Az ismerős ismeretlen – 10 tény, amit tudnod kell a Ferrante-univerzumról


„Semmit sem szándékozom tenni a Tékozló szeretetért, semmit, ami a személyes szereplésemmel járna. Sokat tettem már ezért a történetért: megírtam, és ennek, ha a könyv ér valamit, elégnek kell lennie.” – ezeket a sorokat Elena Ferrante a kiadójának küldött levélben írta 1991. szeptember 21-én. Nos, a szerző azóta is állja a szavát, kiléte a számos találgatás, elmélet, nemzetközi leleplező kampány ellenére máig ismeretlen. Viszont teljesült a vágya, a „könyvei beszélnek” helyette, és bár személyéről alig tudunk valamit, mégis a kortárs irodalom egyik meghatározó alakja lett. A Nápolyi regények akkora hatással voltak az olvasókra, hogy azóta is életben tartják a „Ferrante Fever”-t világszerte. Összegyűjtöttünk 10 tényt, amit illik tudnunk a rejtőzködő Elena Ferrantéről és az ő világáról.

  1. Két dolgot állíthatunk róla biztosan: egy nő, aki Nápolyban nőtt fel.
  2. Gyerekkora óta leírja az álmait. „Ez egy remek szokás, mindenkinek ajánlom.”
  3. Saját művei közül a Nő a sötétben a kedvence: „a regény, amelyhez a legfájdalmasabban kötődöm”.
  4. Mielőtt íróként debütált, hosszú éveken keresztül Nápolyról, a szegénységről, a féltékenykedő férfiakról írt. A Tékozló szeretet volt az első történet, amelynél a kiadás mellett döntött, mert úgy érezte, megtalálta a saját írói hangját.
  5. Az első és a második könyve megjelenése között tíz év telt el. Nagy lendülettel kezdett bele az Amikor elhagytak megírásába, amelynek az első két fejezete pillanatok alatt elkészült, majd ezután kínkeserves hónapok következtek, mire befejezte a teljes történetet. Azóta sem meri újraolvasni ezt a regényt.

  1. Korán felismerte az irodalomban a nemi elfogultságot. „Kamaszként biztos voltam benne, hogy egy jó könyvben csak férfi lehet a főhős, és ez lehangolt.” Hosszú ideig szinte kizárólag férfi íróikonjai voltak: Defoe, Fielding, Flaubert, Hugo és a nagy orosz szerzők. „A húszas éveimben viszont a női irodalom által váltam felnőtté.”
  2. Nagy hatással volt rá Jane Austen, akit nemcsak írói munkássága, hanem rejtőzködése miatt is csodál, hiszen Értelem és érzelem című regénye először úgy jelent meg, hogy a szerzőjéről csak ennyit lehetett tudni: by a lady, vagyis írta: egy hölgy.
  3. Ferrante történetei filmvászonra kívánkoznak: eddigi összes regényéből film készült, vagy készül. A Tékozló szeretetet Mario Martone, az Amikor elhagytak címűt Roberto Faenza filmesítette meg. Az HBO a Nápolyi regényeket vitte vászonra: a Briliáns barátnőm és Az új név története című sorozat már elérhető az HBO GO-n, a harmadik rész, az Aki megszökik és aki marad forgatási munkálatai az idén kezdődtek meg. Harmadik korai regénye, a Nő a sötétben alapján Maggie Gyllenhaal debütáló rendezőként forgat filmet olyan sztárokkal, mint Olivia Coleman, Dakota Johnson és Ed Harris. A magyarul idén szeptemberben megjelent A felnőttek hazug élete című kötetből a Netflix készít majd sorozatot.
  4. Nápoly. A szerző szeretett városáról szinte mindent megtudhatunk a Ferrante Fever című útikönyvből, amelyet a Nápolyi regények inspiráltak. A képekkel illusztrált kalauz a tetralógia helyszínei mellett bemutatja a 3000 éves település legfontosabb látnivalóit. A Ferrante-túrákon Lila és Elena nyomába szegődve ismerhetjük meg a várost. Sőt, találunk olyan úti célt is, ahol megkóstolhatjuk a szerzőről elnevezett pizzát.
  5. A Nápolyi regényekből készült sorozat (az HBO produkciója) castingja az egész várost megmozgatta. A nápolyi polgármesteri hivatal is részt vett a többnapos szereplőválogatás megszervezésében, ekkor – 9000 amatőr szereplő közül – választották ki a gyermek és kamasz Lilát és Elenát.

A nyitókép Eduardo Castaldo fotójának felhasználásával készült.