KönyvrőlÍrók – Bajzáth Mária


Mit olvasol most?

 Jaume Cabré Én vétkem című regényét egy hegedűről és többszáz évnyi Európáról, bűnről és megbocsájtásról. Még csak a negyedénél tartok, alig tudom letenni…

 

Kik azok a szerzők, akiknek az új könyveit gondolkodás nélkül megveszed?

 Nem szerző, téma izgat mindig. Szeretem a különleges- érdekes-távoli népek szokásairól, hagyományairól, kultúrájáról szóló könyveket. Lehet ez szépirodalom, útikönyv, tudományos munka és habkönnyű  bármi, minden jöhet ebben a témakörben.

Milyen nem szépirodalmi műfajú könyvet olvasol legtöbbször?

 Időkorlátok miatt két műfaj a meghatározó. Elsősorban szakirodalmat olvasok: mesék, nevelés, pedagógia témakörben.

A szakácskönyvek is gyakran előkerülnek, szinte minden nap főzök,  teljesen kikapcsol és lelazít, imádok főzni, etetni és enni…

 Szerinted melyik a legfontosabb könyv, amit minden tizenévesnek meg kellene ismernie?

 Mindenkinek mást, így azt kell mondjam fogalmam sincsen. Amit egészen biztosan tudok, hogy jó lenne sokat olvasni a kamaszoknak és sokfélét. Belekóstolni mindenbe, megtanulni felismerni a jót, és eldobni ami rossz. Választani kedvenceket, rajongani könyvekért, haragudni egyik-másikra, szeretni őket vagy gyűlölni. Majdnem mindegy. De érezni a könyvekkel és a bennük leírt történetekkel kapcsolatban, és ellentmondást nem tűrően, minden kanonizált véleményt félredobva merni véleményt alkotni róluk. Azonosulni szereplőkkel, vagy örökre elhatárolódni. S minderről beszélni, beszélgetni valakivel, közben újragondolni, árnyalni.

Melyik könyv volt a legnagyobb hatással rád életed során?

 Bulgakov A Mester és Margaritája, tizenévesen olvastam először, aztán rövid időn belül ötször legalább. Az egész lenyűgözött, de a végén van a számomra legfontosabb rész: amikor Pilátus kétezer éve ül a kősivatag közepén és a Mester egyetlen mondatától a sziklafalak leomlanak. A megváltást egyetlen mondat hozza…No de addig eljutni? Addig az egyetlen mondatig?

A könyvespolcodon melyik könyv jelenléte lenne a legmeglepőbb az olvasóid számára?

 Esetleg az lehet meglepő, hogy jó néhány könyvből van kettő. Nem egyszer fordult elő, hogy két ember szánta nekem ugyanazt a könyvet ajándékba, így duplán kaptam.

Melyik könyv volt a legnagyobb olvasmányélményed  a közelmúltban?

 Egy újraolvasott (tan)könyv, Nikosz Kazantzakisz: Zorbász, a görög. Pont akkor került elő, amikor a sok „papíroskukacoskodástól” már kezdtem  elfelejteni azt, hogy ő is én vagyok. Találkoztunk hát megint. Azóta kékebb az ég, és tele van a zsebem zöld drágakövekkel.