KönyvekrőlÍrók – Papp Sándor Zsigmon


Mit olvasol most?

Sebastian Faulks Madárdal. Ötven oldal körül járok, de nagyon ingadozom, hogy folytassam-e vagy sem.

 Kik azok a szerzők, akiknek az új könyveit gondolkodás nélkül megveszed?

A kortárs magyar írók zömét biztosan, és a Valahol Európában című sorozat új köteteit. Nagyon szép és nagyon tartalmas kötetek, ráadásul irodalommal járod körbe a kontinenst, ami már önmagában is pazar ötlet.

 Milyen nem szépirodalmi műfajú könyvet olvasol legtöbbször?

Az új regény miatt most épp az építészetről szóló könyveket bújom. Feltételezem, hogy a hősöm is ezeket olvasná, így szinkronba kell kerülnöm vele. Karácsonyra is az európai építészet történetét kértem. Lehet, hogy meg is kapom.

 Szerinted melyik a legfontosabb könyv, amit minden tizenévesnek meg kellene ismernie?

Amit épp olvas. A tizenévesekben az a legjobb, hogy gyűlölik az imperatívuszokat. És ha valóban érdekli a betű, akkor úgyis eljut a fontos könyvekig is. Engem a Verne regények és a Pál utcai fiúk neveltek, meg Fekete István. És Karl May minden mennyiségben.

 Melyik könyv volt a legnagyobb hatással rád életed során?

Saramago Vakságát sokáig hordoztam magamban, ahogy A kastélyt is. Camus annyira megfogott, hogy az államvizsga dolgozatomat is belőle írtam a filozófia szakon Kolozsváron. Talán őt veszem kézbe a legtöbbször, újra és újra. Tőle tudom, hogy nem szabad sportkocsit venni a Nobel-díjból.

 A könyvespolcodon melyik könyv jelenléte lenne a legmeglepőbb az olvasóid számára?

Talán A klíma kultúrtörténete. Nagy szkepszissel fogtam hozzá, hogy na megint egy kirakatkönyv, aztán nem tudtam letenni. Behringer tényleg zseni.

 Melyik könyv volt a legnagyobb olvasmányélményed a közelmúltban?

Kettő is. Szilasi László új regénye, A harmadik híd. Gyönyörű mondatok, nagyon jól megírt szereplők, a pátoszmentes empátia. A másik Kőrösi Zoli Szívlekvárja. Imádom, amikor egy író szeret mesélni, és ez az élvezet átüt a mondatokon. Hogy sodrása van, mint egy igazi, nagy folyónak. És persze örvényei. Na, azok a legjobbak!