Kalauz az e-sportok világához


„Az mióta sport, hogy leülsz a gép elé, és játszol?” Talán nincs olyan e-sportoló, aki ne hallotta volna már ezt a kérdést. És persze, a válaszuk is megvan erre: ha a sakk, a darts vagy a biliárd sport, akkor a videojátékok szervezett formája is az; arról nem is beszélve, hogy az e-sport a többi szellemi sportnál még jobban igénybe veszi a reflexeket és a koncentrációt, ráadásul a csapatmunka is fontos eleme. Ma már nem igazán kell bizonygatni, hogy sport-e az e-sport, hiszen a milliós nézettségi adatok, a tömött arénák és a profi játékosok sztárfizetései magukért beszélnek.

Bodnár Zsolt írása a Nyugati tér blognak

A szervezett videojáték-versenyek történetének kezdete gyakorlatilag egybeesik a számítógépes és konzolos játékok megjelenésével, az Egyesült Államokban például már az 1980-as években rendeztek több tízezer fős bajnokságokat, a fanatikusok tévéshow-kban versenyezve döntötték meg egymás rekordjait, és ebben az időben alakult meg az amerikai videojátékos válogatott is. Az internet elterjedésével lehetővé vált a fizikailag egymástól távol élő játékosok versenyzése is, az ezredforduló után pedig már tudatosan terveztek úgy több játékot, hogy azokból online bajnokságokat lehessen szervezni.

Mégis csak az elmúlt évtizedre tehető az e-sport nagy áttörése. 2011-ben elindult az első olyan nagy online platform, ahol már élőben lehetett követni ezeket a szervezett bajnokságokat: a Twitch. Ezzel tovább halványult a játék és a sport közötti határ, hiszen utóbbi egyik fontos kritériuma, a nézőközönség is megjelent a videojátékok világában, ami tovább erősítette a gamer közösség összetartását.

A 2010-es évek közepétől kezdve az oktatásban is egyre inkább felkarolták az e-sportokat. Több amerikai egyetem kiterjesztette a sportolói ösztöndíjak körét a hivatásos videojátékosokra, és sorra alakultak a világ legnagyobb klubjainak e-sport szakosztályai – Magyarországon a Diósgyőri VTK, az MTK és a Debreceni VSC volt az elsők között. A szakosztályi rendszeren túl még nagyobbat álmodott a Budapesti Honvéd, amely nem a legismertebb hazai videojátékosok leigazolásában, hanem a jövő tehetségeinek kinevelésében látta meg a lehetőséget: a 2018-ban alapított Lenovo Legion Honvéd Esport Akadémián olyan népszerű játékokban tartanak edzéseket 12 év felettieknek, mint a CS:GO, a League of Legends, a FIFA vagy a Fortnite.

2018 egyébként is fordulópont volt a magyar e-sportban: ebben az évben rendezték meg Budapesten a V4 Future Sports fesztivált. A BOK Sportcsarnok megtelt a visegrádi országok legjobb játékosaival, legfanatikusabb rajongóival és a videojátékok világához kapcsolódó cégek, szervezetek is megmutatták magukat. A klubok után a szponzorok is sorra léptek be az e-sportba, így az is előfordulhatott, hogy a FIFA-bajnokság 16 éves magyar győztese 12 millió forintot vihetett haza a rendezvényről.

Sok szülő értetlenül áll a helyzet előtt, amikor a gyerek közli, hogy e-sportoló szeretne lenni. A leggyakoribb félelmeik között szerepel, hogy antiszociálisak és agresszívak lesznek a játékoktól, illetve hogy a sok ülés az egészséges életmód rovására megy. Utóbbit a legkönnyebb cáfolni: elég ránézni a profi e-sportolókra, akik a közhiedelemmel ellentétben nem túlsúlyosak, nem hanyagolják el magukat, hiszen tudják, hogy fizikai erőnlét nélkül szellemi munkát sem lehet a legmagasabb szinten végezni.

A lövöldözős játékok, valamint az agresszív viselkedés és az elszigetelődés közötti párhuzam vádját sorra cáfolják meg független kutatások, a tapasztalatok inkább azt mutatják, hogy a játék során mutatott kooperáció és kommunikáció egyenesen segíti a fiatalokat a szociális beilleszkedésben. Ráadásul az összetartó közösség tagjai az edzések mellett számos tematikus rendezvényen találkozhatnak egymással a való életben is.

Hiába tűnik bonyolultnak az e-sportok világa, ahhoz, hogy az alapokat elsajátítsd, nincs szükség 60 oldalnál többre. A frissen megjelent E-sportok – Útmutató kezdőknek és profiknak ilyen terjedelemben mutatja be a legnépszerűbb e-sport játékokat, műfajokat és versenyeket, elmagyarázza a legtöbbet használt kifejezéseket, és profi tippekkel is szolgál. Ráadásul egy nagy hiányosságot is pótol: a fiatal játékosokat és a szülőket is nélkülözhetetlen biztonsági tanácsokkal látja el, így például a videojátékok egyik legvitatottabb elemében, a játékon belüli vásárlásokban rejlő veszélyre is felhívja a figyelmet.