Diafilmek hosszú téli estékre


Korán sötétedik, és messze még a tavasz. Kevés jobb dolog van ilyenkor, mint összebújni és történeteket mesélni egymásnak. Nem sietünk, van idő… akár még a (majdnem) teljes János vitézre is!

Pinokkió
Szöveg: Collodi nyomán Fedina Lídia; Dargay Attila képregényét diafilmre átdolgozta: Aczél Eszter

Hogyan térjünk jó útra, ha folyton megannyi izgalmas kaland csábít? Kiben érdemes bízni és honnan ismerd fel az ellenségedet? Megéri-e hús-vér, érző emberi lénynek lenni, mikor az annyi fájdalommal jár?
Pinokkió csaknem 140 éves (!) története ma is lenyűgöző, izgalmas, eredeti, mulatságos és tanulságos.
Dargay Attila Pinokkióját eddig csak képregény formájában ismerhettük, most azonban dián is élvezhetjük. Egyetlen képkockán olykor több jelenetet is láthatunk, az olvasni tanuló gyerekek pedig akár meg is próbálhatják kisilabizálni a szereplők szöveg- vagy gondolatbuborékokba nagybetűkkel írt rövid megszólalásait. (Mellesleg felhívjuk a figyelmet a jó tündérre, akinek külsejét egy szépségkirálynő is megirigyelhetné.)

A tizenkét hónap (Népmesekincstár diasorozat)
Újgörög népmese, válogatta: Bajzáth Mária, illusztráció: Kürti Andrea

A jóravaló, szegény asszony csak alamizsnát kap zsörtölődő, gazdag szomszédasszonyától. A szegény özvegyasszony kénytelen útra kelni, hogy éhező gyermekeinek ennivalót szerezzen. Az erdőben egy sátorra talál, ahol éppen 12 legény vacsorázik. Elbeszélgetnek, végül egy kancsó arannyal eresztik haza az asszonyt. Több sem kell a gazdag, irigy és folyton elégedetlen szomszédasszonyának: felkeresi ő is a legényeket. Csakhogy őt egészen más „ajándékkal” lepik meg a sátorlakók.
Mese a jószívűségről, a szorgalomról és arról, hogy ki is az igazán gazdag. Izgalmas rajzok, nagy, fekete kontyok, finom csempeminták.

A dzsungel meséje
Indiai népmese nyomán szerkesztette: Ják Sándor, az illusztráció az eredeti rajzfilm alapján készült

Van igazság a földön? Micsoda kérdés! Vajon ki tudja rá a választ? Az indiai népmesében a hálátlan tigris éppen felfalni készül Sitát, mire a kislány arra kéri, csak akkor egye meg, ha három megkérdezettből mind azt a választ adja a kérdésre, hogy nincs. Mit felel a papagáj, a pálmafa és a róka?
Gauguin világát idéző tablók, izgalmas dzsungelszínek egy fehér ruhát viselő kislánnyal a főszerepben, aki még azt is meg meri tenni, hogy hátat fordít a hatalmas tigrisnek.

Illusztráció A titkos kert című diafilmből

A titkos kert
Frances Hodgson Burnett regénye alapján írta Kiss Ferenc, illusztráció: Baracsi Gabriella

Egy 110 éves történet a természet, a barátság, a szeretet és az összetartozás gyógyító erejéről. Mary, az undok és elkényeztetett kislány nagybátyja házába kerül. Eleinte nagyon magányos, ám amikor tudomást szerez egy bezárt kertről, Mary élete új értelmet nyer. Váratlanul új barátokra is lel, és megosztja velük a titkot.
Gyönyörű illusztrációkkal kísért, komoly mese, amit inkább nagyobbaknak ajánlunk.

A négyszögletű kerek erdő lakói
Lázár Ervin meséje, illusztráció: Szalay György

„Én nem bánnám, ha néha-néha meglátogatna a Szomorúság. De hogy mindennap eljön!” Szerencsére ekkor bekopogtat Mikkamakka, és bodros felhők alatt, sárga falvakon és bordó réteken át elvezet a négyszögletű kerek erdőbe. Ott megismerkedhetünk Bruckner Szigfriddel, az öreg oroszlánnal, Aromóval, a nagyeszű nyúllal, s a többi nagyszerű karakterrel, Ló Szerafinnal, Szörnyeteg Lajossal, Vacskamatival, no meg Dömdödömmel: megannyi furcsa, különc, de nagyon szerethető figurával, akik társaságában enyhül a magány.

János vitéz
Írta: Petőfi Sándor, illusztráció: Zelenák Crescencia

„Tüzesen süt le a nyári nap sugára
Az ég tetejéről a juhászbojtárra.
Fölösleges dolog sütnie oly nagyon,
A juhásznak úgyis nagy melege vagyon.”

A többméteres (!) diafilmen eredeti szöveggel, de kivonatolva olvasható az elbeszélő költemény: még ez a rövidített verzió is egész estés program lehet. Minden versszakot csodálatos képek illusztrálnak, így még a kisebbek számára is élvezhető a feldolgozás. A János vitéz így könnyedén belopja majd magát mindenki szívébe – később a teljes költeményt már mint ismerőst üdvözlik majd.

A Pál utcai fiúk
Molnár Ferenc regénye alapján, illusztráció: Zórád Ernő, Biai Föglein István

Mennyire lehet fontos egy közös ügy? Mit jelent a becsület, a bátorság, a bajtársiasság? A gyönyörűen illusztrált regényfeldolgozás jó kezdet Molnár Ferenc világhírű regényével való ismerkedéshez. Nagyobbaknak ajánljuk.

Dudics Emese