5 könyv – a strandra


Mivel is tehetnénk elviselhetőbbé ezeket a forró, tikkasztó nyári napokat, ha nem egy kis vízpart melletti időtöltéssel? Túrjuk elő a fürdőruhát, nyomjuk a fejünkbe a szalmakalapot, és ne felejtsünk el bedobni a strandtáskánkba néhány igazán üdítő olvasnivalót, amelyeket 11-től 15 óráig, szigorúan az árnyékban, azután pedig akár már a napon vagy a vízben hűsölve olvashatunk.

Az e heti 5 könyves válogatásban olyan történeteket hoztunk, amelyekkel izgalmas világokba csobbanhatunk, legyen szó egy könnyed, romantikus történetről, egy Balaton-felvidéki család regéjéről, a jó borok fel- és megismeréséről vagy egy dínós utazásról. A naptejet véletlenül se hagyd otthon, mert ezekkel a könyvekkel repül az idő – napon vagy árnyékban egyaránt! Irány a strand!

Katie Fforde: Tavaszi zsongás (Libri Kiadó, fordította: Svoboda Róbert)

Talán a szerelmes válogatásunkban is helye lett volna, de a strandra mindenképp ezt a vadonatúj könyvet vinnénk, mert – bár a címe a tavaszt idézi – a legtikkasztóbb nyári napokon, a vízparton éppen ilyen könnyedségre szomjazunk. Sőt már a borítója olyan vidám és üde, hogy még strandkiegészítőként is jól mutatna.

Minden van ebben a regényben, ami a napon heverészve igazán jóleshet. A Brit-szigetek egyikén egy kedves kis családi panzió és egy kézművesvásár kulisszái között zajlik ez az érzelmes történet, amelyben anya és lánya is találkozik álmai férfijával, ami mindkettejüket arra készteti, hogy feltegyék magukban a kérdést: Vajon ez lesz-e a nagy szerelem és elérkezett-e a várva várt boldogság? Ugye nem gondoltad, hogy egy romantikus nyári olvasmányban, mondjuk, épp takácsokkal találkozhatsz? Ha kíváncsi vagy rájuk, lapozz bele a Tavaszi zsongásba, és utazz ezzel a regénnyel a vidéki Angliába!

Allison Pataki: Szépség egy megtört életben. Igaz történet szerelemről, hűségről és kitartásról (Helikon Kiadó, fordította: Szkokán Boglárka)

Allison Pataki, a fiatal írónő öt hónapos terhesen babaváró hawaii vakációra indul férjével, azonban a harmincéves, rezidens orvosként dolgozó Dave a repülőn stroke-ot kap. Miután a férfi magához tér a kómából, látszólag teljesen épen és egészségesen, Allisonnak azzal kell szembesülnie, hogy az a Dave, aki a repülőn eszméletét vesztette, nem azonos azzal, aki a kórházi ágyon feleszmélt: férje szerencsésen túlélte a kis híján végzetes csapást, és feleségét is megismeri, a közös múltjukra azonban egyáltalán nem emlékszik. És miközben a házaspár addigi felhőtlen élete egyik percről a másikra visszavonhatatlanul és teljesen megváltozik, Allison leveleket kezd írni a férjének: hogy megőrizze a múltjukat, védelmezze a jelenüket és küzdjön a jövőjükért…

A Szépség egy megtört életben a gyógyulásért (és ezzel párhuzamosan egy válságba került házasság megmentéséért) folytatott keserves harc őszinte és szuggesztív krónikája – magával ragadó önéletrajzi történet az emlékezet fontosságáról, a reményről és a kitartásról; arról, hogy akkor sem szabad feladni a küzdelmet azért a szépségért, amit két ember szerelme jelent, ha úgy tűnik, hogy a korábbi boldogság egy szempillantás alatt darabokra tört.

Bianca Bosker: Dugódili. Sommelier-k, palackvadászok és az ízek mámora – Kalandozásaim a borok világában (Park Könyvkiadó, fordította: Bozai Ágota)

Bianca Bosker technológiai szakújságíróként dolgozott, Google- és Snapchat-alkalmazásokról írt, élete a számítógép képernyője előtt zajlott. Amatőr borkedvelőként így vallott magáról: „Én is szerettem a bort, de olyan szinten, ahogy a tibeti kézbábszínházat vagy az elméleti részecskefizikát szeretem, vagyis fogalmam sincs az egészről, de készségesen mosolygok és bólogatok hozzá. A bor élvezete olyasminek tűnt, aminek megértéséhez több erőfeszítés szükségeltetik, mint amennyit az egész ér.” Egy este azonban minden megváltozott, amikor akkori vőlegényét (aki ma már a férje) elkísérte egy üzleti vacsorára egy Central Park melletti menő étterembe, ahol az asztaltársaságban egy igazi borkedvelő ült. A vendég és az étterem sommelier-je közötti beszélgetést hallgatva még kikapcsolt az agya, amikor az „enyhén fanyar mohás utóíz” került szóba, de amikor a World’s Best Sommelier Competitionre, a világ legjobb borszakértőinek versenyére terelődött a szó, már nem tudott ellenállni, elhatározta, hogy kideríti, „miért ez a nagy felhajtás a bor körül”. Egy évre alámerült a sommelier-k, a „legmazochistább hedonisták” világába, és megírta könyvét ezekről a fura figurákról, akik életüket az íz szenvedélyes keresésének szentelik. Borkedvelő és még csak borral most ismerkedő olvasóinknak is szívből ajánljuk, nyaralás közben, árnyékban heverészve, egy fröccsel kísérve tökéletes olvasmány.

Ungváry Rudolf: Balatoni nyaraló (Jelenkor Kiadó)

Ha szünetet tartanál a strandolásban, és kedved támad térben és időben eltávolodni a magyar tenger partjától, akkor azt ajánljuk, csapd a hónod alá Ungváry Rudolf könyvét, a Balatoni nyaralót, és irány Badacsony! Ha nem csak a tanúhegy szépségeiben meg a jó borokban merülnél el, akkor idézd meg a múltat, hiszen az olykor könnyebben és hitelesebben tárulkozik fel, ha nem csupán az emberek személyes emlékeit faggatjuk, hanem tárgyi emlékek nyomába is eredünk. A Lessner família történetét és két évszázadnyi magyar történelmet mesél el Ungváry Rudolf regénye, melyet ha elolvasol, egy feledésbe merülő, polgári erényekkel és önámításokkal, örömökkel és kétségbeesésekkel tarkított világ képe tárul fel előtted. És ennek nyomait te magad is követheted, ott állnak sorban az épületek, amelyekről a szerző egy interjúban elmondta: „A házak milyensége rettenetesen és szépen meghatározó. Az, hogy micsoda változatosság van ott, azon az egy-két négyzetkilométeres folton, amely Badacsony szőlőhegyének oldalában van: egy skót stílusú, romantikus bástyás épület, egy neobarokk épület, egy Bauhaus-épület, egy svájci stílusú épület, egy zsúpfedeles vincellérház, és a vécé nagyságú, ötvenes–hatvanas évek nyaralói. Hihetetlen, nyomorúságos gazdagság.” És ha ezután beleveted magad a Balatoni nyaraló históriájába, immár ismerősként köszön vissza a táj, hogy kulisszái között a hajdan élt Lessnerekkel és leszármazottaikkal a 18. század végétől napjainkig tartó utazásra indulhass.

M. Kácsor Zoltán: Utazás Dínómdánomba (Zabaszauruszok 1.) (Kolibri Kiadó)

Sokszor okoz fejfájást a szülőknek, mit vigyenek a strandra, hogy gyerekeik közül a kisebb, a közepes és a nagy is lekösse magát, így nekik is maradjon idejük a kikapcsolódásra, legalább néhány órára. M. Kácsor Zoltán Zabaszauruszok-sorozata egészen biztosan hosszú órákra képes rabul ejteni a kezdő vagy éppen haladó olvasó alsósokat, hiszen az első kötet – az Utazás Dínómdánomba – első fejezetébe beleugorva egy válaszutakkal teli, humorral fűszerezett, izgalmas vándorlást követhetünk végig. Bemutatkoznak a szereplők, akik a kalandos út során igazi csordává alakulnak, támogatva egymást, nevetésre késztetve a gyerekeket, és olykor a felnőtteket is.

Tökéletes nyári olvasmány, nemcsak a humora, de rövid fejezetei, fantasztikus karakterei és frappáns fordulatai miatt is. Minden szereplő személyisége magán hordoz egy-egy egyedi jellemvonást, ami néha barátságossá, máskor ellenszenvessé teszi őket; van köztük agyafúrt, leleményes, szelíd, meg persze kapzsi és önző is – biztosan mindenki talál köztük kedvencet. A három-négy oldalas fejezetek a már folyékonyan olvasó harmadikosnak, de a kezdő olvasó elsősnek is sikerélményt és örömöt fog adni. Kecskés Judit, a kötet illusztrátora a dínók megformálásában, a Szaurusz-szigetek hangulatának megteremtésében a maximumot hozta, a jókedv és könnyedség az ő rajzain keresztül válik még őszintébbé és szerethetőbbé. Az első kötet után már gyerekjáték lesz a többi elolvasása is. A legfrissebb rész, a Dragalád visszavág pedig most érkezett a boltokba!