MOST IS TAPSOT ÉRDEMEL


Srác a kakasülőn (2015), Férfikor hajnalán (2017), Köszönöm, Prospero! (2020) – három varázslatos könyv, három izgalmas fejezet Huszti Péter életéből. A most megjelent harmadik résszel teljessé vált önéletrajzi trilógia köteteiben a szerencsére még ma is aktív színművész és rendező több mint fél évszázados színházi karrierjének állomásairól mesél – hol derűs, hol kissé nosztalgikus hangon, az évtizedek alatt felhalmozódott tapasztalatok adta bölcsességgel.

Takács M. József írása a Nyugati tér blognak

A színházra fókuszáló történetek sorát olykor egy-egy magánéleti epizódot, egy találkozást, egy utazást, egy fura kalandot elbeszélő fejezet színesíti. Máskor a szerző megidézi nekünk az adott pillanatban tágabb otthonául szolgáló városrész sajátos hangulatát, szavai nyomán megismerhetjük a hajdanvolt Budapest mára feledésbe merült érdekességeit és szépségeit. És persze számtalan mulatságos anekdotát is olvashatunk ezekben a múltidéző, ám friss szellemiségű könyvekben.


A trilógia első része Huszti Péter gyermek- és ifjúkoráról, főiskolás éveiről szól. A színház és a film világába hirtelen berobbanó fiatalember már huszonévesen együtt játszhatott a magyar színháztörténet ikonikus alakjaival, tőlük leste el, illetve szeretettel felidézett tanáraitól tanulta meg a mesterség titkait. A második kötet a Madách Színház egyik legnagyobb sztárjává lett felnőtt férfit, a színházi főszerepek egész sorát eljátszó – és közben a tévé- és mozifilmekben is folyton felbukkanó – Huszti Pétert mutatja be. A részben már az összegzés szándékával írt harmadik könyvben, a most megjelent Köszönöm, Prospero!-ban az újabb szerepek és sikeres előadások mellett nagy hangsúlyt kap az immár a rendező, a tanár és az intézményvezető szerepét is magára vállaló művész, aki korát meghazudtoló energiával, lobogó lelkesedéssel igyekszik átadni hosszú pályafutása alatt felhalmozott tudását az újabb színészgenerációknak.

Huszti Péter a színházban számtalanszor bizonyította tehetségét; önéletrajzi trilógiájával most megmutatta, hogy szépíróként is tapsot érdemel.