaz, amelyek ez együtt töltött, örömteli időt ünneplik az ételeken keresztül – könnyedén elkészíthető fogások ezek bármely alkalomra, illetve akár hétköznapokra, hétvégékre. Ezúttal az előételek, falatkák, főételek, sőt koktélok mellett számos (nem csupán gyümölcsös) desszert is helyet kapott a kötetben – pazar fotókkal.

Szitás Erzsébet írása a Nyugati tér blognak

Ha kettesben vacsoráznánk, vagy együtt a család, a baráti társaság, a közös étkezés koronája biztosan a desszert lesz. Nem is kérdés, hogy a szezonális gyümölcsökből varázsolt ínycsiklandó édességek minden évszakban tökéletesek. Ősszel igazi kincs a sokféle zamatos körte. Hűvös napokon pedig kifejezetten jólesik beizzítani a sütőt egy kényeztető, különleges süteményhez.

Az Együtt receptjei közül számomra az egyik legkedvesebb az alábbi, gyakorlatilag mandulás krémben sült körtetorta. Ízvilága, textúrája kifinomultan rafinált, a bodzalimonádéban épp csak puhára főzött körték önmagukban is nagyon finomak, az egész torta elkészítése pedig – Jamie Olivertől megszokott módon – nem igazán komplikált.

A desszert egyik különlegességét a frangipán adja. Ez az elsősorban francia és angol nyelvterületeken népszerű, számtalan módon variálható mandulás töltelék ma ismert formájában főként őrölt mandulát, cukrot, vajat és tojást tartalmaz. Nem új találmányról van szó, először egy 1674-ben megjelent francia szakácskönyvben említik franchipane-ként. Az elnevezés valószínűsíthetően a római arisztokrata Cesare Frangipanihoz köthető, bő egy évszázaddal korábbról. A gróf – aki mai fogalmaink szerint híres parfümőr lehetett – volt a felelős XIII. Lajos francia király kesztyűinek illatosításáért, a frangipán pedig kezdetben nem süteménytölteléket, hanem jázminillatú parfümöt jelentett, majd az ezzel aromatizált mandulás, gyakran pisztáciával kombinált krém is ezen a néven vált ismertté. Az évszázadok alatt persze ez is sokat változott, és ma már egészen mást jelent az ételek aromatizálása. A sokféleképp ízesíthető frangipán viszont azóta is közkedvelt, remek találmány, semmi bonyodalom nincs az elkészítésében.

Jamie újragondolt frangipános tortája egyben tisztelgés a hagyományok előtt, hisz az egymással harmonizáló, különleges aromák éppoly hangsúlyosak benne, mint a formák kecsessége, ugyanakkor különösebb hókuszpókusz nélkül kivitelezhető, ráadásul a munka egy része előre letudható – a sütés közben felszabaduló csodás illatok pedig belengik a konyhát.

A körték előkészítéséhez javasolt házi bodzalimonádéhoz akár készen kapható bodzaszörpöt és vizet is lehet ízlés szerint elegyíteni.

Jamie Oliver receptjei és könyvei a lazaságról, leleményességről is szólnak – ha nincsenek kéznél apró körték, bátran helyettesíthetők nagyobb méretű, aromás, kemény húsú fajtákkal, de a hőkezelést követően ezeket célszerű félbevágni, és a vágott felükkel lefelé a krémre illeszteni.  

Ez a körtetorta fagyival, likőrrel, desszertborral vagy nélkülük, garantáltan nem csupán a mostani ősz sikerdarabja lesz!

KECSES KÖRTETORTA
MANDULÁS FRANGIPÁN ÉS GYÖMBÉRESKEKSZ-KÉREG

12 ADAG MARADÉK KÖRTÉKKEL

200 ml házi bodzalimonádé
4 cm-es egész fahéj
4 friss babérlevél
4 szegfűszeg
1 nagy méretű narancs
12 apró, érett körte
240 g puha, sótlan vaj, plusz a forma kikenéséhez
150 g gyömbéres keksz
200 g blansírozott mandula
200 g finomszemcsés nádcukor
2 nagy méretű tojás
2 teáskanál vaníliapaszta
2 evőkanál finomliszt
vaníliafagylalt a tálaláshoz

ELŐRE Vegyél elő egy mély lábost, amiben egy rétegben elfér az összes körte. Öntsd bele a bodzalimonádét, 300 ml vizet, mehet rá a fahéj, a babérlevél, a szegfűszeg. Zöldséghámozóval hámozd hozzá szalagokra a narancs héját, majd facsard bele a levét. Hámozd meg a körtéket, vágd le a talpukat, hogy egyenesen álljanak. Tedd mindet a folyadékba, fedd le egy összegyűrt, benedvesített sütőpapírral és közepes lángon szelíden gyöngyöztesd 20 percig, vagy míg megpuhulnak. Vedd ki a körtéket és hagyd hűlni. Óvatosan sűrítsd be a szirupot, hűtsd le, végül tegyél mindent lefedve a hűtőbe egy éjszakára.

AZNAP Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra. Vékonyan vajazz ki egy 25 cm átmérőjű, levehető aljú piteformát. A konyhai robotgép táljában pörgesd morzsává a kekszet, pulzálva adj hozzá 40 g vajat, majd borítsd a formába, nyomkodd az aljához és kissé az oldalához is. Őröld szuperfinomra a mandulát a robotgépben. Add hozzá a maradék vajat, a cukrot, tojásokat, vaníliapasztát és a lisztet. Pörgesd, míg elegyednek, aztán egyenletesen kanalazd a tortaformába. A szárától a talpáig 1 cm-enként vagdoss be legyezőszerűen 6 körtét, ültesd a frangipánba a képen látható módon. Kanalazz egy kevés félretett szirupot minden körtére, aztán süsd a tortát 50 percig, vagy míg megpirul és átsül (fedd le alufóliával, ha túl gyorsan pirulna).

TÁLALÁSKOR Szeleteld fel, tálald melegen vagy hidegen a maradék sziruppal, egy kanál vaníliafagylalttal vagy akár egy pohárka Amarettóval vagy Vin Santóval.

SZERESD A MARADÉKOT A maradék körtét tedd el másnap reggelire, villágsreggelire, pudinghoz vagy sajttálhoz.

Fotó: David Loftus