Madárbölcselet 22 tételben


„A madarak tükröt tartanak a Homo sapiens elé” – állítja Philippe J. Dubois és Élise Rousseau, akik évtizedeket töltöttek a madarak megfigyelésével, tapasztalataikat papírra vetették, és soraikat olvasva kiderül, mennyit tanulhatunk szárnyas barátainktól. A Tyúkeszűek-e a madarak? című könyvükhöz Horesnyi Máté készített különleges könyvtrailert, amit a madarak és fák napja előestéjén örömmel osztunk meg veletek.

A koronavírus-járvány arra kényszerített bennünket, hogy változtassunk az életünkön: otthonról dolgozunk, otthon tanulnak a gyerekeink, nem jönnek át a barátaink, nem járunk színházba, moziba… Ha kimerészkedünk vásárolni, különleges óvintézkedéseket tartunk be. A természetet viszont nem lehet karanténba zárni: ezekre is fittyet hány, ugyanúgy teszi a dolgát, mint mindig. Csodálatos tavaszunk van, kizöldültek a fák, a mezők, hajnaltól hallani a madarak énekét.  

Ezek a kivételes teremtmények évszázadokon óta a kísérőink: megjelentek címereinken, zászlóinkon, kultúránkban, műalkotásainkban, és még a városi életünkhöz is alkalmazkodtak. Tudtátok, hogy Budapesten több mint 260 madárfaj él? De vajon ismerjük-e őket, tudjuk-e, hogy milyenek a madarak mindennapjai? Hogyan viselik a hideget, az esőt, a szelet, a sötétet? Mit jelent nekik a hold és a csillagos éj? Igaz-e, hogy elrejtőznek, amikor a halálukat érzik? Ha kíváncsi vagy a válaszokra, lapozd fel a madárbölcselet egyik tételét a 22-ből, és biztosan megtalálod.

Nyitókép: Kércz Tibor