EXKLUZÍV! – Barátok a PRESSER KÖNYVÉRŐL


Mától minden könyvesboltban kapható Presser Gábor nagyszabású önéletrajzi írása, a Presser könyve, mi pedig felkértünk barátokat, pályatársakat, vagy ha úgy tetszik, különleges „előolvasókat”, hogy mondják el véleményüket a kötetről. Az alábbiakban Radnóti Zsuzsa, a Vígszínház dramaturgja, Parti Nagy Lajos költő, Szüts Miklós festőművész és Sztevanovity Zorán zenész üdvözlik az elsőkönyvest.

Radnóti Zsuzsa
Fotó: MTI/Czimbal Gyula

„Micsoda krónika! Micsoda történet!
A róla és a vele készült könyv azért is izgalmas dokumentum, mert ez a személyesen elmesélt élettörténet sokkal több egy személyes életút dokumentálásánál. A személyesség mögött kirajzolódik, feltárul előttünk egy tágabb szegmense is közös történelmünknek, közös emlékeinknek a hatvanas évektől a rendszerváltáson át az ezredforduló évein keresztül szinte máig.
Dalok a színházról, dalok a színpadról, dalok az éterből, dalok a fesztiválokon, a koncerteken és egy szál zongorán. Ezek az állomások idézik fel Presser Gábor, a legendás »Pici bácsi« élettörténetét, és mindez most kiegészül egy új műfajjal, egy könyvvel, amelynek címe: Presser könyve. És ezt olvasva újból kiderül, hogy: Gábor élete a zene, úgy, ahogy másnak a levegő” – Radnóti Zsuzsa.

Parti Nagy Lajos
Fotó: Kincses Gyula

„Görgetem, olvasom frissen, mondom előre: letehetetlen. Tudtam, hogy készül, hogy írja, illetve hogy ott van, íródik, lesz, hiszen belül kész, Presser-kész. Sok történetét ismerem, s mégis itt és most mind máshogyan szól. Tömény részletezés, pici, finom részletek, nagy, összefogó gesztusok. Memoár-próza a javából. Hang-írás. Erősen kézben tartott, szabad írásbeszéd, mint pálinkában a gyümölcs, ott van mögötte az élőbeszéd, hallom a hangját, indáznak az összetéveszthetetlen történetek, egy motívum elindul, félbemarad, aztán valamikor, váratlanul és jólesően ott folytatódik, ahol. Ahogy a jó könyvek, bárhol félbehagyható, csak épp, mondom újból, letehetetlen. Nagyszabású és nagyon szerethető dalpirulától pelementésig.” – Parti Nagy Lajos

Szüts Miklós
Fotó: Kincses Gyula

„Presser mesél, mesél… Kifogyhatatlan a történetekből. És a díszletek: a Kádár-kor kisszerűsége; kis és nagy félelmeink, és közben rettenetesen sok röhögés. Turnék, ahol imádták őket, tomboló közönség az ostravai hokistadion jegén vagy Lengyelországban, két hónapos turné a Szovjetunióban, Prága, London és Los Angeles, történetek, történetek… Betiltások és kitiltások, hatalmas lemezsikerek, és soha meg nem kapott turnégázsik. Presser Gábor a kis idők Nagy Tanúja. Szó esik nagy barátságokról (és veszteségekről), sok-sok világhírű zenészről: érződik a Presserre oly jellemző szakszerűség, a szakma minden finomsága »belülről«, mindez könnyedén és igencsak szórakoztatóan. Ezt a könyvet nem lehet letenni.” – Szüts Miklós

Sztevanovity Zorán
fotó: Perger László

„Jaj, de jó volt! Igazán nagy élvezettel olvastam végig ezt az időgéppel való száguldozást, melynek állomásai hol könnyed, anekdotázó humorral megfűszerezve bukkantak elő, hol meg haláli komolysággal szigorodtak le a tényszerűségre.
Amúgy az egész könyvet áthatja a sziporkázó nyelvi leleményesség, az idősíkokkal való szabad garázdálkodás, a zenész-szleng fesztelen használata. És mindez rengeteg fotóval illusztrálva, melyek böngészésébe igazán könnyű volt belefeledkeznem.
És ha ez így még nem lenne elég csábító, az tán biztosan felkelti az olvasó becses érdeklődését, hogy miért kapott az Elvirka (Pici-mama) mákos-diós-almás pitéje Érdemes Művész díjat?
Ja, és még én is szerepelek a könyvben… :-)” – Sztevanovity Zorán

Ha ezek után kedvet kaptatok beleolvasni, itt és itt megteheted.

És ne felejtsétek el, ma este 18 órától elérhető a könyvbemutató is online: Presser Gáborral Veiszer Alinda beszélget; a virtuális térben, a Patreon oldalán találjátok az eseményt, amire ha megváltottátok a jegyeteket, egy speciális kódot is kaptok, mellyel a BOOK24 webáruház jóvoltából 30% kedvezménnyel vásárolhatjátok meg a Presser könyvét.