Legyél egyszerűen környezettudatos!


Nézz körül, és mondd, mit látsz! Műanyag poharak, nejlonzacskók, blokkok, egy pár nélkül árválkodó zokni… Csak gyűlik és gyűlik a sok felesleges tárgy, amely elborít mindent. Előállításuk, használatuk és kidobásuk közben pedig folyton kárt teszünk a bolygónkban.

Manapság szerencsére egyre több helyről kapunk segítséget, hogyan tehetünk többet a Földért. A Mocsok műanyag és számtalan szemét című könyv hiánypótló, hiszen gyerekekhez szól, és tele van hasznos tanácsokkal, melyek megoldást keresnek a felhalmozott szemét csökkentésére, valamint az üveg, műanyag, papír és fém újrahasznosítására. Ezekből a tippekből válogattunk most néhányat:

1. Évente 400 millió tonna műanyagot gyártunk. Ennek sajnos kevesebb mint az egyötödét hasznosítjuk újra, a többi szeméttelepen végzi, vagy a folyókba, óceánokba kerül. Kerüld az egyszer használatos műanyagokat, legyen saját kulacsod!

2. Mielőtt kidobnád, gondold át, mire használhatnál egy műanyag palackot! Légy kreatív! Lehet, hogy kiváló madáretető vagy tolltartó lenne belőle.

3. Az üveg az egyik legjobb anyag, hiszen végtelenszer újra lehet hasznosítani! Gyűjtsd szelektíven!

4. Ugyanakkor egy befőttesüveget ezerféleképpen felhasználhatsz otthon is. Tárolj benne élelmiszert, esetleg készíts belőle hangulatos mécsestartót!

5. Egy A4-es papírlap gyártásához 10 liter vízre van szükség. Mielőtt bármit kinyomtatsz, fontold meg, hogy tényleg szükséged van-e rá.

6. Tudtad, hogy már egyre több helyen lehet kapni újrahasznosított papírból készült vécépapírt? Ne húzd le a fákat a csatornába!

7. A fémhulladék mennyiségének csökkentésére is sok lehetőség van. Használj például újratölthető elemeket!

8. Ruhavásárlásnál is érdemes megnézni az összetevőket. Vegyél organikus pamutból készült ruhákat, melyeket káros trágyázó- és rovarirtó szerek nélkül termesztettek.

9. Kerüld a poliészter ruhákat, vagy használj speciális mosózsákot, amely kiszűri a műanyag mikroszálakat!

10. Sokszor kerülnek olyan ételek is a szemetesbe, amelyeket még nyugodtan elfogyaszthattunk volna: a túlérett, bebarnult banánból például kiváló turmix vagy banánkenyér készíthető.

+ 1. És ami a legfontosabb: ne ess pánikba!

Senki sem tökéletes, mindannyian hibázunk. Ezek a hibák viszont azért vannak, hogy tanuljunk belőlük. Néha-néha használunk nejlonzacskót, vagy elfelejtjük a szelektívbe dobni a szemetet, ezért legközelebb próbáljunk meg jobban odafigyelni. Találjuk meg azt a módszert, amely jól működik számunkra és családunk számára. Kis lépések vezetnek a változáshoz!

Még több hasznos tippet és tanácsot találsz a Mocsok műanyag és számtalan szemét című kötetben, amely Bús Réka Teodóra fordításában jelent meg.