Robotkar és delfinvibrátor


Marc-Uwe Kling, a QualityLand német szerzője végre megkaphatta a magyar kiadás példányait. Nem is késlekedett, postafordultával üzenetet küldött, és ráadásként megmutatta a Nyugati tér blognak a regény nemzetközi kiadásaiból álló gyűjteményét is.

Kicsoda Marc-Uwe Kling, és miért is izgalmas pont most, pont ez a regénye? Kis QualityLand-gyorstalpalónk következik. Az 1982-es születésű Marc-Uwe Kling Németország egyik legnépszerűbb humoristája, író, dalszerző, rádiós műsorvezető, 2003 óta aktív szereplője a berlini kulturális életnek: különböző irodalmi, slam poetry- és stand-up-rendezvények rendszeres fellépője. Hatalmas népszerűségét elsősorban a mozikban is nagy sikerrel futó Kenguru-trilógia néven ismert regénysorozatának köszönheti, melyben az önmagát „flegmatikus anarchistaként” jellemző szerző az élet nagy kérdéseit vitatja meg lakótársával, egy beszélő, „pragmatikus kommunista” kenguruval.

Saját bevallása szerint Kling alkotói célkitűzése „olyan, a kapitalizmust kíméletlenül ostorozó könyveket írni, amikből jó sokat el lehet adni”. Ezt hivatott megvalósítani a QualityLand című, egyszerre nagyon szórakoztató, közben pedig igencsak elgondolkodtató disztópiájával, amely furcsa módon március elején pont egy olyan pillanatban jelent meg magyarul, mikor mindannyian elgondolkoztunk azon, mennyire sodródunk éppen egy hasonlóan furcsa jövő felé. „A koronavírus hozhatja el a totális technológiai uralmat?” – tette fel a kérdést májusban a Könyves Magazin cikke, meglátva a párhuzamot a könyv és az akkor kialakult valóságunk között.

Ráadásul a regényben több olyan jelenség is felvillan, amit a megjelenése óta eltelt három év alatt kitermelt magából a világunk. „QualityLand besorolási rendszere, randiappja, keresője már működik Kínában, és működik mindenhol máshol is, igaz, eltérő mértékben, Magyarországon 2020-ban ez jó muníció egy disztópiához. A projekt tulajdonképpen sikeres: a fizetésre és személyazonosság azonosítására alkalmas puszi ötlete például kifejezetten szórakoztató, ahogyan a robot észjárásának szembeállítása is az a populista baromságokkal” – írja a Qubit kritikája.

„Igen, valóban a QualityLandről is el lehet mondani, hogy csak olyan technológiák szerepelnek benne, amelyek valamilyen formában már most is léteznek, vagy már dolgoznak a fejlesztésükön. Persze van néhány vicces dolog a könyvben, ami valószínűleg nem válik valóra egy az egyben, de sok olyan technológia, amiről írtam, azóta már meg is született” – erősíti meg a szerző maga is a fenti kritikát a Könyves Magazinnak adott interjújában, ahol azt is elmondta, szerinte az a legveszélyesebb dolog, „hogy olyan gyorsan fejlődik, a világ, hogy a társadalom nem tudja tartani vele a lépést, és mielőtt észrevennénk, mi is történik, már túl késő lesz, hogy irányt váltsunk”.

A QualityLand egyik nagy vonzereje pont ebben van: a szöveg konklúziója elgondolkodtató, akaratlanul is összevetjük valóságunkkal az olvasottakat, miközben elképesztően jól szórakozunk a szép új világ által körülrajzolt szituációkon, a szereplők sorsának alakulásán vagy éppen az androidok lelki életén. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy az HBO is sorozatot tervez a műből Mike Judge, a Texas királyai, a Beavis és Butt-head és a Szilícium-völgy alkotója rendezésében.

QualityLand – a szerző és regénye külföldi kiadásai (fotó: Sven Hagolani)

És végezetül következzék Marc-Uwe Kling üzenete a magyar olvasókhoz, melyben a magyar kiadás borítójáról – Oláh Gábor terve – is szól pár szót.

„Üdvözlet a magyar olvasóknak!

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én a legtöbb e-mailről azt gondolom, bárcsak ne kaptam volna meg – mind csak munkát ad. Persze néha kapok érdekes leveleket is, egy-egy e-mailt a Qualityland valamelyik új fordításának borítójával. Általában szándékosan nem adok instrukciókat a borítótervezőknek, mert nagyon izgalmas látni, milyen ötletekkel állnak elő. A magyar borító az egyik kedvencem. Pimaszul kombinálja a regény két fontos cselekményszálát, de ami még fontosabb: kíváncsivá tesz. És ez az, amit egy jó borítónak tennie kell! Persze elmesélhetném most nektek, miért tartja kezében a robotkar a delfinvibrátort, de sokkal jobban jártok, ha egyszerűen elolvassátok a regényemet.

Szívélyes üdvözlettel,
Marc-Uwe Kling”

A nyitóképhez Marc-Uwe Kling saját fotóját használtuk.