Innen szép nyerni, avagy a #nemakarokbeleszolni-lányok első regénye


Nagyjából egy évvel azt követően, hogy Bányainé Nagy Judit, Fancsikai Eszter és Tapasztó Orsi találkozott az Instagramon, és elindították a #nemakarokbeleszolni nevű oldalukat – amellyel pillanatok alatt berobbantak a köztudatba –, a Helikon Kiadónál megjelent az első regényük is. A Nem akarok beleszólni – Innen szép nyerni három lánytestvér történetén keresztül mesél szülői mintákról, ítélkezésről, társadalmi elvárásokról – a #nemakarokbeleszolni-lányokra jellemző éleslátással és humorral.

A Nyugati tér olvasóit most a friss elsőkönyvesek avatják be a könyvírás kulisszatitkaiba.

– Mikor jött el a pillanat, amikor úgy éreztétek, kipróbálnátok egy új közlésformát és a virtuális térből egy regény lapjaira költöznétek?

Eszter: M. Nagy Miklós keresett meg minket tavasszal, hogy szerinte írjunk egy regényt. Mi egy ideig győzködtük, hogy nem tudunk írni, aztán mégis megpróbáltuk.

Orsi: Megírtuk az első fejezetet, és kiderült, hogy nagyon élvezzük az egész folyamatot, Miklós pedig annyit mondott, miután olvasta, hogy „én megkaptam, amit akartam”.

– Hogyan zajlott a közös munka? Lehet hárman regényt írni?

Judit: Mindhármunknak volt egy-egy saját karaktere, akinek az életéért, cselekményéért, stílusáért ő volt felelős, mellettük még egy aktív szereplő van: az édesanyjuk, az Instagram-oldalunkon is megjelenő anyós karakter – spoiler alert! –, aki nem kimondottan pozitív figura. Mozaikszerűen raktuk össze a történetet, ahogy haladtunk előre az időben, úgy illesztettük és csiszoltuk egységessé a részeket.

– Mennyi közötök van a regény szereplőihez?

Eszter: Úgy képzelem, hogy a valódi íróknak van erre valamilyen sablonválaszuk, de mivel mi nem vagyunk ebben sem rutinosak, ezért szerintem maradjunk annyiban, hogy „a valósággal való bármilyen egyezés a véletlen műve”.

– A könyvet írva mi volt az a legnagyobb tanulság, amivel szembesültetek?

Orsi: Hogy nemcsak az Instagram-oldalunkon keresztül tudjuk kreatív energiáinkat aktiválni közösen, hanem egy könyvet írva is. Sokszor elakadtunk, nagyon rövid idő alatt írtuk meg, mégis rengeteg alkotói válságon vergődtük át magunkat, amit külön-külön valószínűleg nem tudtunk volna megugrani.

– Mit vártok a könyvtől, mi jelentené számotokra a sikert ezzel kapcsolatban?

Judit: Az az igazság, hogy az Instagram-oldalunk éppen most egyéves, de mi még mindig csak kapkodjuk a fejünket, hogy mi történt velünk az elmúlt pontosan 365 napban. Egyelőre megpróbáljuk feldolgozni, hogy a kezünkben tartjuk a regényünket, mert már ez önmagában olyan siker, amire sosem gondoltunk volna.

– Kinek ajánljátok a Nem akarok beleszólni – Innen szép nyerni!-t?

Eszter: Azoknak, akiknek az oldalunk alapján szimpatikus a szemléletmódunk, a humorunk, a hármunk működésének dinamikája.

– Mit gondoltok, egyszeri kaland volt a könyvírás, vagy lesz folytatás?

Orsi: Miklós már hónapok óta a második regényünkről beszél, nekünk ez egyelőre ugyanolyan lehetetlennek tűnik, mint az első megírása volt. Rengeteg energiát beletettünk a könyvbe, szóval ezt a kérdést még egy ideig biztosan nyitva hagyjuk, ameddig visszatöltjük a raktárakat.

Judit: És persze a mostani regény visszajelzései is meghatározóak lehetnek ebben a döntésben.

Gyertek, találkozzunk október 12-én, kedden 17:30-kor a budapesti Nyugati téri Libri Könyvesboltban, legyen saját dedikált példányotok az első Nem akarok beleszólni regényből!