5 könyv – az új évre


Helló, 2021! Új év, új élet… szokták mondani, hiszen ilyenkor mindig tele vagyunk elszántsággal és tettrekészséggel, hogy kilépjünk egy megszokott, ám nem káros rutinból, magunk mögött hagyjunk néhány rossz szokást, és új dolgokkal töltsük meg a mindennapjainkat. A fogadalmak napja ez, amelyeket betartani nem könnyű, kitartás kell hozzá, de mindig megéri a ráfordított energia, ha azzal többek és jobbak lehetünk az előző évi önmagunknál.

Az év első válogatásában 5 olyan olvasnivalót hoztunk, amelyekkel igyekszünk megkönnyíteni a magatoknak tett ígéretek betartását. Legyen szó a tudatosabb étkezésről, a testi és lelki egészség megtartásáról, a kapcsolatok erősítéséről vagy egy új hobbiról, mindenhez mutatunk egy jó könyvet.

Mi pedig megfogadjuk, hogy 2021-ben is izgalmas cikkekkel látunk el titeket, itt, a Nyugati téren, hogy egy perccel se maradjatok le a legjobb olvasmányokról!

Boldog új évet!

Nick Hornby: Egy házasság helyzete
(Helikon Kiadó, fordította: Tolnai Katinka)

Idén rendbe hozom a házasságomat, de legalábbis biztosan többet beszélek az érzéseimről. Akár ez a fogadalom is ihlethette volna Nick Hornby regényét. Az angol író és kritikus sok mindenről írt már: a futballról, a popzenéről, a kamaszokról, a hitről – de legfőbb témája mindig a párkapcsolat. Hősei átélik azokat a kis és nagy tragédiákat, amiket szinte mindenki, aki volt már szerelmes (és nemcsak egyszer). Ebben az új regénykében – amelyből sikeres BBC–HBO-sorozat készült – férj és feleség találkozik minden héten a párterápiás ülés előtt, és tíz percig beszélgetnek: legfőképpen arról, hogy mi okozta a válságot az életükben (vagy egyszerűbben: miért lett Louise-nak szeretője). Hosszú éveken át éltek együtt, két gyerekük van – és most egyszer csak millió darabra hullott szét az a bonyolult rendszer, amelyben egy házasság működik. Hornby, mint mindig, most is hajszálpontosan és utánozhatatlan humorral fogalmaz meg egyszerű dolgokat, amiket oly sokan éreznek – s emellett „hősei”, Tom és Louise az ország helyzetéről, azaz a brexitről is elbeszélgetnek.

Giulia Enders: Bélügyek – A belek csodálatos világa és a jó emésztés
(Park Könyvkiadó, fordította: Blandl Borbála)

„Semmi sem fontosabb, mint az egészségünk.” – mondjuk, halljuk oly gyakran, de talán a szervezetünk jólétéről feledkezünk meg legkönnyebben a mindennapi rohanásban: nincs idő egy nyugalmas reggelire vagy egy könnyű ebédre, és arra sem, hogy odafigyeljünk testünk jelzéseire.

Egy új év kezdete mindig jó lehetőség arra – de persze változtatásra az év bármely napja tökéletesen alkalmas –, hogy átgondoljuk, mi történt velünk az elmúlt időszakban, mi sikerült jól, és mi az, ami úgymond maradt a régiben. 2020 különösen nehéz volt mindenkinek, egy olyan jelenséggel találkoztunk, amely ismeretlen volt számunkra, és még ma sem tudjuk, hogy milyen következményekkel jár majd. De talán ha legalább naptárilag magunk mögött tudjuk ezt a gondokkal terhelt évet, érdemes azt is átgondolni, hogy mit tehetünk magunkért az elkövetkezőkben. Aki az egészségével törődne többet, annak érdemes segítségül hívnia Giulia Enders BélügyekA belek csodálatos világa és a jó emésztés című kötetét. Már maga a cím, a „belek csodálatos világa”, elsőre meghökkenti az olvasót, hiszen emésztőrendszerünkre gondolva ritkán esünk ámulatba, de higgyetek nekünk, ez a könyv megváltoztatja a hozzáállásotokat ehhez az ez idáig mellőzött, egyébként 8 méteres hosszával a legnagyobb szervünkhöz. Tudományos adatok igazolják, hogy a túlsúly, a depresszió, a különféle allergiák, számos komoly betegség és az immunrendszerünk mind-mind összefügg beleink állapotával. Ha egészségesek akarunk maradni, törődnünk kell az emésztésünkkel. Giulia Enders fiatal német kutatóorvos könnyed hangvételű könyvében közérthetően és szellemesen kalauzol minket a belek világában. Számos praktikus tanáccsal is szolgál, hogy a sokak életét megkeserítő kisebb-nagyobb emésztési gondoknak végre búcsút lehessen inteni.

„Míg vadászó és gyűjtögető őseink minden évben ötszázféle különböző őshonos gyökeret, fűszert és növényt ettek, mai ennivalónk nagyrészt 14 haszonnövényből áll. Nem csoda, ha a beleinknek meggyűlik a bajuk ezekkel a körülményekkel.”

Ann Swanson: A jóga tudománya
(Libri Kiadó, fordította: dr. Mátics Róbert)

Az újévi fogadalmak között sokaknál előkelő helyen állnak azok a célkitűzések, amelyek a tudatos táplálkozásra, az egészség megőrzésére, illetve ennek jegyében a sokkal több és rendszeresebb mozgásra vonatkoznak. Ha valaki most aztán igazán elhatározza, hogy 2021-ben megdolgozik a tökéletes alakért, első lépésként csak Ann Swanson könyvét kell levennie a polcról, hogy megkezdje az utat az egészséges fizikum és – járulékos nyereségként – a kiegyensúlyozott lélek és szellem birtoklása felé. Ez a kézikönyv ugyanis segít abban, hogy test és elme harmóniába kerüljön, illetve bemutatja, miként hat a jóga a testre, és mi kell ahhoz, hogy ennek a mozgásformának valamennyi jótékony hatása érvényesülhessen. Akár kezdők, akár gyakorlottabbak vagyunk, A jóga tudománya segít a tudatos és eredményes jógagyakorlásban, a jóga anatómiájának megértésében és a szükséges technikai tudás fejlesztésében, annak érdekében, hogy megfelelően végezhessük a gyakorlatokat, valamint választ ad azokra a kérdésekre, hogy hogyan segít a jóga a stressz kezelésében, vagy hogy hogyan gyakoroljuk a tudatos figyelmet és a meditációt. Egyszóval, ha egy kiegyensúlyozottabb, egészségesebb és stresszmentesebb életet szeretnénk, kezdjük az új évet ezzel a hasznos kötettel!

Billy Collins: Az a baj a költészettel
(Jelenkor Kiadó, fordította: Kőrizs Imre)

„miközben én kibámulok az ablakon, és elképzelem Budapestet,
vagy egy másik várost, ahol sose jártam.” – Billy Collins: Budapest (részlet)

Billy Collins, az egyik legismertebb kortárs amerikai költő az őszi Margó Irodalmi Fesztivál vendége volt, ahol Budapest című versét olvasta fel a beszélgetés elején a magyar nézők örömére. Válogatott verseit tartalmazó új kötete, az Az a baj a költészettel, amelya költő 1988 és 2016 között megjelent tizenegy verseskötetéből válogat, ősszel jelent meg Kőrizs Imre fordításában. Bár a vers látszólag a városról szól, Collins kedvenc témája valójában maga a költészet, a versírás folyamata. Egyszerű, hétköznapi dolgokról ír, amelyeket humorral fűszerez, és sokszor megfigyeléseit helyezi a vers középpontjába. A költő a beszélgetés során azt is elmondta, hogy szerinte annál nagyobb megtiszteltetés nincs, mint hogy lefordítják a verseit idegen nyelvre. És mivel a kötetet olvasva kiderül, a leghétköznapibb szituációról is szólhat vers, itt az ideje, hogy megfogadjuk, 2021-ben időről időre felcsapunk egy-egy kortárs verseskötetet, mert a költészet annyit adhat egy szürkének tetsző hétköznaphoz is.

„Minden reggel leülök veled szemben,
ugyanahhoz a kis asztalhoz,
a napfény a reggeli kellékeire esik
– a kék-fehér kancsó görbületére,
egy gyümölcsöstálkára –,
rám, aki pólóban vagy fürdőköpenyben vagyok,
és rád, aki láthatatlan vagy.”
– Billy Collins: Az olvasó arcképe egy tányér müzlivel (részlet)

Polgár Judit: Legyél te is bajnok!
(Kolibri Kiadó)

„A sakk az életem részévé vált, és nem csak abban az értelemben, hogy profi sportoló lettem. A játék szabályait, filozófiáját a mindennapokban is használom. Bizony, a te életed számos területén is jelen van a sakk, csak talán eddig még nem fedezted föl.”

Vannak olyan könyvek, amelyek nemcsak tanítanak, de olyan élményt adnak, ami elmélyíti a szülő és gyerek kapcsolatát. Polgár Judit új könyvével azoknak segít, akik biztosan remélik, vagy épp tudják, hogy a sakk többet jelent számukra, mint egyszerű hobbi. Az első, könnyebb megmérettetésektől a komolyabb versenyekig lépésről lépésre haladva avatja be a sakkbajnok a kisebb-nagyobb olvasókat: trükköket, tippeket, gondolkodásmódot, sőt régi emlékeket oszt meg, hogy megkönnyítse a felkészülést, és enyhítse a terheket. A könyv sokrétűsége, felépítése segít abban, hogy szülő és gyerek együtt lapozza végig a kötetet, átbeszélve a hogyanokat és mikénteket, vagy akár elbeszélgetve arról, milyen is volt régen, amikor éppen hogy elkezdtek ismerkedni a sakkal. Izgalmas kötet mindazoknak, akiknek fontos, hogy családként minőségi időt töltsenek együtt, közös érdeklődésüknek hódoljanak, vagy épp csak erősítsék az önbizalmat és az elszántságot gyermekükben.

Polgár Judit már mesélt nekünk korábban a könyvéről, a videót itt nézheted meg.