Érted az állatok beszédét?


„Már gyerekkoromban is sok állatom volt. A szobámban, egy befőttesüvegben lisztkukacokat tartottam, amelyek bebábozódtak, majd átalakultak fekete bogarakká. A nagyi melegítőpárnáján kikeltettem egy tyúktojást: látni akartam, vajon a kiscsibe elfogad-e engem pótmamájának. Elfogadott.
A szabadban is sokat bóklásztam. Együtt kuruttyoltam a békákkal, és próbáltam kideríteni, hagytak-e valahol szagnyomot a vaddisznók.”

Az biztos, hogy Peter Wohlleben nem unatkozott sokat gyerekkorában (és a családja sem), lenyűgözte az őt körülvevő világ, a természet, a fák, a füvek és az állatok. Ez az érdeklődése felnőttkorára sem veszett el, erdész lett belőle, és több mint 20 éve vezet családi és iskolai túrákat a német erdőkben. Azonban tudja jól, hogy nem mindenkinek van lehetősége ellátogatni hozzá az Eifel-hegységbe, ezért döntött úgy, hogy tapasztalatait papírra veti, és megosztja mindenkivel, aki szeretné megfejteni környezetének rejtjeleit. Neve már sokak számára Magyarországon sem ismeretlen, hiszen könyvei rendszeresen helyet kapnak a sikerlistákon, függetlenül attól, hogy azok felnőttekhez vagy gyerekekhez szólnak. Első magyarul megjelent kötete, A fák titkos élete pedig már számos utánnyomást megért. Wohlleben titka a közvetlen stílusa, mely könnyen, fejezetről fejezetre viszi magával az olvasót, hogy érthetően magyaráz, és olyan érzékenységgel tárja fel a természet csodáit, hogy mindenkinek megváltozik a környezetről, a növényekről és az állatokról alkotott képe.

A népszerű Érted a fák beszédét? című kötete után a szerző most ismét a fiatal olvasókat célozza meg. Az Érted az állatok beszédét? rengeteg érdekességet, saját megfigyelést és kutatást tartalmaz a kisebbek számára is érthető módon, amelybe exkluzív bepillantást nyerhettek itt, a Nyugati tér blogon.

Peter Wohlleben: Érted az állatok beszédét?