Falak és vizek/párbeszéd


Falak és vizek/párbeszéd – Niran Judit kiállítása 

A kiállítás képei válogatást nyújtanak Niran Judit a “Jelek a vízen” című könyvéhez készített több éves fotó project anyagából. A “Jelek a vízen” rendhagyó emlékirat, a hetvenes évek Budapestjének és akkor részben titokban működő vallásos zsidó közösségeknek állít emléket. A több szálon futó történetben világok csapódnak össze: a múlt és a modern, a vallásos és a világi, a gondolat szabadsága és a politikai elnyomás, az elmúlás és a túlélés. A kiállított képek a könyvben megrajzolt világ helyszínein készültek. A dokumentum jellegnél fontosabb azonban a képek metaforikus jelentése. A könyv egyik alapvető szimbóluma: elhagyott, de elhagyatottságában is gyönyörű épületek és falak –  befogadó, kizáró, emlékeztető, titkos és misztikus terek. A másik visszatérő szimbólum a víz és a hullámok: az örökkön, és mindenek ellenére folyó élet, a mindent elnyelő halál-patak, az örökké ugyanúgy felhangzó és hullámokban zengő ima.

„Olyan zenéről álmodtam, amely csordogál, mint az élet. A napok összeütköznek, visszapattannak, nyomokat hagynak hátra, fonalakat, melyek talán gomolyagokba és szövetbe állnak össze. Szövetbe, amelyet nem terveztek, amely magától kialakult valahogy.”

„A zsidó gondolatvilágban annak a helynek a neve, ahova az ember a halállal belép, »ojlem háemesz« – az igaz világ. Ez a könyv ennek az igaz világnak egy darabja. Ének azokhoz a valóságos, nehézkes, kemény és mégis törékeny emberekhez, akik felidézték a régi dallamokat, amelyeket a szerző megkísérelt felkutatni évtizedekkel ezelőtt. Az emlékezet és a veszteség majdnem tökéletes egyensúlya. Egy cseppnyi megnyugvás a forgószél ellenében.”  Jonathan Boyarin, Thomas and Diann Mann Professor of Modern Jewish Studies, Cornell University

Niran (Frigyesi) Judit zenetudós, népzenekutató, író, költő, tanár, a Bar Ilan és a Tel Aviv Egyetem docense. Kutatása középpontjában a 19. és a 20. századi zene és irodalom, Bartók Béla zenéje, az Európán kívüli kultúrák rituális zenéi, valamint a zsidó ima dallamai állnak. Művészi munkái: novellák, versek, fényképek és fényképmontázsok, film és multimédia.

https://www.facebook.com/events/1328949293787648/

Megtekinthető: 2016. május 16-ig minden nap 9:00-20:00-ig, programjainktól függően. Látogatása előtt kérjük, tájékozódjon! Tel.: 06 1 791 01 00