KönyvekrőlÍrók – Török András


Mit olvasol most?

Zeke Gyula Volt egy feketém című szenzációs könyvét (Balassi Kiadó), amely a történetírás, szépirodalom és újságírás határterületén helyezkedik el. Most, hogy ezt a könyvét befejezte, remélem újra eljár majd a kávéházi asztaltársaságunkba. Gyula egyébként akkora ínyenc, hogy kis bőröndjében mindig magával hozza a fűszereket – nem bízik a vendéglősökben.

Kik azok a szerzők, akiknek az új könyveit gondolkodás nélkül megveszed?

Térey, Rakovszky, Nádasdy. (De hosszú a lista, nem csak ipszilonos szerzők vannak köztük, esküszöm.)

Milyen nem szépirodalmi műfajú könyvet olvasol legtöbbször?

Szakmai ártalomként minden Budapest tárgyú könyvet megveszek, és azokat nem is ajándékozom el. Mert otthon már nem férnek el a könyvek, ha valami jót olvasok, elajándékozom, azzal, hogy az illető is tegye ugyanezt, megemlítve, hogy kitől indult a lánc. Legutóbb egyébként Bill Bryson bámulatosan szórakoztató Otthon című könyvét olvastam (Akadémiai Kiadó). Az angol vidéken egy 1849-ben épült paplakban lakik, annak történetét mesélte el, szobáról szobára. Benne Európa 150 éves története!

Szerinted melyik a legfontosabb könyv, amit minden tizenévesnek meg kellene ismernie?
Spiró György: Fogság (Az író azt mondta nekem, hogy azért fogy olyan jól, mert voltaképpen egy ifjúsági könyv. Van benne valami.)

Melyik könyv volt a legnagyobb hatással rád életed során?

Ha hármat lehet mondani: Mark Twain: Huckleberry Finn, Móricz Zsigmond: A boldog ember, Herman Hesse: Üveggyöngyjáték.

A könyvespolcodon melyik könyv jelenléte lenne a legmeglepőbb az olvasóid számára?

Nem hiszem, hogy bárkit is nagy meglepetés érne. Talán Csurka István novelláskötetei? Moldova György novellái és szatírái? Ezek fiatalkori vonzalmak, nem akarom őket megtagadni.

Melyik könyv volt a legnagyobb olvasmányélményed a közelmúltban?

Mivel én is tagja vagyok a Fortepan.hu-t fejlesztő csapatnak, újra és újraolvasom Rakovszky Zsuzsa Fortepan ciklusának a Holmiban és a 2000-ben közölt verseit. Könyvhétre kötet lesz belőle, az egész szerkesztőséget elviszem a könyvbemutatóra. Igazi könyv: Dragomán: Máglya, Péterfy: A kitömött barbár, Szilasi: A harmadik híd. De elbűvölt a Rembrandt képregény is.