Árulás, hazugság és hátbaszúrás – az Among Us rejtelmei


Tavaly a személyes találkozásokat egyik pillanatról a másikra felváltotta az online térben zajló társadalmi élet. A programlehetőségek korlátozottá és egysíkúvá váltak, és szükségünk lett valami „plusz”-ra, amit a karantén ellenére megvalósíthattunk a barátainkkal. Épp ezért egy online játék különösen nagy népszerűségre tett szert – végre felfedeztük az Among Ust, ezt a 2018-as gyilkosos-nyomozós játékot.

Ez az egyszerűnek tűnő, mégis titokzatos krimijáték még azokat is képes volt meghódítani, akik egyébként nincsenek annyira oda az online játékokért. Izgalmas esti kikapcsolódássá vált, hisz ki ne élvezné, ha a barátai arcába hazudhat, félrevezetheti vagy hátba szúrja őket?

Balla Nóra írása a Nyugati tér blognak

De mi is ez az Among Us? Egy űrhajó vagy űrbázis elromlik, és a maximum 10 főből álló legénység fel-alá rohangálva, különböző feladatok elvégzésével kell, hogy megjavítsa azt. Ám ha ez ilyen egyszerű lenne, mi lenne benne a móka? A legénység tagjai között imposztorok rejtőznek – alakváltó földönkívüliek, akiknek egy céljuk van: egyesével kiiktatni a többieket.

Ha a legénység időben elvégzi a feladatokat vagy kiejti az álnok imposztorokat, akkor megnyeri a játékot; azonban ha a gyilkosok nem buknak le, és elég áldozatot szednek, övék lesz a győzelem!

A legénység számbeli fölényét két dolog is ellensúlyozza: az imposztorok képesek észrevétlenül, gyorsan közlekedni szellőzőkön, vagyis a venteken keresztül, így könnyen elmenekülhetnek a tett helyszínéről. Sőt, a gonoszok bizonyos időközönként szabotázsakciókat is aktiválhatnak. Káoszt és pusztulást okozhatnak egyetlen gombnyomással! Lehetnek olyan krízisek, amelyeket mindenképpen meg kell oldania a legénységnek – nem igazán lehet túlélni, ha elfogy az oxigén vagy felrobban a reaktor. Ha nem javítják meg ezeket, a játéknak vége, és az imposztorok nyertek. Az imposztor használhatja a szabotázsakciót arra, hogy elválassza egymástól a legénység ijedősebb, együtt mozgó tagjait – mert nagyon idegesítő, ha állandóan kéz a kézben járnak, és így nem lehet titokban végezni velük –, vagy arra is, hogy egy bizonyos helyre terelje őket, például eltávolítsa őket egy „holttesttől”. De vannak olyan szabotázsok is, amelyek nem igényelnek sürgős megoldást, mégis elég kellemetlenek, mint a zárt ajtók vagy a lekapcsolt fények. Sötétben vagy bezárva az imposztorok sokkal könnyebben tudják végrehajtani gonosz kis ügyleteiket, és sokkal nehezebb lebuktatni őket.

Ha valaki talál egy holttestet, vagy megnyomja a vészjelzőt, az imposztorok izzadhatnak, hiszen a legénység tanácskozni kezd. Ilyenkor eljön az ideje a beszámolásnak: ki merre járt, mit csinált, kivel találkozott. A megbeszélések végén a játékosoknak szavazniuk kell a gyanús figurákról, ezzel kiejtve őket a meccsből.

Rengeteg a buktató ebben a fázisban: ha nem tudsz beszámolni az általad elvégzett feladatokról, nem vagy tisztában a „common taskokkal”, rosszul tettetsz valamit, olyan helyre hazudod magad, ahol nem járhattál, egyből felfedik a kilétedet. Ha furcsán viselkedsz, túl sokat beszélsz, vagy túl keveset, esetleg remeg a hangod – lebuktál. Ez utóbbiban csak a gyakorlás segíthet, ám az előbbinél megspórolhatod a tanulópénzt a külföldi streamerek közvetítését nézve, vagy a magyar nyelvű útmutatókkal, mint az Imposztorok kézikönyve vagy a 100%-ig nem hivatalos: Among Us útmutató. Ezek segítségével feltérképezheted a pályákat, a tettetendő feladatokat, megtudhatod, hogyan működnek a ventek, a szabotázsok, a dolgodat megnehezítő kamerák és az admintérkép. Még a régi motorosok is találnak egy-két új praktikát, amellyel lenyűgözhetik a játékostársakat. Az újoncok számára viszont elengedhetetlen az előzetes felkészülés, ha meg akarnak úszni néhány igen evidens lebukást.

De nemcsak az imposztorléthez szükséges az, hogy jól játssz – ha megérted, hogyan gondolkodik egy áruló, belőled válhat a legtehetségesebb detektív. Ha ismered a játék minden csínját-bínját a legénység tagjaként, észre fogod venni, ha valaki csak tetteti a feladatvégzést, furcsán mozog, vagy más érthetetlen dolgot művel. Tudni fogod a nyerő taktikákat, amellyel még a leglehetetlenebb helyzetet is meg tudod menteni az utolsó pillanatban, vagy akár már a játék kezdetén is lebuktathatod az imposztorokat, mielőtt még bármit elkövettek volna.

Ebben a feszültségekkel teli, izgalmas játékban folyton észnél kell lenni, hiszen rajtad múlhat mások győzelme is. Bár könnyen a szívére veheti az ember, ha rajta megy el egy menet – nem kell aggódni, mindenki volt valaha újonc. Figyelj, tanulj, adj bele mindent, ha elbuksz, akkor se add fel, és hidd el, nagyszerű játékossá válhatsz te is!