Szinkronfőzés Jamie-vel


Jamie Oliver az elmúlt 20 év alatt „tévés szakácsból” a gasztronómia megkerülhetetlen alakjává vált. Azóta majd’ minden ősszel megjelenik egy új Jamie-könyv, a következő október végén érkezik a hazai könyvesboltokba, a címe: 7-féle. „A 7-félét tekintsétek az 5 hozzávaló párjának – itt is fő az egyszerűség, minimális erőbedobással maximalizáljuk az ízeket, jól akarjuk érezni magunkat, és rendszeresen elkészíthető, megbízható, szuperízletes receptekre vágyunk. Pontosan ez rejlik a következő oldalakon.” – mondja könyvéről Jamie.

Szitás Erzsébet írása a Nyugati tér blognak

Közel két évtizede egy srác minden felhajtás nélkül, természetesen, könnyedén, főzni kezdett nem túl méretes konyhájában az egyik tévécsatorna műsorán. Látszott, érti a dolgát: pontosan tudja, melyik alapanyagból miként hozhatja ki a legtöbbet – lenyűgözött.

Egy laza brit fickó, aki nem ezüstkanállal a szájában született, a fél világnak megtanította, hogy a sütés-főzés nem bonyolult hókuszpókusz, hanem a legjobb buli. Azóta folyamatosan adja ki könyveit, készíti tévéműsorait, és lelkesedése, elkötelezettsége a remek ételek iránt töretlen.

Mikor az első szakácskönyvét kézbe vettem, meg sem fordult a fejemben, hogy évekkel később azért nézek végig temérdek angol nyelvű Jamie-főzőműsort, hogy hitelesen szólaltathassam meg a receptjeit, ötleteit, tanácsait és a szlengjét magyarul. Kisgyerekként lelkesen sertepertéltem a konyhában, gimnazistaként már saját receptekkel kísérleteztem, az egyetemi évek alatt pedig Platón és Hegel tanulmányozása után nem egy saját ételkreáció kivitelezése jelentett kikapcsolódást. Később a sütés-főzés gyakorlásához többnyelvű szakácskönyvgyűjtemény, gasztronómiai cikkek írása is társult – mindez igazi szenvedélyemmé vált.

A Park Könyvkiadó vezető szerkesztőjének biztatására vágtam bele Jamie Oliver könyveinek fordításába, a feszített tempó dacára megtapasztalt gondosságáért, mindenre kiterjedő figyelméért nem lehetek elég hálás. Hisz akárcsak 2019-ben a Vega, 2020-ban a 7-féle is a brit eredetivel szinte egyszerre jelenik meg magyarul. Egyik esetben sem létezett még kézbe fogható könyv. Digitális verzióból dolgoztam, ami menet közben is alakult, kiegészült, akadt bőven izgalom. Erős csapatmunka jellemzi Jamie könyveit. Az alapelv pedig nem vitás: „minimális erőbedobással maximális ízeket” alkotni, minőségi alapanyagok felhasználásával. Többszörösen tesztelt, megbízható receptjeiben táplálkozástudományi szakértők tanácsai tükröződnek. Igazi profizmus ez laza stílusban, hogy kezdők és konyhai nindzsák is sikerrel forgathassák. Egy szakácskönyv mércéje, hogy mennyire könnyen kivitelezhetők a benne található ételleírások. A jól megírt recept, akár egy remek sztori, akkor élvezetes, ha minden a helyén van benne – az eredetiben és magyarul egyaránt.

Szakácskönyvet fordítani olyan érzés, mintha az ember egyszer csak ott teremne a szerző konyhájában, és szinkronfőzne vele. Vesszük egymás poénjait, tartjuk a tempót, néha megtorpanunk, meghökkenünk, aztán összekacsintunk. Előjönnek a dilemmák is: miként adhatom vissza a magyar olvasóknak, hogy milyen fogás a tradicionális toad in the hole (szó szerint: „varangy a veremben”), ami a brit háztartások olyan alapdarabja, mint nálunk, mondjuk, a csirkepaprikás? Ezt a palacsintáéhoz hasonló tésztaágyban sült kolbászos ételt gravy mártással kínálják, de Jamie csavart rajta egyet: kolbász helyett csiperkegombát használt. Terítékre kerül aztán megannyi izgalmas, távoli tájakat idéző fogás, például az etióp fűszerezésű halcurry. Jellegzetes zamatát az itthon is beszerezhető berbere (chili, gyömbér, görögszéna, kardamom, koriandermag, fahéj, szegfűszeg, feketebors és egy különleges mag, az ajovan keveréke) adja. Igaz, kóstolható már nálunk is poké bowl, ez az egészséges hawaii fogás, amit érdemes felvenni a saját repertoárunkba, hisz otthon is pikk-pakk elkészíthető (a 7-félében két nagyszerű receptje is megtalálható). Persze akadnak ismerős ételek Jamie Oliver-módra (franciasaláta, rántott sertésszelet), de mielőtt azt gondolnám, itt nem érhet meglepetés, a hozzávalóknál egy helyütt kikandikál az újburgonyakonzerv – no de, komolyan?! Közben minden elképzelhető fogásban ott a friss fűszernövény, rengeteg a zöldségféle, a remek hús- és halétel. Mindenki talál kedvére valót.

A 7-féle valódi ötletbörze a hét minden napjára. Alig van időd? 10 perces receptek! Utálsz mosogatni? Egyserpenyős csodák! Spórolnál, de valami igazán villantósra vágysz? Rendelős kaják házilag! Jamie a 18 leggyakrabban vásárolt fő alapanyagot veszi alapul (tojást, padlizsánt, burgonyát, egész csirkét stb.), és mindet elkészíti hétféleképp. A brokkoliból például pompás saláta, leves, quiche, rizottó, változatos főételek kerekednek. Nagy kedvencem a kötet legőrültebb villámfogása, a hétféle avokádós recept egyike, az Avokádós-csicseriborsós melegszendó – színpompás, vidám és kiváló.

Ha már ez az év úgy hozta, hogy tökélyre fejleszthető a karosszékből utazás, Jamie változatos ízélményekkel csábít világ körüli útra a saját konyhánkban. Az előkészítés igazi stresszlevezetés, a sütés-főzés során felszabaduló illatok hatása több mint jótékony, a remek fogások után bezsebelhető az elismerés – és garantáltak az izgalmas, finom falatok.

Fordítás közben szépen végigfőztem Jamie-vel a 7-félét, akárcsak tavaly a Vegát. Mi tagadás, ez a szinkronfőzés igazi ízutazás és remek móka!