5 könyv – (hobbi)szakácsoknak


Figyelem, az e heti 5 könyv mindegyike az ízlelőbimbók nyugalmának megzavarására alkalmas!

Kezdőknek és haladóknak, a hagyományos ízek kedvelőinek, a zöldségalapú táplálkozással ismerkedőknek és a kísérletezőknek, akik képesek lennének akár egy másik bolygó fogásait is kipróbálni. Ezen a héten minden gasztrokalandor álmát valóra váltjuk, hiszen olyan szakácskönyveket ajánlunk, amelyek minden igényt kielégítenek. Szóljon a főzés csak a magunk kényeztetéséről vagy a család, barátok vendégül látásáról, garantált, hogy az üres edényeken kívül egy morzsa sem marad az asztalon. A korokon és galaxisokon átívelő receptekről pedig olyan nagy nevek gondoskodnak, mint Mautner Zsófi, Salamon Magda, Kövi Pál vagy mindenki kedvenc pucér szakácsa, Jamie Oliver.

Jó étvágyat!

Salamon Magda: Egy csipet józan íz
(Jelenkor Kiadó)

„Anyámnak köszönhetően gyerekkoromban jó koszton éltem. Három húga is remekül főzött. Egyik nagynéném még Pest ostroma alatt is frissen gyúrta a káposztás tésztához valót a VII. kerületi pinceműhelyükben, egészen addig, míg a pincébe be nem csapódott egy nagy löveg. Nem robbant fel, de akkor tűnt el a szemközti ház felső két emelete. Porban, füstben vacogtunk mind a tizenegyen, s nagynéném csak ekkor hagyott fel a tésztagyúrással.” – kezdi szakácskönyve bevezetőjét Salamon Magda. Gyűjteményében a Nők Lapja egykori munkatársa 345 receptet ad közre; levesek, előételek, saláták, kenyerek, zöldséges ételek, tésztáravalók, tészták és húsos ételek tucatjai közül választhatnak kezdő és haladó szakácsok. Emellett azonban Salamon Magda különleges konyhai gondolkodásmódot is kínál, és külön fejezetben mondja el, mi az, amit jó tudni, ha az ember a konyhában serénykedik. Ahogy írja, „gyökeres változást hozott az étkezésünkbe, amikor 25 évvel ezelőtt saját veteményesünk lett” – Salamon Magda és férje, Nádas Péter ekkor, 1984-ben költözött Gombosszegre.

Akinek konyhakertje van, gyümölcsöt vagy zöldséget termeszt, tudja, a saját paradicsom, bazsalikom, újhagyma vagy birsalma különlegessé teszi a leghétköznapibb ételt is. De ahogy Salamon Magda is írja, a „jó étel titka persze a jó nyersanyag, a nem sajnált idő. De a legfrissebb hozzávalókból sem tudunk jó ízeket kihozni, ha nem vagyunk jóban azzal, akinek készítjük. Többek között saját magunkkal.”

Mautner Zsófi: Főzőiskola
(Bookline Könyvek)

Mautner Zsófi a hazai gasztronómia egyik legismertebb, legaktívabb szereplője, receptjeit sok ezren főzik. Több mint tíz könyve jelent meg, számtalan nemzetközi főzőbemutatót tartott a világ különböző tájain, televíziós főzőműsorokban háziasszonykodott, chili & vanília blogja pedig 2005 óta töretlen sikernek örvend.

Mautner Zsófi Főzőiskola című könyvsorozata 2013-ban debütált, azzal a céllal, hogy összegyűjtse és korszerű módon mutassa be azokat az alaprecepteket, amelyekre bármely háztartás stabilan építkezhet, legyen szó a konyhai műveletekkel még csak barátkozó kezdőkről vagy a már rutinosabb haladókról. Az Alapfok, Középfok és Felsőfok kötetekkel teljessé váló sorozat tavaly ősszel egy kötetben, új receptekkel kiegészített, átdolgozott kiadásban jelent meg, hogy hivatkozási pontként, alapszakácskönyvként szolgálhassa az olvasókat.

Mautner Zsófi így ajánlja ezt a szakácskönyvét: „A főzés nem művészet. Semmi titokzatosság nincs benne, egy kis odafigyeléssel, rutinnal és jó, működő receptekkel bárki el tudja sajátítani. Tapasztalatom szerint csupán némi sikerélmény szükséges ahhoz, hogy a kedv is megérkezzen. Ebben is tudnak segíteni az olyan bevált, sokszor tesztelt alapreceptek, mint a kötetben szereplők. A Főzőiskola – más szakácskönyveimmel szemben – nem rólam szól. Azért írtam, hogy – elsősorban kezdőknek – segítsek megszerezni azt a magabiztosságot a főzésben, amely megalapozza a későbbi rutinos, kreatív, örömteli hétköznapi munkálkodást a konyhában. Nem profi séfként teszem ezt, hanem segítőkész barátnőként, aki a nagymamáitól szerzett tudását adja át. A küldetésem a kezdetektől fogva változatlan: az otthon főzés örömét és hasznosságát szeretném népszerűsíteni és támogatni.”

Jamie Oliver: Vega
(Park Könyvkiadó, fordította: Szitás Erzsébet)

Jamie Oliver könyveit 2002-ben kezdte el kiadni a Park Könyvkiadó. Népszerűsége azóta is töretlen, „éves rutinná” vált, hogy majd’ minden ősszel megjelenik egy új Jamie-könyv, mely sokak karácsonyfája alatt landol, hogy aztán a szerencsés ajándékozott újabb és újabb Jamie-fortélyokkal ismerkedhessen meg. A 16 könyv közül nagy kedvenc lett az Olasz kaják, a Jamie vacsorái, és az elfoglalt vacsorafelelősök elengedhetetlen „társai”, a 30 perces ételek, a 15 perces ételek és az 5 hozzávaló.

Legutóbbi, Vega című könyvével Jamie Oliver arra vállalkozott, hogy a húsmentes ételek világába vezeti be az olvasókat, persze Jamie-módra. Állítása szerint évek óta készült egy húsnélküli ételrecepteket összegyűjtő szakácskönyv megjelentetésére, de csak a közelmúltban érezte úgy, hogy az emberek nyitottabbak lettek a vegavilágra. Azt nyilatkozta a vele interjút készítő Fiala Borcsának: „Nem egy szűk rétegnek írtam, hanem a húshabzsoló nagyközönségnek.” Ha heti egy-két húsmentes napot iktatnál be, vegetáriánus életmódot folytatsz, vagy csupán néhány remek, új ízkombinációval kísérleteznél, ez a könyv neked szól.

Kövi Pál: Erdélyi lakoma újratöltve
(Helikon Kiadó)

Kövi Pál Erdélyi lakomájának „újratöltött” kiadása ötkönyves ajánlónk igazi gyöngyszeme. A könyv szerkesztője az a Cserna-Szabó András, akinek gasztroirodalmi munkássága csak Váncsa Istvánnal vagy Krúdy Gyulával emlegethető egy lapon, és aki másnapos szakácskönyve és pacalgyűjteménye (és persze sok egyéb szépirodalmi írása, mint például a friss Extra Dry vagy A teremtés koronája) után újra felfedezte Kövi Pál közel fél évszázados szakácskönyvét.

Kövi híres, New York-i vendéglős, a Four Season étterem vezetője, a hetvenes években visszatért ifjúkorának helyszínére, Erdélybe, hogy összegyűjtse a régi magyar, székely, román, szász, zsidó, örmény, szombatos stb. recepteket. A könyv 1980-ban jelent meg először magyar nyelven, később angolul is az Egyesült Államokban, és az egyedülálló gyűjtemény mellett az adta a különlegességét, hogy Kövi a kor erdélyi íróinak gasztroesszéivel töltötte meg a receptkönyvet. A Cserna-Szabó András szerkesztette új kiadás a recepteket érintetlenül hagyta, de a szövegeket újakra cserélte. A kötet szerzőinek új névsora is igen impozáns: Bächer Iván, Cserna-Szabó András, Darida Benedek, Demény Péter, Andrei Dósa, Esterházy Péter, Kali Kinga, Király Kinga Júlia, Nyáry Krisztián, Papp Sándor Zsigmond, Frank J. Prial, Saly Noémi, Szederkényi Olga, Tatár Zoltán, Tompa Imre, Ugron Zsolna és Váncsa István.
A könyv szerkesztője így ajánlotta az Erdélyi lakomát: „Az új írásokban feltűnnek puliszkák és tokányok, az erdélyi zsidó és örmény konyha fogásai, kolozsvári káposzták és a marosvásárhelyi vargabélesek, nyomtatott szakácskönyvek és nagymamák kézzel írt receptfüzetei, útszéli sütödék és legendás vendéglők, ősi fogások és hamis műételek, csorbák és miccsek, zakuszkák és sajtok, szászok és románok – és ez a felsorolás csak egy kis ízelítő!”

Thibaud Villanova: Star Wars – Kantin. 40 recept a messzi-messzi galaxisból
(Kolibri Kiadó, fordította: Morvay Zsuzsa)

Aki kedveli a Star Wars-könyvek és -filmek univerzumát, biztos elgondolkodott már azon, hogy a rengeteg faj – legyen például humanoid, sivatagi vagy vízi élőlény – milyen ételeket és italokat vesz magához, hogy a legszélsőségesebb körülmények között is képes legyen megfelelően funkcionálni. A Star Wars – Kantin című könyvben minden kiderül a galaxis ízeiről a Tatuintól kezdve, a Takodanán át a Bespintől egészen a Jakkuig.

Ebben a szakácskönyvben 40 recept található, amelyeket a messzi-messzi galaxis különleges bolygói és rettenthetetlen hősei inspiráltak. Miből készül a tatuini kéktejturmix, a bespini felhőfelfújt, vagy a nabooi édesség, a tavi tortácska? Minden rajongó – a sós ízek kedvelői és az édesszájúak is – megtalálja a fogára való falatot, nem szabad kihagyni a különleges Arthropod-fasírtot és a vukik tarte Tatinjét sem! A nem mindennapi receptek segítségével bepillantást nyerhetünk a Mustafar, a Jakku és a Kamino konyhaművészetébe is. Legyen szó városi vagy éppen vulkánbolygóról, a Kantin megannyi ínycsiklandozó menüsora egy pillanat alatt elkalauzol a messzi-messzi galaxisba!