Margózz velünk! (1. rész)


Október 15. és 18. között a Várkert Bazár ismét – kicsit rendhagyó módon, alkalmazkodva a körülményekhez – megnyitja kapuit az olvasni szerető közönség előtt. A Margó Irodalmi Fesztivál rengeteg izgalmas könyvbemutatóval, beszélgetéssel várja az érdeklődőket az online és offline térben egyaránt, hogy együtt, de a kellő távolságot betartva megünnepeljük 2020 friss, őszi megjelenéseit. Elsőként a csütörtöki és pénteki programok közül ajánlunk nektek néhányat, nehogy lemaradjatok a kedvenceitekről! Pénteken jövünk a második résszel, a hétvégi programajánlóval.

A Margó szervezői a járványügyi szabályokat figyelembe véve, a nézők és a közreműködők biztonságát szem előtt tartva regisztrációt vezettek be, a látogatószámot csökkentették, a maszkviselés kötelező lesz az épületen belül, és a további intézkedésekről folyamatosan tájékoztatást adnak oldalukon.

2020. október 15., csütörtök, 12 óra, online könyvbemutató
Hilde Østby–Ylva Østby: Titokzatos memória – A felejtés és emlékezés könyve

Az Østby-nővérek, Hilde szépíró, a magyarul is megjelent, A vágyakozás enciklopédiája című kötet szerzője, Ylva pedig Norvégia egyik vezető emlékezetkutatója közös könyvének témája az emberiséget minden időben foglalkoztató emlékezet. A könyv megírásához a szakterület nemzetközi élvonalához tartozó kutatókkal készítettek interjút, extrém memóriával és extrém feledékenységgel élő emberekkel találkoztak, megszólaltattak négy sakknagymestert és egy bestsellerszépírót, és értekeztek az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületével is, ráadásul tíz búvárt küldtek az Oslo-fjord mélyére, hogy közelebb férkőzhessenek az emlékezet természetéhez. A kötetről Hilde Østby-vel Domsa Zsófia, a kötet fordítója beszélget.

„A Titokzatos memória az utóbbi évek egyik legjobb ismeretterjesztő könyve, idén pedig egészen biztosan nem is olvastam jobbat a műfajban – ha csak el nem felejtettem.” – Dippold Ádám, qubit.hu

2020. október 15., csütörtök, 19:45, Kisszínpad
A teremtés koronája – Karanténantológia

A koronavírus villámgyorsan érkezett az életünkbe és egy gyorsvonat sebességével változtatott meg szinte mindent. Az írók is karanténba kerültek, igaz, ők addig is dolgozószobájukba zárva töltötték idejük jó részét. A járvány mindenkiben nyomot hagyott, mindenkinek megvan a maga véleménye róla, mindenki a saját módján és a maga eszközeivel dolgozta fel a traumát. Az írók például írással.

A kötet szerzői között megtaláljuk Bartók Imrét, Benedek Szabolcsot, Berta Ádámot, Gerlóczy Mártont, Háy Jánost, Karafiáth Orsolyát, Krusovszky Dénest, Lackfi Jánost, Szécsi Noémit, Szvoren Edinát, Totth Benedeket. A bemutatón a könyv ötletgazdája és szerkesztője, Cserna-Szabó András beszélget Horváth Viktor és Kácsor Zsolt írókkal, akik szintén szerepelnek egy-egy novellával a kötetben. A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, regisztráció ezen a linken.

2020. október 16., péntek, 10 óra, online könyvbemutató
Billy Collins: Az a baj a költészettel

Nemrég jelent meg Billy Collins Az a baj a költészettel című válogatott verseskötete. A költő tizenegy, 1988 és 2016 között megjelent könyvéből válogatott Kőrizs Imre, aki a verseket fordította és az utószót is írta. Az online könyvbemutatón a szerzővel Závada Péter költő és Kőrizs Imre beszélget. Elhangzanak versek eredetiben, maga a szerző, Billy Collins olvassa fel ezeket, illetve meghallgathatjuk a költeményeket magyarul is, a fordító tolmácsolásában.

2020. október 16., péntek, 11 óra, online könyvbemutató
Alexis Michalik–Edmond Rostand: Edmond – Cyrano de Bergerac

„Ez minden idők egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb színpadi sikere. {…} A franciák legnagyobb kedvence: úgy a darab, mint a hőse.” – mondja Alexis Michalik a Magyar Narancsnak adott interjújában a Cyranóról. A színész-rendező szerzőt a Cyrano keletkezésének története ihlette meg, így született az Edmond, amelyből a színpadi siker után film is készült. A darabot itthon a debreceni Csokonai Színház tűzi majd műsorára. A magyar kiadás különlegessége, hogy az Edmond-t maga a Cyrano követi, Bognár Róbert (az ő írását a kötetről már olvashattátok itt, a blogon) és Várady Szabolcs könnyed, szellemes, végtelenül szórakoztató újrafordításában. A szerzővel Szerderkényi Olga beszélget.

2020. október 16., péntek, 16:30, Nagyszínpad
Halász Rita: Mély levegő

Halász Rita első könyvében, a Mély levegőben kíméletlen pontossággal tárja fel egy harmincas pár kapcsolatának alakulását és válságát, majd a súlyos szembesülésekkel terhes kivezető út állomásait. A traumatikus élményeket mesékkel, a valóságost irreálissal, álomszerűvel, súlyos témáit humorral, a feketét fehérrel keveri. A szerzővel Németh Gábor író beszélget. A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, regisztráció ezen a linken.

2020. október 16., péntek, 17 óra, Kisszínpad
Lackfi János: Száll a kakukk a fészre

Lackfi János új könyvét nem kell túl komolyan venni: bolondozás ez, a képzelet képtelen játéka – milyen posztok születhettek volna, ha van Facebook Jézus idejében, a reformáció korában vagy a francia forradalom alatt… Lackfi János, mondhatni, tiszteletlenül bánik a történelem nagy alakjaival és a magyar irodalom zseniális alkotóival, de e mögött a tiszteletlenség mögött mély szeretet, rengeteg ismeret és persze remek humorérzék bújik meg. A bemutatón a szerzővel Szabó T. Anna beszélget nemcsak erről a nemrég megjelent kötetről, hanem a hamarosan érkező Hogyan írjunk verset című újdonságról is. A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, regisztráció ezen a linken.

2020. október 16., péntek, 19:30, Nagyszínpad
Barabási Albert-László élete és hálózata (portrébeszélgetés)

Egy tudós, aki a nemzetközi hálózattudomány legismertebb alakja lett. Románia, Magyarország és Amerika hálózatként olvasható rá az életére, életét, ahogy tudományos munkáját is, a hálózatok határozzák meg. A Behálózva, a Villanások és A képlet című sikerkönyvek megmutatták, hogy a mindennapokban is fontos megértenünk, milyen hálózatok részeit képezzük. Barabási Albert-Lászlóval Valuska László beszélget. A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, regisztráció ezen a linken.