KönyvekrőlÍrók – Jeney Zoltán


 

Mit olvasol most?

 Most Mikó Csabától a Veszélyben a Tölgy!-et.

Kik azok a szerzők, akiknek az új könyveit gondolkodás nélkül megveszed?

 Senkinek sem veszem meg a könyvét gondolkodás nélkül, mert gonosz vagyok és gyanakvó. De az új Dragománra (Dragomán György: Máglya – a szerk.) kíváncsi vagyok.

Milyen nem szépirodalmi műfajú könyvet olvasol legtöbbször?

 Nem olvasok nem szépirodalmi könyvet manapság, tegnapság még olvastam irodalom- és eszmetörténeti könyveket, de amióta kiestem a tudományos életből, már csak a szépirodalom köt le egy egész könyvnyi terjedelemben.

Szerinted melyik a legfontosabb könyv, amit minden tizenévesnek meg kellene ismernie?

 Nem hiszem, hogy létezik ez a könyv. Olvassanak sokfélét azok a tizenévesek. 

Melyik könyv volt a legnagyobb hatással rád életed során?

 Az ellenőrzőkönyvem általános iskolában. Viccelek. Nem hiszek a legekben. Ebbe a kosárba is sok könyv belefér. Mondok néhányat: Spiró György Ikszek, Mark Twain Egy jenki Artúr király udvarában, Bulgakov Mester és Margarita, Umberto Eco A rózsa neve. És még sorolhatnám.

A könyvespolcodon melyik könyv jelenléte lenne a legmeglepőbb az olvasóid számára?

 Ehhez tudnom kellene, hogy mit gondolnak rólam az olvasóim, de sejtelmem sincs. Ha elképzelem, valami rózsaszín lányregényre tippelnék, mondjuk ilyen címmel, hogy Az Éden utcai suli szerelmesei. Ez engem biztosan meglepne.

Melyik könyv volt a legnagyobb olvasmányélményed  a közelmúltban?

 Már megint ezek a legek… Több is volt szerencsére: Kun Árpádtól a Boldog Észak, Barnás Ferenctől A kilencedik vagy Tasnádi Istvántól A kőmajmok háza. És még sorolhatnám.