Presser könyve: 2021-ben jön a folytatás


„Spirálos füzetek teltek meg, aztán tabletbe írtam, telefonba, cetlikre, ami kézre állt. A világról, amiben tanítottak, és amiben dolgozni kezdtem, meg arról a másikról, amit »kivételezettként« egy kicsikét hazahoztunk. A beatzenéről. A megfélemlítéstől a Tisztelt művészúrságig sok minden eszembe jutott, mikor ráálltam, hogy a Helikon felkérésére megírjam ezt a könyvet. Eszembe jutottak igazi és jelképes pofonok, a nyílt és burkolt – komoly, vagy épp szánalmas fenyegetőzések, kis diadalok és fájdalmas elbukások, a néha kíméletlen, néha abszurd környezet, amiben dolgoztunk, dolgozunk. A jó és rossz kompromisszumokról, barátságokról, haragról, az elvesztésekről, zenéről, zenészekről. S hogy mindig van egy kis esély nevetni, ha más épp nincs kéznél, hát magunkon. S hogy érdekes itt élni.”
– mondta el készülő könyvéről Presser Gábor.

Ahogy arról már hírt adtunk, idén ősszel jelenik meg Presser Gábor nagyívű önéletrajza, a Presser könyve, ám a munkafolyamat közben kiderült, egy kötetbe nem fér bele minden saját kezű Presser-szöveg, ezért a szerző és a Helikon Kiadó a kötet jövő évi folytatásáról döntött.

A történetek mellett az LGT- és a Presser-archívum eddig ismeretlen bugyrai is feltárultak, így a kötet lehetséges képanyaga (fényképek, dokumentumok, táviratok, dalvázlatok, szerződések, feljegyzések) is megerősítette a készítőket abban, hogy Presser Gábor életrajzát nem lehet egy kötetben kiadni. A novemberben érkező első könyv folytatása a tervek szerint egy évvel később, 2021 őszén lát napvilágot. A Presser könyve 1.-ben térben és időben is jól elkülöníthető események köré csoportosítva rajzolja majd meg egy páratlan karrier különleges ívét: a sportról, a konzis időkről, az első dalokról, az Omega és az LGT külföldi turnéiról is olvashatunk, de a kor zenei életének pezsgésébe, a mindennapok küzdelmeibe is belemerülhet az olvasó.

A készülő kötetből egy újabb exkluzív részletet mutatunk meg itt, a Nyugati tér blogon:

A nyitókép Tillai Tamás fotója.