„Te leszel az új D’Annunzio! Az új Victor Hugo!”


„Egy véletlenül teherbe esett frankomán színésznő Vilnában elhatározza, hogy kisfiából, ha törik, ha szakad, francia hazafit nevel. És sikerül neki!” – rendhagyó könyvajánló szerzőnk, Török András tollából.

„Fognak ők még csodálkozni. Egyszer majd arany betűkkel lesz bevésve a neved az iskola falaiba. Holnap bemegyek, és felolvasom nekik a legutóbbi verseidet. Színésznő voltam, nagy színésznő, tudok verset szavalni. Te leszel az új D’Annunzio! Az új Victor Hugo! Nobel-díjat fogsz kapni.”

Török András, a Budapest-könyvek szerzője legutóbbi Vademecum hírlevelében Ideális elfoglaltságok, otthoni karanténban élőknek címmel rendhagyó könyvajánlóval jelentkezett. A listáján szerepel francia szerzőnk, Romain Gary A virradat ígérete című önéletrajzi ihletésű regénye is.  Gary-t Émile Ajar néven talán többen ismerik, hiszen az Előttem az élet (e-könyvben itt található) című világhírű regényét ezen az álnéven írta. Álneveinek köszönhető az az egyedülálló teljesítmény is, hogy kétszer kapta meg a Goncourt-díjat – a legrangosabb francia irodalmi díj csak egyszer ítélhető oda egy szerzőnek. Garyt 1956-ban Az ég gyökerei, majd 1975-ben az Émile Ajar álnéven publikált Előttem az élet című műveiért is kitüntették. A Goncourt-akadémia az álnév mögötti író személyét nem ismerve hozta meg döntését. Gary posztumusz kiadású regényében leplezte le az igazságot.

A virradat ígérete című kötetben élete első negyven évéről számol be, arról, hogyan végül sikerült valóra váltania anyja álmait, hitt a hitében, és összehozta az író- repülő-diplomata hármas karriert, így próbálva meghálálni az anyai szeretetnek azt a hallatlan özönét és áldását, amely végigkísérte ifjúkorát. A virradat ígérete a francia olvasók és kritikusok szerint Romain Gary (Émile Ajar) egyik legjobb regénye. Eric Barbier 2017-ben rendezett filmet belőle.

És mutatjuk a könyvajánlót képekben is: