Persepolis pop


Nemcsak az olvasás lehet gyógyír a karantén okozta lelki sebekre, hanem a zene és a tánc is. Marjane Satrapi, a Persepolis író-rajzolója pár nappal a járvány berobbanása előtt egy francia podcastadásban elárulta, melyek a kedvenc dalai. A zenei paletta igen sokszínű: megfér egymás mellett Rihanna és Iggy Pop, Serge Gainsbourg, az Eye of the Tiger vagy akár a Gole Yakh című iráni popdal is. Találsz dalt, ha épp egy kiadós sírás segítene, de választhatsz olyat is, amire jólesne négy fal között inkább táncra perdülni. Bárhogy is, Satrapi slágerlistája segít, hogy kicsit oldódjon a mindennapi szorongásunk.

Csavard fel a hangerőt, és kattints!

A Marjane Satrapival készült beszélgetés apropója az volt, hogy bemutatták a Marie Curie-ről szóló Radioactive-ot , melyet Satrapi rendezett. Korábban, a 2007-es Persepolis animációs változatát maga írta, és annak a filmnek társrendezője volt. Ebben – és nyilván az alapjául szolgáló képregényben is – a nyugati popkultúra a lázadás eszköze az iszlám forradalom következtében az élet minden területét ellenőrzés alá vonó politikai, vallási erők irányította Iránban. A Persepolis főhőse, Marji Kim Wilde-ot, Rolling Stonest, AC/DC-t vagy épp Iron Maident hallgat, van Michael Jackson-os kitűzője, egy másik szereplőnek meg Bee Gees-pólója.

„Egy erőteljes, fekete-fehér film, mely részben a valóságon alapul, részben a képzelet szülötte, egy film arról, hogy milyen volt az élet Teheránban a forradalmat megelőző időktől kezdve napjainkig. Egy lebilincselő film, melyben egy kislány szemével látjuk a világot, aki nő és növekszik, miközben az országot, ahol él, megnyomorítja az intolerancia és a háború. Az értelmiség elhagyja az országot, ahol csak üldöztetés, kínzás és gyakran halál vár rá; akik hősi halált halnak, részeseivé válnak a mohamedán egyház által újraírt történelemnek. Mindent áthat a bizalmatlanság, a Pasdaran felügyel minden tevékenységet, de különösen a nőkét, akiket naponta zaklatnak, »helytelen viselkedéssel« vagy »nem megfelelő fejfedő használatával« vádolva őket. Mi is résztvevői vagyunk ennek a tragikus történetnek, mert Akbar Ganji és Abdolfattah Soltani barátaink mellett számos más áldozat küzd ez ellen az elnyomó hatalom ellen, és büszkék vagyunk rá, hogy részt vehettünk ebben a bámulatos filmes projektben” – nyilatkozta a bemutató idején Sidiki Kaba, a Nemzetközi Emberi Jogi Szövetség elnöke.

A Persepolis olvasása közben sokan kedvet kapnak, hogy összeállítsák a képregényhez kapcsolható zenék listáját, hallgassátok meg ezt is: