Drill, minden lapnak három oldala van


Ma kerül a boltokba Fiala Borcsa új könyve, a Drill, amely azt vizsgálja, mitől romlik el egy házasság, hogyan őrlik fel a hétköznapok, hogyan lép be az a bizonyos harmadik.

Fiala Borcsa írása a Nyugati tér blognak

Már kamaszkoromban is nagyon foglalkoztatott a házasság intézménye, egyik kedvenc könyvem Bergman Jelenetek egy házasságból című műve volt, és később is sokat faggattam erről a témáról azokat az ismerőseimet, akik régóta gyűrték egymást a házastársukkal. Mitől működik, ha működik? Létezik sírig tartó kéj, öröm és mámor egyvalaki oldalán? Mi a boldog házasság titka, ha egyáltalán van ilyen, és nem naiv leányálom csupán? Egyáltalán (hogy egy barátom szavait idézzem, aki az urológusához intézte szavait): feltétlenül szükséges ez? Miért hajtjuk annyira a boldogító igent, ha pár esztendő múlva már nyögjük a rabláncot?

Aztán az élet úgy hozta, hogy nem csak a saját bőrömön tapasztalva merülhettem el még jobban ennek a tradicionális szövetségnek a vizsgálatában, de a WMN főszerkesztőjeként is temérdek olyan olvasói vallomás, levél került a kezembe, amely a házasság különféle fázisairól, mélypontjairól, magasságairól, elejéről és végéről szólt. Nyersanyag tehát volt bőven, bár azt nem állítom, hogy ezzel birtokomba is került a bölcsek köve, és minden kérdésemre tiszta, világos választ kaptam, és ezentúl TED-előadásokon fogom hirdetni az igét. Hiszen ahány ember, annyiféle örökölt minta, útközben elszenvedett sérülés, annyi bonyolult viszony, fennkölt elképzelés, perzselő vágy, elvetélt tervek és rögvaló.

Fiala Borcsa most megjelent Drill című regényével (Fotó: Libri Kiadó)

A Drill sem köteleződik el egy szemszög és elképzelés mellett, hiszen a történet három ember sorsán keresztül bontakozik ki. Judit a családi otthon oroszlánszívű őrzője, számára ez az egység (még akár a saját egyéni boldogsága kárára is) mindenek felett való. András ellenben úgy gondolkodik, hogy az embernek egy élete van, abból kell a legtöbbet kihozni, egy idő után pedig a puha fészek helyett inkább a kalitka rácsait érzékeli, és kitörni vágyik onnan. Réka jó darabig csak a partvonalról szemlélhette más emberek házasságát. Nem fért a fejébe, hogy képesek egyes nők nem megbecsülni azt a férfit, akivel összekötötték az életüket. Így amikor az élet elé sodorja a nagy szerelem lehetőségét, két kézzel kap utána.

Szerettem volna, ha az olvasó mind a három szemszöggel szimpatizálni tud. Hogy ne a jó és a rossz klisés csatáját kelljen végigszurkolni, hanem érteni lehessen mindhárom szereplő motivációit, gondolatait. Hiszen ha a szívünk mélyére nézünk, valamilyen mértékben mindannyian voltunk már egyik vagy másik szerepben. A könyv megírása során így nekem is át kellett lényegülnöm Judittá, aztán Andrássá, majd Rékává. És hogy melyiket szerettem leginkább? Egészen őszintén nem tudnám megmondani. Mindhármójuknak kívánom, hogy a kártyalapokat, amelyeket a sors kioszt nekik, jól tudják majd kijátszani, szem előtt tartva a römi szabályát: ha ászt húztál, még nem biztos, hogy nem csupán egyes értékben fogod tudni letenni az asztalra.