Újabb díj a Hajnali láznak


Gárdos Péter regénye a szentpétervári Majakovszkij könyvtár elismerését nyerte el

Hajnali láz az élet szerelmes regénye, amelyet magyarországi megjelenése után a világ legfontosabb könyvkiadói is felfedeztek. A Publishers Weekly és a Booktrade a 2015-ös Londoni Könyvvásár legfontosabb könyvének tartotta, a világ vezető kiadói versengtek érte: a fordítási jogokat több mint 40 országban, a jelentős könyves műhelyek vásárolták meg. 2017-ben Gárdos Péter Hajnali láz című kötete elnyerte a francia 8. Prix d’Europe díjat, a szerző a European Writer’s Tour díszvendége volt a londoni British Libraryben, majd 2019-ben a Szöuli Könyvvásár díszvendégeként mutatta be a regény koreai kiadását. Gárdos következő regénye, a Hét mocskos nap 2018 végén jelent meg és hónapokig szerepelt a hazai könyves sikerlistákon. Legújabb könyvét, a Királyi játékot tavaly ősszel adta ki a Libri Könyvkiadó. 

Az Olvasó Pétervár: válasszuk meg az év legjobb külföldi íróját (Читающий Петербург: выбираем лучшего зарубежного писателя) a szentpétervári Majakovszkij könyvtár idegen nyelvű irodalmi részlegének programja, amit 2009 óta minden évben megrendeznek. A könyvtár 23 ország konzulátusával és kulturális intézeteivel működik együtt. A díj 1. kategóriájában az orosz nyelven még nem publikált könyvek, a 2. kategóriájában pedig az oroszul már megjelent könyvek versenyeznek.

A projekt célja az, hogy felhívják az olvasók figyelmét a legjobb külföldi kortárs írókra. A Majakovszkij könyvtár a kötetek kiválasztása és elismerése mellett minden évben egy ismertető füzetet ad ki a jelölt könyvekről és íróik, valamint a kötetek kiemelt figyelmet kapnak az év során, számos író-olvasó találkozó, előadás, filmvetítés kapcsolódik a projekthez.

Hajnali láz az olvasók szavazatai alapján az elmúlt év legjobb orosz nyelvre fordított idegen nyelvű regényének díját nyerte el. Gárdos Péter március elején személyesen vett részt Szentpéterváron a kötet bemutatóján, valamint a könyv alapján készült film vetítésén, Itt olvasható egy beszélgetés (oroszul), mely akkor készült vele. A Hajnali láz orosz nyelven a Corpus kiadónál jelent meg.

A magyar írók közül eddig Závada Pál Jadviga párnája című regénye volt a legsikeresebb, 2017-ben nyert első díjat az orosz nyelven már megjelent könyvek között, ehhez csatlakozott most a Hajnali láz. Emellett Tompa Andrea Omerta. Hallgatások könyve  című nagyregénye második helyezést ért el az oroszul még nem publikált kötetek kategóriájában.